Litoralul românesc

Consilierii care îl contestă pe primarul din Băneasa au probleme cu Agenţia Naţională de Integritate

Trei consilieri din comuna Băneasa, judeţul Constanţa, au blocat activitatea Consiliului Local. Eleonor Blăgan, Marcel Tudorache şi Paul Coliş îşi acuză colegii şi pe primarul Ion Marin de situaţii de conflict de interese şi corupţie. În schimb, declaraţiile lor de avere sunt pline de neclarităţi, de la venituri declarate foarte mici (sau chiar zero) şi „profituri” uriaşe şi până la terenuri şi bijuterii „ascunse”.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Blăgan – venituri zero, „profit” un miliard, în patru luni

Eleonor Blăgan (foto) a fost ales consilier pe listele UNPR (exclus recent din acest partid) şi este medic stomatolog în Băneasa. Declaraţiile sale de avere surprind prin diferenţa foarte mare între venituri pe de o parte şi proprietăţi şi depozite bancare pe de altă parte.
Conform declaraţiei de avere depuse pe 21.08.2012, consilierul deţine, împreună cu soţia, o casă de 1500 (?!) mp (foto) şi un apartament de 46 mp, ambele în Băneasa, un Wolkswagen Bora şi un renault Clio. În aceeaşi declaraţie, Blăgan trece şi un depozit bancar de 500.000 lei (peste 100.000 euro!).
Într-o declaraţie anterioară (depusă pe 21.04.2012), Blăgan menţionează un depozit de 400.000 lei. În condiţiile în care, conform celor două declaraţii, în anul respectiv medicul stomatolog nu a declarat niciun venit (!) se pune întrebarea legitimă de unde a avut el bani ca în patru luni să îşi crească valoarea contului cu un miliard de lei vechi!?
Probleme sunt şi în declaraţia din 2014, unde Eleonor Blăgan uită să îşi treacă indemnizaţia de consilier.
Întrebat de jurnaliştii DEZVĂLUIRI despre aceste probleme, consilierul local se tot contrazice: „Nu recunosc această declaraţie din 21.08.2012. Este scrisul meu, dar nu ştiu cum a apărut acolo suma de 500.000 lei. Iar în legătură cu veniturile din 2012, am înregistrat venituri. Aaa… nu sunt trecute? Nu mai ţin minte. Eu oricum am făcut nişte investiţii la cabinet şi poate că de aceea nu apar”.
Eleonor Blăgan a încercat să răspundă informaţiei pe care noi o deţinem şi anume că şi-ar fi cumpărat recent un apartament de lux într-un bloc nou situat în Constanţa, în zona City Park Mall: „Acela este apartamentul părinţilor mei, e pe numele lor. Ei l-au plătit din banii strânşi într-o viaţă”. Menţionăm că un apartament în acel bloc se vinde cu aproximativ 100.000 euro, iar părinţii lui  locuiesc în Negureni, nicidecum în Constanţa!

Tudorache – salariu declarat de 83 lei şi avere de 100.000 euro!

Marcel Tudorache este consilier UNPR şi lucrează la cabinetul lui Blăgan, ca tehnician dentar. Declaraţiile sale de avere suferă de aceleaşi „afecţiuni” ca şi cele ale doctorului, şeful său. La fel ca la Blăgan, între aprilie şi august 2012, depozitul bancar al lui Tudorache a crescut cu 500 milioane lei vechi. Cum în această perioadă (conform propriilor declaraţii) familia Tudorache a câştigat împreună mai putin de 1800 lei lunar ne întrebăm cum au putut cei doi să depună în patru luni o astfel de sumă la bancă?! Că tot suntem la capitolul venituri, Tudorache declară că ar fi lucrat doi ani pentru suma de… 83 lei pe lună (1000 lei pe an)!
La fel ca şeful său, deşi declară venituri ridicol de mici, averea sa este una considerabilă: o casă şi două apartamente în Băneasa, un Wolkswagen Passat, un Wolkswagen Golf şi un depozit de 180.000 lei. Nici Tudorache nu declară la venituri indeminzaţia de consilier. În plus, în anul 2012 Marcel Tudorache a uitat să declare un teren de 1000 mp, situat pe Strada Sudului, dobândit în 1993.
Chiar şi explicaţiile legate de contul din bancă sunt similare cu cele ale lui Blăgan: „Nu cred. Nu are cum să scrie în declaraţie 150.000. Să mă uit pe ea, dar nu cred! Acolo sunt vreo patru depozite, două sunt pe numele meu, două pe al lui nevastă-mea… e o harababură. Dar se pot verifica, nu s-au depus, nu s-au scos bani de vreo patru-cinci ani. Cât despre terenul de pe Strada Sudului, este un teren pe care mi l-a dat Primăria în 1993 pentru construcţie de case pentru tineri. E terenul pentru casă, am uitat să îl trec. Aia e toată şmecheria!”

Coliş a omis să declare 106 ha de pământ şi bijuterii de peste 5000 euro!

Paul Coliş este consilier PSD şi investitor în agricultură. Conform declaraţiilor de interese, Coliş este asociat unici şi administrator la SC Agrozootehnica Băneasa SRL. Ca şi la ceilalţi doi, deşi veniturile sale declarate nu sunt extraordinare, Coliş declara în 2012 o avere considerabilă: două terenuri (intravilan de 4972 mp şi extravilan de 3,15 ha), două locuinţe (casă de 100 mp şi apartament de 79 mp), magazie de cereale de 392 mp, trei autoturisme (BMW X5, Mazda şi Wolkswagen) şi un tractor.
Curios este faptul că în doar doi ani, cele 3,15 ha (cumpărate în anul 2000) se transformă în 109 ha (!) cumpărate (conform declaraţiei de avere din 2014) între 2005 şi 2013. Cu altre cuvinte, Paul Coliş „a uitat” să menţioneze aceste 109 ha în cele două declaraţii de avere completate în 2012. Totodată, Coliş nu a menţionat nici bijuteriile de peste 5000 euro pe care le-a cumpărat în perioada 2005-2013.
Paul Coliş nu a dorit să discute cu noi pentru a explica neconcordanţele din declaraţiile sale de avere.

Actualitate

To Top