Energie si dolari

„Cea mai friguroasă iarnă” se amână

Veşti triste pentru vânzătorii de paltoane şi de ştiri generatoare de panică

Începând cu luna septembrie, românii au fost bombardaţi cu mesaje despre ceea ce ar fi putut să fie (din nou) cea mai rea iarnă din istorie. Reportaje televizate şi articole scrise au relatat pe larg despre dezastrul ce ne pândeşte, despre frigul ce se va abate asupra Europei şi despre cum o să ne înghită zăpada. Informaţia, dată drept sigură, a fost atribuită unor oameni de ştiinţă al căror nume nu a fost precizat. Ştirea a făcut valuri în toamnă, apoi s-a estompat. Odată cu venirea, în sfârşit, a iernii calendaristice, am avut parte de o surpriză. Astfel, prognoza pentru următoarele trei luni descrie ceea ce ar trebui să fie un anotimp rece apropiat de medie, fără perioade prelungite de ger, sau ninsori abundente. Mai mult, pentru unele părţi ale României se preconizează perioade relativ calde şi precipitaţii sub cele normale.

Un articol de Răzvan PETRE

Va fi cea mai rece iarnă

Prognoza răspândită încă din septembrie ne avertiza că iarna aceasta va fi cea mai rece din ultimii ani. Citând diferite motive, specialişti de prestigiu au afirmat că Europa va fi expusă unor perioade prelungite de ger şi zăpezi. Toată zonele de est ale continentului, incluzând Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei, au fost date ca teritorii ce vor fi supuse unui val de frig ce va dura, cu intermitenţe, din noiembrie până în primăvara lui 2012. Nici la capitolul precipitaţii, Europa, în general, şi ţara noastră, în special, nu stăteau mai bine. Astfel, românii, alături de marea majoritate a europenilor, aveau să se confrunte cu munţi de zăpadă.

Nu va mai fi cea mai rece iarnă

Decembrie a sosit. Iarna e aici. La fel este şi prognoza pe trei luni a centrului meteorologic european. Preluată de către Administraţia Naţională de Meteorologie (care nu emite prognoze pe termen mediu şi lung, ci le preia de la sus-numita agenţie), aceasta arată o iarnă normală. Precipitaţiile şi temperaturile urmează să se încadreze, în medie, în limitele normale pentru cele trei luni de iarnă. Estul şi sud-estul României, care ar fi trebuit, conform previziunilor de acum câteva luni, să zacă sub zăpezi, la temperaturi de congelator, se pare că vor scăpa de aceste ameninţări. Mai mult, pentru decembrie se preconizează temperaturi peste media multianuală în zonele de sud-est şi de vest ale României, iar precipitaţiile sunt preconizate a fi deficitare în sudul ţării, din decembrie, până la primăvară.

Sperietoare cu repetiţie

Gluma cu „iarna de care ne vom aminti toată viaţa noastă” nu este difuzată în premieră în România. Anul trecut, o ştire similară, care ne promitea „cea mai rece iarnă din ultimii 1.000 de ani” a făcut ocolul ţării, fiind preluată de majoritatea televiziunilor, ziarelor şi agenţiilor de presă. Ca de obicei, ProTV a fost în fruntea plutonului ştirilor senzaţionaliste, difuzând un reportaj panicos, în care ni se spunea că vom muri de frig şi vom fi înghiţiţi de nămeţi. În primăvara lui 2011, la bilanţ, iarna precedentă s-a încadrat în media multianuală, unele zone, printre care şi Constanţa, având parte de un sezon rece plăcut, cu zăpadă puţină şi temperaturi normale. Per ansamblu, la nivel european, iarna 2010-2011 a fost încadrată în categoria „Condiţii normale”, ea fiind, în medie, cu 3-4 grade mai călduroasă decât sezonul rece 2009-2010. Deşi presupuşii specialişti spuseseră că vor crăpa pietrele de frig în toată Europa, în Balcani vremea a fost chiar călduroasă, ceea ce a dus la topirea zăpezilor şi la inundaţii devastatoare în Albania, Bulgaria, Serbia şi Muntenegru.

Metoda „specialiştilor fără nume”

Reportajul difuzat de ProTV nu a fost în exclusivitate. La fel ca alţi „jurnalişti” români, ştiriştii de la ProTV au atribuit informaţia despre răcirea climei unor „specialişti de la Institutul Meteorologic din Polonia”. Bineînţeles, numele specialiştilor nu a fost menţionat şi nici nu ar fi putut fi menţionat, pentru că ei nu există. Presupusul studiu despre „cea mai rece iarnă din ultimii 1.000 de ani” a ajuns la noi prin intermediul unei agenţii din România, care a tradus o informaţie preluată de la o agenţie rusă. După care presa centrală l-a pus pe tapet, deşi conţinea o serie întreagă de informaţii dubioase, despre Curentul Golfului, pete de petrol şi Marea Caraibilor (toate acestea fiind – cică – motive pentru răcirea climei în Europa). Întrebaţi, la vremea respectivă, despre „iarna cea mai rece”, meteorologii români au caracterizat ştirea ca fiind o colecţie de bazaconii, de elemente disparate, fără legătură între ele, aruncate pe piaţă pentru a ridica preţul carburanţilor. Cel mai ciudat lucru a fost acela că ProTV-ul a fost prim-solist în propovăduirea acestor bazaconii, în condiţiile în care, în acelaşi an, meteorologul „Busu” a primit premiul „cel mai bun prezentator meteo al anului”….

Iarna, petrolul şi cauciucurile

Inundaţiile, seceta, canicula, sau frigul persistent pot cauza probleme majore economiei. În societata globalizată, vremea rea nici nu trebuie să se producă, ci este suficient să fie anunţată. Prognozele pe termen mediu pot conduce la decizii importante privind transporturile, stocurile de alimente şi carburanţi etc. Din acest motiv, în statele dezvoltate, climatologii sunt puşi sub presiune pentru a elabora previziuni cât mai exacte pentru orice, de la sezonul uraganelor din Atlantic, la nivelul de umiditate în sol.
Odată făcută publică, o prognoză climatologică poate da peste cap calculele economiştilor. O iarnă cu multe precipitaţii solide (zăpadă şi gheaţă) impune limitări traficului şi duce la scăderea cererii de benzină şi motorină şi la creşterea cererii de… cauciucuri de iarnă. În acelaşi timp, însă, o iarnă rece duce automat la creşterea necesarului de petrol şi gaze naturale, necesare, printre altele, încălzirii locuinţelor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top