
Sub deviza “Esti ceea ce mananci! Chiar daca nu stii ce mananci”, Comisia Europeana a lansat de curand o propunere de Regulament care are ca scop uniformizarea legislatiei existente in domeniul etichetarii produselor alimentarea.
Actuala propunere unifica sau amendeaza mai multe directive comunitare in domeniu si introduce cateva principii generale referitoare la informarea catatenilor europeni cu privire la continutul alimentelor pe care le consuma.
Conform noii propuneri, etichetele produselor alimentare vor trebui sa contina informatii clare si usor de inteles referitoare la ingredientele pe care le contin. In perioada premergatoare aparitiei propunerii de directiva, Comisia a organizat consultari privind etichetarea produselor alimentare si a concluzionat urmatoarele: consumatorilor le este greu sa citeasca si sa inteleaga etichetele; exista un numar de alimente care contin produse alergenice dar nu ofera informatii cu privire la aceasta; in anumite cazuri provenienta…

Sub deviza “Esti ceea ce mananci! Chiar daca nu stii ce mananci”, Comisia Europeana a lansat de curand o propunere de Regulament care are ca scop uniformizarea legislatiei existente in domeniul etichetarii produselor alimentarea.
Actuala propunere unifica sau amendeaza mai multe directive comunitare in domeniu si introduce cateva principii generale referitoare la informarea catatenilor europeni cu privire la continutul alimentelor pe care le consuma.
Conform noii propuneri, etichetele produselor alimentare vor trebui sa contina informatii clare si usor de inteles referitoare la ingredientele pe care le contin. In perioada premergatoare aparitiei propunerii de directiva, Comisia a organizat consultari privind etichetarea produselor alimentare si a concluzionat urmatoarele: consumatorilor le este greu sa citeasca si sa inteleaga etichetele; exista un numar de alimente care contin produse alergenice dar nu ofera informatii cu privire la aceasta; in anumite cazuri provenienta produsului este dificil de identificat; exista anumite hatisuri legale in ceea ce priveste listarea ingredientelor bauturilor alcoolice.
In cazul in care va fi adoptata, propunerea de regulament va intra in vigoare la 20 de zile de la data publicarii ei in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar prevederile acesteia vor fi direct aplicabile in toate statele membre.
Cum se interpreteaza eticheta unui produs alimentar:
Toate ingredientele produselor alimentare vor fi listate in ordinea descrescatoare a continutului lor, cu exceptia amestecurilor de fructe si vegetale. Aceasta prevedere este valabila si pentru produse cu potential alergenic, cum ar fi alunele, laptele, pestele, ouale si altele.
In cazul ingredientelor care sunt descrise in numele produsului (de exemplu: supa de rosii), de imagini sau cuvinte (de exemplu: cu capsuni) sau care sunt esentiale pentru caracterizarea produsului (de exemplu: chilli cu carne), procentajul acestora trebuie mentionat.
In ceea ce priveste durabilitatea produselor, termenii „a se folosi pana la data de” si „se recomanda consumul pana la data de” indica data pana la care produsul poate fi consumat fara a reprezenta un pericol pentru sanatatea umana. „A se folosi pana la data de” se aplica produselor cu o rezistenta scazuta in timp (de exemplu: carne, oua, lapte). Folosirea produselor dupa aceasta data poate duce la aparitia unei toxiinfectii alimentare, de aceea consumul dupa aceasta data nu se recomanda sub nicio forma. Sintagma „se recomanda consumul pana la data de” se foloseste pentru produse care pot rezista mai mult in timp (de exemplu: cereale, orez, condimente). Consumarea alimentelor dupa aceasta data nu este periculoasa, dar este posibil ca produsul sa isi piarda aroma sau consistenta.
Toate produsele care contin ingrediente provenite in urma modificarii genetice ce depasesc 0.9% din compozitia produsului trebuie etichetate corespunzator. Toate substantele modificate genetic trebuie mentionate in lista de ingrediente sub denumirea „modificat genetic”.
Alte aspecte reglementate de propunerea Comisiei sunt cele referitoare la mentionarea tarii de origine a produselor, valorile nutritionale, informatiile referitoare la E-urile mentionate in etichetele produselor, numele produsului, cantitatea neta.
Pentru mai multe informatii, click aici
