Actualitate

Care sunt priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa, pentru anul 2019

Am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, despre planurile pe care le are pentru anul 2019, pe câteva direcţii: sănătate, drumuri judeţene, promovare turistică şi reabilitarea unor monumente istorice importante, proiecte comune ce vor fi realizate împreună cu judeţul Tulcea, cultură, investiţii ale primăriilor, realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari

„Acest centru este deosebit de important atât pentru locuitorii din Năvodari și zonele limitrofe, cât și pentru turiștii de pe litoral, dacă ne raportăm la volumul mare de oameni care vin în această parte a litoralului românesc în timpul verii. Centrul va fi finalizat la începutul verii 2019 și va funcționa ca secție exterioară a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Consiliul Județean a alocat deja suma de 1,6 milioane de lei pentru dotarea cu aparatură medicală modernă, și urmează să fie demarate procedurile de achiziție publică pentru echipamentele medicale”.

Incubator de transport neonatal și un aparat de ventilație mecanică neonatal de transport

„Extinderea și dotarea Secției de Terapie Intensivă Nou–născuți din cadrul SCJU este în derulare. Având în vedere importanța acestei secții pentru spital și locuitorii județului, îmi doresc ca în cel mai scurt timp secția să fie dotată cu aparatură medicală de ultimă generație. Consiliul Judeţean face demersuri către Ministerul Sănătăţii privind sprijinirea în vederea achiziționării echipamentelor necesare funcționării secției. În plus, se va achiziționa un incubator neonatal pentru transport şi un aparat de ventilaţie mecanică pentru Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, în valoare de 145.000 lei, procedura de achiziție fiind în derulare”.

Dotarea Secției de Gastroenterologie, cu bani de la Ministerul Sănătății

„Cu sprijinul Ministerului Sănătății am reușit să achiziționăm echipamente necesare pentru Secția de Gastroenterologie. Valoarea totală a dotărilor este de peste 8,5 milioane lei (8.512.510,30 lei). Din această sumă, Ministerul Sănătății a alocat fonduri în valoare de circa 7,6 milioane lei (7.658.000 lei), iar Consiliul Județean Constanța, a asigurat cofinanțarea de 10% în valoare de 850 mii lei (854.510,30 lei). Echipamentele medicale constau într-un echograf și două aparate pentru videoendoscopie.
În luna ianuarie a anului trecut, am semnat un contract cu Ministerul Sănătății și astfel, la începutul acestui an, mai precis pe data de 07 ianuarie, s-a pus în funcțiune un echipament performant de imagistică medicală. Este vorba despre un aparat de rezonanță magnetică și un sistem de arhivare a imaginilor medicale. Astfel, de acum înainte, anumite investigații medicale vor putea fi făcute în cadrul spitalului județean și nu va mai fi nevoie ca pacienții să meargă în alte orașe sau să aștepte luni întregi pentru a fi primiți la laboratoarele private. În concluzie, timpul de intervenție va fi mai scurt, iar variantele, pentru anumite analize, pe care le vor avea la dispoziție pacienții sunt, acum mai multe”.

Lucrări pentru finalizarea reabilitării Secției de Ginecologie.

„Secția este în curs de reabilitare și urmează recompartimentarea în funcție de necesități. În cel mai scurt timp se va demara procedura de achiziție a serviciilor de lucrări și ne dorim ca aceasta să se finalizeze repede, fără contestații. Sănătatea reprezintă o prioritate pentru mine și voi continua să fac demersuri la minister și oriunde este necesar pentru ca serviciile medicale din județul Constanța să fie de cea mai bună calitate. Din păcate, finalizarea anumitor obiective nu depinde exclusiv de voința mea sau de cea a conducerii Spitalului. Cele mai multe etape sunt condiționate de aplicarea legislației, iar legea nu poate fi încălcată. Din acest motiv, unele proiecte se finalizează într-un timp mai lung, însă fac tot ce îmi stă în putere să se realizeze într-un timp cât mai scurt pentru ca locuitorii județului să beneficieze de un act medical la standarde moderne”.

