Portul Constanţa

45 de milioane de dolari, preţul incompetenţei RBS

david beckham

Magnatul Keith Mills dezvăluie serviciile dezastruoase oferite de Royal Bank of Scotland.

david beckham

La apogeul crizei financiare globale, clasicul avertisment împotriva lăcomiei naturii umane se dovedeşte a fi cât se poate de actual: “Never confuse brain with a bull market”. Adică nu te considera un geniu financiar pentru că întreaga piaţă creşte, iar tu nu ai nici un merit. Pentru Royal Bank of Scotland momentul adevărului a fost extrem de dur. Lăcomia pentru profiturile ipotecare a Royal Bank of Scotland a împins banca la un pas de dezastru, fiind salvată în ultimul moment de la faliment de guvernul britanic. Guvernul nu a putut însă să o scape şi de fraudele, practicile scandaloase sau ameninţările la adresa clienţilor. Recent, magnatul britanic Keith Mills a acuzat RBS Coutts, subsidiara Royal Bank of Scotland, că l-a sfătuit să cumpere obligaţiuni emise de AIG şi sa le păstreze, decizie ce i-a cauzat o pierdere de peste 45 de milioane de dolari. Printre victimele RBS Coutts se mai află şi Regina Elisabeta a II-a şi fotbalistul David Beckham.

Un articol de Sebastian RĂDULESCU

 

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas

Scrisoarea deschisă

Sir Keith Mills este preşedintele comitetului Londra 2012 care organizează Jocurile Olimpice ce vor avea loc în capitala Marii Britanii. Preşedinte al Loyalty Management Group şi fondator al Air Miles şi Nectar, el avea în anul 2007 o avere de aproximativ 300 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a acestei averi a fost investită în obligaţiuni AIG, la recomandarea RBS Coutts. Pe data de 19 Decembrie 2008 presa britanică a publicat o scrisoare deschisă în care Keith Mills a acuzat RBS Coutts de incompetenţă şi a solicitat despăgubiri.keith mills

Iată scrisoarea, disponibilă şi la adresa de internet www.couttsaigactiongroup.org:

“[…] RBS Coutts mi-a recomandat, şi presupun că a recomandat şi altor clienţi, să investesc banii în AIG Life Premier Bonds ca o măsură de a-mi proteja capitalul. De asemenea mi-au spus că este o alternativă sigură la depozitele bancare şi câştigă o dobândă mai bună.
RBS Coutts mi-a spus că banii vor fi în siguranţă deoarece AIG este cea mai mare companie de asigurări din lume, cu un rating AA, şi că obligaţiunile îmi permit accesul imediat la fonduri, exact ca în cazul unui depozit bancar.
Ulterior, din cauza ştirilor negative din presă referitoare la viitorul AIG, am contactat în scris RBS Coutts în legătură cu siguranţa investiţiei în AIG, aşa cum presupun că au făcut şi alţii, dar mi-au răspuns că nu sunt îngrijoraţi de aceste obligaţiuni, aşa că le-am păstrat.

Apoi, în luna Septembrie a acestui an, plăţile în contul obligaţiunilor au fost îngheţate.

Investitorii în obligaţiuni au fost forţaţi să accepte două opţiuni.

Prima, dacă încercăm să ne retragem banii acum ne confruntam cu probabilitatea de a pierde sume mari de bani. A doua, păstrăm banii blocaţi în AIG încă trei ani şi jumătate, fără a avea garanţia că banii noştri vor fi restituiţi vreodată şi cu şanse mici să câştige dobânzi suplimentare.

Acesta este motivul pentru care am înfiinţat Grupul de Acţiune Coutts AIG. Să găsim soluţii prin care toţi clienţii RBS Coutts care au probleme similare în legătură cu AIG Life Premier Bonds să poată să-i tragă la răspundere şi să obţină o compensaţie justă de la ei. […]”

RBS, anchetată pentru inducerea în eroare a investitorilor

Acuzaţiile lui Kenneth Mills apar la scurt timp după ce cotidianul The Times a relatat că RBS este suspectată că nu a evaluat corect riscurile obligaţiunilor ipotecare (‘mortage-backed bonds’) pe care le-a vândut clienţilor săi. Procurorul General din New York, Andrew Cuomo a citat RBS dar şi alte bănci americane, printre care Bear Stearns şi Lehman Brothers, pentru a descoperi dacă a existat o înţelegere secretă între acestea şi agenţiile de rating, în scopul fraudării investitorilor.

Băncile de pe Wall Street au încasat comisioane exorbitante din cumpărarea ipotecilor sub-prime individuale, foarte riscante, şi comasarea şi împachetarea lor în obligaţiuni garantate de ipoteci. Potrivit datelor Thomson Reuters, RBS a avut în anul 2008 o cotă de 5,8% din piaţa americană a obligaţiunilor ipotecare, administrând emisiuni în valoare de 52 de miliarde de dolari.

Explicaţia RBS Coutts: risc scăzut nu înseamnă fără risc

Fondurile investitorilor în obligaţiunile AIG au fost îngheţate în Septembrie 2008 când aceştia au decis în masă să-şi recupereze banii din cauza pierderilor masive suferite de compania americană. Cei care doresc să-şi retragă banii în acest moment vor suferi pierderi de aproximativ 13,5 pence la liră (13,5%).

Conform publicaţiei The Times, un comunicat de presă al RBS Coutts a menţionat că înţelege situaţia lui Keith Mills, dar că vânzarea obligaţiunilor a fost însoţită de consultanţă corespunzătoare, aşa cum prevăd regulile Autorităţii pentru Servicii Financiare: “La momentul vânzării am explicat clar că investiţia este cu risc scăzut dar nu fără risc şi că valoarea investiţiei ar putea să crească sau să scadă.” RBS Coutts a adăugat că face lobby pe lângă AIG în favoarea tuturor clienţilor afectaţi, pentru a putea primi împrumuturi cu dobânzi ‘competitive’, de până la 100% din valoarea fondurilor îngheţate.queen elizabeth

Regina Elisabeta a II-a şi fotbalistul David Beckham, victime ale RBS Coutts

Sir Keith Mills nu este singurul investitor afectat financiar de sfaturile oferite de RBS Coutts, care a ameninţat că va da în judecată banca. Sportivi cunoscuţi în Marea Britanie, ca Virginia Wade sau Henry Cooper şi actriţe ca Susan Hampshire s-au plâns de asemenea de aceste pierderi neprevăzute. Totuşi cei mai cunoscuţi clienţi care se presupune că au fost afectaţi sunt Regina Elisabeta a II-a şi fotbalistul David Beckham.

Înfiinţată în anul 1692 şi cumpărată de Royal Bank of Scotland în anul 2000, Coutts a avut în decursul timpului clienţi precum Charles Dickens, Lord Nelson sau Jane Austen. Actualele controverse din jurul RBS Coutts demostrează însă că în acest caz trecutul istoric şi reputaţia nu reprezintă o garanţie pentru investiţiile financiare.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top