Deputatul constănţean Bogdan Bola vrea să propună confiscarea veniturilor efectuate în perioada de timp în care o societate comercială ce operează cu deşeuri funcționează fără deținerea autorizațiilor de mediu necesare sau prin încălcarea legislației în vigoare. Această idee pleacă de la observaţia că amenzile sunt foarte mici în raport cu veniturile acestor societăţi şi de la datele care arată că nici măcar atunci când sunt prinse că încalcă legea, statul nu recuperează prejudiciul de aceste firme.
Bola mai spune că în România există doar un comisar al Gărzii de Mediu la 40.000 de cetățeni, comisarii sunt lipsiți de echipamente de specialitate și fac controale în baza a peste 80 de acte normative (cadru legal stufos, cu prevederi contradictorii uneori).
Cu toate că au o pregătire superioară, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au doar competențe administrative și nu dispun de competențe de cercetare penală.
“Astfel, Statul Român își pune piedică singur prin existența unor formalități vamale reduse la minimum pentru derularea transporturilor (pentru a avea cheltuieli cât mai mici), prin nivelul limitat de control al autorităților (doar între orele 08 – 16 există comisari la punctele de trecere a frontierei), printr-un nivel ridicat de corupție al politicienilor, dar și prin faptul că permitem ca eliminarea deșeurilor să se realizeze mult mai facil și mai ieftin comparativ cu statele dezvoltate.
De legislație eficientă nici nu se pune problema și vă dau un singur exemplu: luarea, în timpul urmăririi penale, a măsurilor de reparare a prejudiciului de mediu, nu există. Adică poluatorul să plătească pentru dauna adusă mediului. Până la apariția actualului Cod de Procedură Penală, procurorul avea instrumentul dat de art. 170 din codul vechi, care însă în prezent nu mai există. Este adevărat că această măsură o poate lua judecătorul, dar numai în timpul procesului, ceea ce face ca în realitate chestiunea să fie ineficientă. În fapt, în ultimii ȘAPTE ani, nu a fost niciodată luată o astfel de măsură. Niciodată!
Am participat ieri, ca simplu spectator, la un seminar online despre arderea deșeurilor și stoparea poluării. Și cu toate că au fost prezenți comisari ai Gărzii și inspectori de Poliție, care au prezentat soluții și au solicitat măsuri imediate din partea politicienilor prezenți, concluziile parlamentarilor au fost altele: să analizăm, să facem studii și cercetări, totul teoretic. Nimic practic. Vorba aceea: „dacă vrei să omori un proiect, faci o comisie sau un grup de lucru”. În loc să tratăm cauza, noi vrem să studiem și să tratăm efectul. Ceea ce e complet greșit.
Iar cauza o reprezintă traficul necontrolat de deșeuri. Iar soluții există și vă dau un exemplu: din cauza discrepanței foarte mari între profiturile realizate prin încălcarea legii de către agenții economici și cuantumul amenzilor primite, activitatea comisarilor de mediu nu este luată în serios de către aceștia. De aceea, voi propune confiscarea veniturilor efectuate în perioada de timp în care societatea comercială a funcționat fără deținerea autorizațiilor de mediu necesare sau prin încălcarea legislației în vigoare. Ai ignorat legea de două ori într-un an? Suspendăm sau anulăm autorizația de funcționare.
Doar prin măsuri imediate și prevederi legislative dure, care să dea comisarilor instrumentele necesare să își facă treaba eficient, vom putea opri acest fenomen. Altfel, o vom tot ține cu discursuri politicianiste goale până când nu ne vom mai vedea de munții de gunoaie aduși în țară”, a transmis deputatul Bogdan Bola.