Litoralul românesc

Controversatul vaccin Silgard nu previne cancerul de col uterin!

gardasil

Refuzul părinţilor de a-şi injecta copiii a determinat o campanie agresivă de promovare a medicamentuluigardasil

În cadrul unei conferinţe de presă, profesorul universitar doctor Pavel Chirilă a enumerat mai multe argumente, conform cărora campania agresivă de promovare a vaccinului Silgard, demarată de Ministerul Sănătăţii ridică semne de întrebare. Medic internist şi profesor de bioetică, Chirilă a prezentat mai multe extrase aparţinând literaturiiamericane din peste 200 de studii legate de vaccinul Silgard. Firma producătoare anunţă că studiul complet legat de acest vaccin se va încheia în septembrie 2009. Studiul e făcut pe un lot de 44.000 de femei, urmărite timp de 60 de zile pentru monitorizarea efectelor secundare acute şi şase luni pentru restul dezordinilor imunitare.

Un articol de Andreea PAVEL

Conform spuselor lui Pavel Chirilă, dezordinele imunitare urmărite timp de şase luni nu pot fi considerate relevante,dat fiind faptul că acestea se întind pe o perioadă mult mai îndelungată.

Pe de altă parte, Pavel Chirilă atenţionează că pretextul promovat de firma producătoare poate fi înşelător:

”Această campanie agresivă spune peste tot că vaccinul Gardasil previne cancerul de col. E posibil să fie adevărat, dar dacă cercetăm incidenţa maximă a cancerului, vedem că aceasta se situează la media de vârstă 45 ani. E imposibil deci să susţii că dacă vaccinezi copiii de 10 ani deja ai prevenit cancerul de col, care se va manifesta peste 35 ani mai încolo. Acest vaccin, cel mult, previne infecţia cu Human Papiloma Virus. National Cancer Institute menţionează faptul că motivele care stau la baza apariţiei cancerului de col uterin încă nu au fost depistate”.

Chirilă mai adaugă faptul că statistica americană arată că circa şase milioane de femei se infectează anual cu Human Papiloma Virus, şi doar 9000 de cazuri dintre acestea au cancer. Deci, din totalul de femei infectate cu virusul Papiloma, doar 0,16% au şi cancer. Pe de altă parte, 70% dintre femeile cu cancer au şi Human Papiloma Virus. Aceste cifre demonstează că nu virusul determină cancerul de col uterin, ci celula canceroasă se infectează foarte des cu Papiloma. ”Cei care promovează vaccinul merg numai pe a doua ipoteză: 70% dintre femeile cu cancer, au Human Papiloma Virus. Normal că au, pentru că celula scuoamoasă se infectează foarte des şi repede cu virusul”, conchide doctorul Pavel Chirilă.

Americanii vor să facă averi pe sănătatea românilor

Un studiu realizat de mass-media românească specializată în domeniul economic arată că lanţul farmaceutic Merck Sharp & Dohme (MSD) ţinteste 4% din piaţa românească de medicamente pe termen mediu. Acest procent este de două ori mai mare în comparaţie cu nivelul de 2% din momentul actual. comparativ cu nivelul de 2% din prezent. Agata Jakoncin a declarat pentru presă că pentru anul 2009 compania şi-a propus o creştere peste cea a pieţei farmaceutice. Din câte se pare, la această evoluţie îşi vor aduce aportul şi medicamentele lansate anul acesta, care vizează diabetul şi osteoporoza, dar şi ”surprizele” pe care le pregăteşte MSD pentru 2009.

 Tratarea osteoporozei de către medicamentele MSD a fost deja estimată la 15 milioane de euro.

Studiul mai arată că în 2007, compania se afla pe locul 12 în topul actorilor de gen de pe piaţa locală, pentru ca în anul 2008-2009, cu ajutorul României, aceasta să urce vertiginos pe locul 5.
În afară de nesiguranţa şi riscurile mari care se distribuie la pachet cu vaccinul Silgard, poate la fel de imoral, este şi faptul că “geniala” companie Merck & Co deja a preconizat vânzări de patru miliarde de dolari anual! Şi asta în condiţiile în care, tot firma producătoare a anunţat că studiul final asupra medicamentului va fi gata în septembrie 2009. Poate tocmai de aceea au militat americanii pentru administrarea obligatorie a vaccinului, în şcolile româneşti. Costul pentru o singură persoană se clatină între 200 şi 300 euro. Desigur, Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii va negocia măcar preţul unei doze, în avantajul bugetului românesc, dacă altceva (spre exemplu, siguranţa vaccinului!?) nu se poate negocia. Iar acum, că fostul ministru s-a lovit de refuzul românilor, e lesne de înţeles şi campania agresivă demarată de reprezentanţii Sănătăţii pentru promovarea vaccinului.