Spitalul Regional Constanța

„Nu am renunțat și nu voi renunța la ideea de a avea la Constanța un spital regional. Voi insista în faţa autorităţilor centrale până când vom obţine promisiunea certă că această unitate sanitară de importanţă vitală pentru judeţul nostru se va realiza. Nici nu contează dacă acest proiect se va realiza cu fonduri ale Ministerului Sănătăţii sau Finanţelor sau în parteneriat public privat, important este să se realizeze. În mod cert, voi acorda tot sprijinul pentru construcţia acestui obiectiv”.

Drumurile judeţene

„Din punctul meu de vedere, infrastructura rutieră se îmbunătăţeşte semnificativ. Colaborarea dintre Consiliul Judeţean Constanţa şi Administratorul Special Lucian Lungoci, a făcut ca Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) să intre pe un trend ascendent. Cu multă muncă şi profesionalism am reuşit să rentabilizăm această regie şi acest lucru se vede în reţeaua de drumuri judeţene. În 2019, RAJDP va continua reabilitarea drumurilor din județul Constanța, conform Programului de Lucrări. RAJDP va beneficia de susţinere şi finanţare din partea CJC, pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii deja existente, dar și pentru retehnologizarea parcului de utilaje. În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii rutiere, am să vă dau un singur exemplu: împreună cu Lucian Lungoci, administratorul special al regiei, am identificat două rute alternative pentru turiştii care îşi doresc să-şi petreacă vacanţele în zona de sud a litoralului. Este vorba despre construirea unui tronson de 13 km pe DJ 393, între localităţile Techirghiol şi Moşneni, sau o a doua varintă, refacerea tronsonului de 11 km dintre Amzacea şi Pecineaga. Oricare dintre aceste două variante vor duce la reducerea semnificativă a ambuteiajelor care se crează vara pe DN 39, între localităţile Agigea, Eforie Nord, Eforie Sud şi Tuzla. Astfel, în 2019 vom demara procedurile privind studiile de fezabilitate pentru a vedea care alernativă este mai eficientă şi mai rapid de executat.


Ca să vă dau un singur exemplu despre ce a însemnat implicarea și profesionalismul, vă spun că în anul 2018 RAJDP, în cadrul Programului de lucrări de întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene, a turnat 61 de km de covoare asfaltice pe mai multe segmente de drum din judeţ şi a realizat 18.300 mp de plombări pe arterele care necesitau acest gen de reparaţii. Tot în 2018 s-au finalizat lucrările la DJ 224 între localităţile Medgidia – Tortoman – Siliştea. În anul 2016 acest proiect era blocat de mai bine de un an, dar am reuşit să îl deblocăm iar RAJDP a finalizat lucrările în mai puţin de 12 luni”.

Promovarea județului – forme de relief, situri arheologice, muzee, mănăstiri, tradiții


„Consiliul Județean Constanța, prin acțiunile pe care le întreprinde, promovează continuu obiectivele turistice din județul nostru. Având în vedere că suntem limitați din punct de vedere legislativ, referitor la activitatea de promovare și atragere a turiștilor în zonă, s-au editat materiale promoționale prin care descriem siturile, muzeele, formele de relief și toate atuurile județului. Foarte important de menționat este faptul că județul Constanța este în permanență reprezentat la toate târgurile de profil, atât la nivel național cât și internațional. Astfel, în ultimii ani, am reușit să facem cunoscută regiunea noastră în tot mai multe țări, dovadă stând și recenta Declarație de Voință încheiată cu regiunea Cantabria din Spania. Nu ne vom opri aici și vom continua să colaborăm și cu alte administrații din Europa, pentru ca și turiștii străini să înceapă să își dorească sa viziteze județul Constanța și regiunea Dobrogea. Sunt convins că o dată ce aceștia ne vor vizita și ne vor cunoaște, cu siguranță vor reveni”.

Lucrări la: Carsium, Muzeul Național de Istorie și Arheologie, Mormântul Pictat Hypogeu, Capidava, Edificiul Roman cu Mozaic

„Proiectele cu finanţare europeană semnate anul trecut au o valoare totală substanţială, aproximativ 50 milioane de euro.
Sunt proiecte ambiţioase pentru cultura constănțeană. Cu ajutorul acestor fonduri, vom transforma monumentele istorice în obiective turistice, la nivelul secolului în care trăim. Este normal să ne canalizăm atenţia pentru a le salva/conserva, dar şi pentru a le valorifica la maximum din punct de vedere al potenţialului turistic. Cred că astfel, judeţul nostru va ajunge în topul regiunilor cu cele mai multe vestigii conservate, din diferite perioade istorice, ce sunt modernizate şi reabilitate.


