Actualitate

Centrul pentru Tineret Tuzla, proiecte cu invitaţi internaţionali

Centrul pentru Tineret Tuzla funcţionează în cadrul compartimentul de specialitate „Cultură religie sport şi activităţi pentru tineret” din cadrul Primăriei şi anul acesta va împlini cinci ani de activitate, într-o clădire construită din fonduri europene. În ultimii doi ani şi jumătate, activitatea acestui centru a fost coordonată de Maria Damian Pascal şi a cuprins activităţi cultural-artistice, sociale, sportive şi comunitare, în beneficiul tinerilor din Tuzla, dar şi a altor categorii de vârstă. Printr-o bună relaţionare cu diverse ONG-uri şi cu entităţi guvernamentale, Centrul a reuşit să producă evenimente de anvergură naţională şi chiar internaţională.

Am stat de vorbă cu Maria Damian Pascal despre activitatea acestui centru.

„Centrul pentru Tineret Tuzla este un proiect realizat din fonduri europene, care anul acesta împlineşte cinci ani de activitate. Cea mai mare parte a activităţilor desfăşurate aici au fost plătite din bugetul Primăriei. Noi derulăm la Centru activităţi pentru copii şi tineri, scopul principal fiind să ajutăm la dezvoltarea lor şi să promovăm tradiţia şi cultura zonei.

În anul 2016, am iniţiat Şcoala de vară pentru copii, un proiect-pilot pe care l-am dezvoltat din mers. Am pornit de la câteva activităţi de dezvoltare personală şi, pentru că acestea au avut impact, au urmat şi alte cursuri: artă, teatru, canto, chitară, engleză, logică.

În activităţile de dezvoltare personală, am fost ajutaţi de psihologul Adrian Trică, iar apoi el a adus în proiect absolvenţi de psihologie, care şi-au făcut astfel practica. Copiii sunt împărţiţi pe categorii de vârstă, abilităţi şi în funcţie de nevoi, căci am avut ca beneficiari şi copii cu nevoi speciale. La sfârşitul acestui proiect, am fost catalogaţi ca cea mai mare şcoală de vară din regiunea Dobrogea.

În cadrul evenimentelor noastre, ne axăm mult pe elementele tradiţionale, căci consider că este foarte important să păstrăm tradiţia românească şi specificul local. De asemenea, încercăm să gândim evenimentele ulterioare în funcţie de dorinţele şi nevoile cetăţenilor. De exemplu, la evenimentul organizat de ziua Sfântului Andrei am dat spectatorilor hârtie şi pix, să scrie ce şi-ar dori pentru anul următor.

Am început anul 2017 prin activităţi pentru tineri, cursuri pentru voluntariat cu întâlniri de patru ori pe săptămână, împreună cu ONG-uri partenere, inclusiv Zona Metropolitană Constanţa, am organizat cursuri de educaţie non formală, activităţi şi evenimente foarte diversificate, iar Primăria Tuzla a alocat un buget considerabil, rezultatul fiind pe măsura aşteptărilor.

În 2018, am primit de la Ministerul Tineretului şi Sportului o adresă prin care eram informaţi că am fost selectaţi în proiectul Sipoca 9 (Programul Operațional Capacitate Administrativă-Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi pentru sprijinirea dezvoltării la nivel local), iar Centrul nostru, împreună cu alte patru centre de tineret şi sport, a fost nominalizat şi inclus în proiect pentru bune practici.

Evenimente devenite tradiţie la Centrul pentru Tineret Tuzla

– Festivalul naţional „Music my love”, se desfăşoară la începutul lunii august, în fiecare an, la Tuzla, cu participanţi copii şi părinţi din toate colţurile ţării. Prin intermediul acestui eveniment promovăm localitatea.

– Festivalul internaţional de poezie, realizat în parteneriat cu Adrian Suciu de la „Asociaţia Culturală Direcţia 9”, cu peste 60 de scriitori invitaţi din mai multe ţări, se desfăşoară la începutul lunii septembrie, când se organizează şi Săptămâna Culturală a Tuzlei. Această săptămână cuprinde 2-3 zile dedicate limbii române, ziua poeziei, a prozei, a teatrului. Evenimentul se încheie cu un spectacol cultural (în 2018 acesta s-a organizat pe plaja Tuzla, cu poezie şi muzică folk). În cadrul evenimentului se organizează şi târguri de produse hand-made, realizate de copii în timpul verii şi o zi de vernisaj.

– Festivalul „Suntem ceea ce iubim”, la sfârşitul lunii martie, în care prima zi este dedicată Unirii Basarabiei cu România, căci pe 27 martie este ziua Basarabiei.

– Ziua lui Eminescu, pe 15 iunie, care anul trecut a fost deschisă de o slujbă de pomenire la biserica -monument din localitate, Sfânta Ecaterina, apoi am luat lumina din biserică şi am dus-o la malul mării, gândindu-ne la poezia „Mai am un singur dor”. Evenimentul a constat în poezie şi muzică folk la poalele farului din Tuzla.

– Zilele Dobrogei – care cuprind şi ziua centrului nostru, pe 14 noiembrie – o săptămână de activităţi în care îmbinăm tradiţia, arta şi cultura. În cadrul acestui eveniment sunt invitate şi doamne în vârstă din etnia tătarilor din localitate, pentru a găti reţete tradiţionale, împreună cu fetiţele care pot astfel să înveţe tradiţia şi reţetele tradiţionale ale tătarilor. La ediţia de anul trecut, toată săptămâna am fost invitaţi în premieră la Pavilion Expoziţional din Constanţa, alături de alte două comune din judeţ. Acolo, copiii de la cursul Dans Art au reprezentat şi promovat Tuzla, în cadrul unui program de 40 de minute.

– Ziua internaţională a voluntariatului, pe 5 decembrie. În 2018 au fost nominalizaţi peste 70 de voluntari din Tuzla, de la copii foarte mici până la seniori voluntari din cadrul consiliului local, societăţilor comerciale, părinţi, şcoală, biserică, deci din întreaga societate locală.

– Serbarea lui Moş Nicolae, pe 6 decembrie

– Ziua tătarilor, 13 decembrie, şi Masa de Iftar, la care participă atât etnici tătari cât şi români.

– Crăciunul este organizat pentru toţi copiii, în primul rând cei din medii defavorizate, dar şi alţi copii. În 2018, împreună cu Federaţia de Dezvoltare Regiunea Sud – Est, am avut o acţiune mai amplă, organizată prin compartimentul Social din primăria Tuzla. Am identificat familii cu nevoi speciale, cărora le-am oferit haine şi jucării. De asemenea, împreună cu Asociaţia Viva Tomis, am organizat activităţi de reconstituire istorică, ateliere de olărit, pielărie, iar afară s-a gătit mâncare tradiţională dacică, oferite şi trecătorilor. Toate acestea s-au desfăşurat pe 23 decembrie, iar de Crăciun am organizat evenimentul „Adevărata poveste a Crăciunului”, în parteneriat cu Biserica Baptistă Golgota din localitate”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top