România, comoara descoperită de compania Merck Sharp & Dohme

Un studiu realizat de presa centrală specializată în domeniul economiei, arată că filiala locală a Merck Sharp & Dohme, compania farmaceutică a MSD România, a înregistrat în primele opt luni ale anului 2008, vânzări în valoare de 23,1 milioane de euro. Procentul e cu 30% mai mare comparativ cu perioada similiară a anului 2007.Cota de piaţă a companiei este în prezent de 2,1%, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt ce a propulsat compania în top 5 cei mai importanţi pioni la nivel local. Compania ”ameninţă” cu introducerea a noi tratamente pe piaţă care vor fi probabil la fel de controversate ca si vaccinul Silgard. Agata Jakoncic, directorul general al MSD România a declarat pentru presa românească următoarele: Numai în anul acesta avem în vedere introducerea pe piaţă a două noi produse, iar pentru anii care urmează avem în vedere şi alte lansări. În momentul de faţă, osteoporoza reprezintă o prioritate pentru MSD, iar cu privire la aceasta, în afara produselor pe care le deţinem la ora actuală, mai avem în pregătire noi medicamente deosebit de promiţătoare pentru tratamentul acestei maladii”. Merck & Co., Inc. (Merck) operează în mai multe ţări cu numele de Merck Sharp & Dohme (MSD) şi reprezintă o companie farmaceutică globală, bazată pe cecetare. Înfiinţată în 1891, Merck dezvoltă, produce, vinde vaccinuri şi medicamente din mai mult de 20 de categorii terapeutice.

Cine e în spatele campaniei agresive?

Vaccinul Silgard a fost respins în America, în urma mai multor decese care au survenit imediat după administrarea medicamentului. Compania producătoare Merck&Co neagă, însă, acuzaţiile. Madeleine Albright, fost secretar de stat SUA, s-a deplasat până în România, tocmai pentru a face lobby acestui vaccin. Îngrijorarea lui Albright vizavi de numărul mare de românce predispuse la cancer de col uterin este pusă la îndoială de cele patru miliarde de dolari care ar ajunge anual în buzunarele producătorilor americani. Un vaccin încă monitorizat de Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMEA) este unealta de care americanii se folosesc pentru a ne convinge că le pasă de soarta României. Presa internaţională susţine că anumitor oameni politici americani (care au investit în afacerea “Gardasil”), li s-au cam stricat planurile în momentul în care opinia publică din SUA nici n-a vrut să audă de un vaccin care prezintă asemenea posibile efecte. Astfel, aceştia au pornit repejor în căutarea tărâmurilor unde totul este posibil. Şi nu în America, de data asta. Dacă vorbim de Albright, trebuie să ne amintim de perioada în care era liderul diplomaţiei americane şi în care pesemne că a avut o contribuţie semnificativă în războiul militar şi mediatic împotriva Serbiei. Ori de ce nu, de o declaraţie şoc a fostului secretar de stat referitoare, culmea, tot la copii! Desigur, irakieni. Albright afirma că moartea a jumătate de milion de copii irakieni este un preţ acceptabil pentru democratizarea ţării. Acum, probabil Madeleine are mustrări serioase de conştiinţă de vine în România şi îşi face griji pentru bunăstarea şi sănătatea copiilor lumii. Sau nu?

Nicolaescu acuză jurnaliştii de lipsă de patriotism

Euro Health Consumer Index – EHCI a realizat un studiu referitor la calitatea sistemul sanitar din Europa, care plasa România pe locul 27 din 31. Euro Health Consumer Index este o cercetare comparativă anuală a sistemelor de sănătate din Europa, care include şase subdomenii: drepturile şi informarea consumatorului, E-sănătate, timpul de aşteptare pentru tratamente obişnuite, rezultate, varietatea şi incidenţa serviciilor oferite şi farmaceutice.
Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat că raportul care plasează sistemul sanitar românesc pe locul 27 din 31 este făcut de neprofesionişti şi nu este unul relevant. Paranoic, acesta a mărturisit că, din cauza faptului că documentul are concluzii scrise în limba română, se înţelege că raportul a fost măsluit de alte interese politice. Pe de altă parte, reprezentanţii celor care au elaborat raportul au declarat pentru presa centrală contrariul: documentul a fost elaborat de o companie publică suedeză, iar traducerea materialului a fost făcută de uul dintre angajaţii companiei. Deşi oficialii companiei susţin că s-au purtat legături în tot acest timp cu oficialii Ministerului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu se încăpăţânează să convingă publicul de faptul că România nu a fost contactată. Fostul ministru a mai adăugat pentru presă că raportul seamănă izbitor de mult cu afirmaţiilor apropiaţilor preşedintelui Traian Băsescu, care au ONG-uri. În loc să recunoască dezastrul din Sănătate, Eugen Nicolaescu s-a grăbit să acuze presa românească de lipsă de patriotism şi de faptul că jurnaliştii răspund doar la comenzile politice.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top