În acest moment proiectul referitor la „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”, se află în stadiul de execuție a lucrărilor. În ceea ce privește celelalte proiecte, s-a început procedura de achiziție a serviciilor de execuție lucrări și a dotărilor aferente fiecărui proiect, urmând ca după atribuire să se treacă la execuția lucrărilor. Și în acest caz, îmi doresc ca procedura să se realizeze cât mai repede și fără contestații”.

Proiecte comune județul Constanța – Județul Tulcea

„Anul trecut a fost unul de referință atât în istoria României cât și în cea a Dobrogei. În data de 24 octombrie 2018, în Sala Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța, președinții, vicepreședinții, administratorii publici, consilierii, precum și cadre didactice și oameni de cultură ai județelor Constanța și Tulcea s-au reunit pentru a semna Actul de promisiune civică prin care ne-am asumat să depunem toate eforturile în vederea realizării de proiecte comune, de anvergură, în vederea dezvoltării regiunii Dobrogea.

Așa cum știm, „unde-s mulți puterea crește”. Astfel, prin Actul de promisiune civică ne asumăm îndeplinirea unor obiective pe care să le atingem prin sprijin și susținere reciprocă:
– Construirea unui Spital Regional care să ofere servicii medicale la standarde europene și care să poată acoperi necesitățile medicale ale întregii regiuni;
– Realizarea unui drum expres care să lege Constanța de Tulcea, Tulcea de Brăila și mai departe de podul de peste Dunăre;
– Tot în vederea dezvoltării regiunii, dar și pentru a o face mai cunoscută la nivel internațional, vom crea Brandul Dobrogea. Marcă înregistrată sub cupola căreia se vor realiza evenimente și obiective care să promoveze specificul celor două județe, precum și proiecte care să ducă la dezvoltarea regiunii în toate domeniile”.

Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” – evenimente, programe

„Centrul care poartă numele marelui actor constănțean Jean Constantin a devenit deja un pol de interes pentru constănțeni și în principal pentru tinerii implicați în proiecte cultural educative. Se simțea nevoia unui suflu proaspăt, care prin creativitate și perseverență să impulsioneze viața artistică a orașului. Pregătim un portofoliu variat de evenimente și activități, pe care ne dorim să le derulăm în acest centru și totodată suntem deschiși la propunerile tinerilor din județ. Avem proiecții de filme, evenimente culturale, concerte, piese de teatru, întâlniri între elevi și spectacole organizate de unitățile de învăţământ din județ”.

Programul Național de Dezvoltare Locală, bani pentru investiţiile primăriilor

„Programul Național de Dezvoltare Locală este unul de bun augur nu doar pentru localitățile din județul Constanța ci pentru toate localitățile din țară. Cu ajutorul fondurilor obținute prin acest program, unitățile administrativ teritoriale pot realiza lucrări extrem de necesare pentru comunități.

În județul nostru, ne-am mobilizat exemplar, zic eu, și am accesat un total de aproximativ 685 milioane lei de la bugetul de stat (685.120.061,98 lei) prin încheierea a 151 de contracte. Acestea au fost pentru reabilitare și modernizare drumuri, sisteme de canalizare, construire/ reabilitare/ modernizare/ dotare școli, grădinițe, dispensare medicale, asfaltare străzi. Acestea sunt exemple generale referitor la modul în care vor fi cheltuite fondurile accesate de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Acest gen de program vine în ajutorul edililor referitor la investiții în localitățile pe care le reprezintă, dar mai ales în sprijinul locuitorilor care beneficiază de rezultatele lui și cărora li se dezvoltă nivelul de trai”.

Protecţia Mării Negre

„Proiectul „Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre” este în valoare de aprox. 750.000 de euro și a fost semnat, în parteneriat cu Bulgaria și Republica Moldova. Cele mai importante achiziţii pentru CJC constau în: un buldoexcavator, o maşină de teren 4×4, un sistem de monitorizare a parametrilor de mediu, elaborarea unui plan de management al mediului înconjurător şi dezvoltarea unei aplicaţii pentru tineri”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top