Politic

Bogdan Bola: Cum am ajuns să fim „Groapa de gunoi a Europei”: Sistemul informatic de monitorizare există doar pe hârtie

Deputatul constănţean a lansat o interpelare la adresa ministrului Mediului, pe care l-a chestionat în legătură cu aplicaţia on line ELSYS, de monitorizare a traseului deşeurilor din România, care, deşi există pe hârtie încă din anul 2016, nu este funcţională nici în prezent.

Această “sincopă” a sistemului, alături de un anumit vid legislativ ajută entităţile infracţionale să se îmbogăţească din traficul de deşeuri periculoase, cu consecinţe foarte grave asupra mediului şi a sănătăţii publice.

Bola explică faptul că licitația pentru dezvoltarea sistemului informatic ELSYS (ce ar fi trebuit să aibă loc între 2012 – 2014), care ar fi trebuit să asigure trasabilitate deșeurilor din România, a fost câștigată de furnizorul de servicii de telecomunicații MIRA Telecom. Această societate comercială ar fi trebuit să furnizeze „echipamente și programe informatice” capabile să ajute autoritățile române să gestioneze mai bine situația deșeurilor aflate în tranzit în țară.

Era vorba despre o aplicație online, construită pentru cel care deține și declară deșeurile, și un sistem software, care ajută autoritățile să le urmărească. Sistemul ar fi urmat să fie folosit în colaborare cu alte țări din Uniunea Europeană.

Cu toate că autoritățile au achitat factura către dezvoltator și recepția a fost teoretic efectuată, la ora actuală, ELSYS NU ESTE FUNCȚIONAL.

În urma unor verificări desfășurate în anul 2016, Corpul de Control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a constatat „importante nereguli cu privire la modul de achiziție, dezvoltare, exploatare precum și la recepția echipamentelor și a programelor informatice proiectului LIFE10/ENV/RO726 „Stabilirea unui sistem electronic pentru schimbul de date privind transferurile de deșeuri” (acronym LIFE = ELSYS).”.

După ce Corpul de Control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a făcut constatările privind neregulile identificate, în spațiul public nu au mai existat informații despre stadiul acestui proiect. Nici în presă, nici din partea organelor de cercetare, nici din partea Ministerului care spune că face totul pentru a opri fluxul de deșeuri spre România…

Ce întrebări i-a pus Bola ministrului Mediului

Din acest motiv, am lansat următoarea interpelare către ministrul Mediului, deoarece niște răspunsuri se impun de urgență:

  • În ce stadiu se află aplicația online și platforma software ELSYS la acest moment?
  • Dacă acel sistem nu a funcționat sau nu a fost operabil niciodată, există și în ce constă, din 2016 până în prezent, o baza de date a deșeurilor nepericuloase, atât de necesară comisarilor Gărzii de Mediu?
  • Există dosare penale ce au ca obiect fapte săvârșite în raport cu proiectul LIFE10/ENV/RO726 „Stabilirea unui sistem electronic pentru schimbul de date privind transferurile de deșeuri”?

Așa se face că, în lipsa unui astfel de sistem care ar ajuta enorm, avem impresia că cei 450 de comisari de mediu la nivel naţional pot să acopere toată paleta

legislativă referitoare la protecţia mediului (aprox. 70 de legi şi hotărâri de Guvern), având simultan în supraveghere aproximativ 80.000 agenți economici cu impact asupra mediului. Dar noi, poloticienii, <urlăm> că suntem groapa de gunoi, fără să facem nimic concret să venim în ajutorul lor.

Sper ca în toată mizeria politică din zilele noastre, parlamentari din toate formațiunile politice vor înțelege să facem front unit pe acest subiect de importanță națională”, a transmis Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top