Fără categorie

Agenda digitală: Comisia definește un plan de acțiune pentru a impulsiona prosperitatea și bunăstarea Europei

Comisia Europeană a prezentat astăzi o ambițioasă „Agendă digitală pentru Europa”, menită să contribuie semnificativ la creșterea economică a Uniunii Europene și să propage beneficiile erei digitale în întreaga societate. În ultimii 15 ani, jumătate din creșterea productivității europene s-a datorat tehnologiei informației și comunicațiilor (a se vedea IP/10/571), fiind foarte probabil ca această tendință să se accelereze. Agenda definește șapte domenii prioritare de acțiune: crearea unei piețe unice digitale, interoperabilitate crescută, sporirea siguranței și a încrederii în internet, accesul mult mai rapid la internet, mai multe investiții în cercetare și dezvoltare, ridicarea nivelului aptitudinilor și incluziunii în materie de „alfabetizare digitală” și aplicarea tehnologiei informației și comunicațiilor pentru a soluționa problemele cu care se confruntă societatea, de exemplu schimbările climatice și îmbătrânirea populației. Printre beneficiile potențiale se numără facilitarea o…

Comisia Europeană a prezentat astăzi o ambițioasă „Agendă digitală pentru Europa”, menită să contribuie semnificativ la creșterea economică a Uniunii Europene și să propage beneficiile erei digitale în întreaga societate. În ultimii 15 ani, jumătate din creșterea productivității europene s-a datorat tehnologiei informației și comunicațiilor (a se vedea IP/10/571), fiind foarte probabil ca această tendință să se accelereze. Agenda definește șapte domenii prioritare de acțiune: crearea unei piețe unice digitale, interoperabilitate crescută, sporirea siguranței și a încrederii în internet, accesul mult mai rapid la internet, mai multe investiții în cercetare și dezvoltare, ridicarea nivelului aptitudinilor și incluziunii în materie de „alfabetizare digitală” și aplicarea tehnologiei informației și comunicațiilor pentru a soluționa problemele cu care se confruntă societatea, de exemplu schimbările climatice și îmbătrânirea populației. Printre beneficiile potențiale se numără facilitarea operațiunilor de facturare și plată electronică, implementarea rapidă a telemedicinei și obținerea unui iluminat eficient din punct de vedere energetic. În aceste șapte domenii de acțiune, Agenda digitală prevede 100 de acțiuni subsecvente, dintre care 31 de natură legislativă. Agenda digitală este prima dintre cele șapte inițiative-pilot din cadrul Strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii (a se vedea IP/10/225).

„Trebuie să punem interesele cetățenilor și ale companiilor europene în prim-planul revoluției digitale, pentru a putea beneficia din plin de potențialul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) de a crea noi locuri de muncă și de a promova sustenabilitatea și incluziunea socială” a spus vicepreședintele Comisiei pentru Agenda digitală, Neelie Kroes. „Ambițioasa strategie prezentată astăzi arată cu claritate domeniile asupra cărora trebuie să ne concentrăm eforturile în anii următori. Pentru a putea realiza pe deplin potențialul viitorului digital al Europei avem nevoie de angajamentul deplin al statelor membre, al sectorului TIC și al altor actori economici majori.”

Șapte obiective

O nouă Piață unică pentru a putea beneficia de avantajele erei digitale

Cetățenii ar trebui să poată beneficia de servicii comerciale și de divertisment cultural la nivel transnațional. Dar piețele online ale UE sunt încă separate de bariere care restrâng accesul la serviciile paneuropene de telecomunicații, precum și la serviciile și conținutul digital. În SUA se descarcă de patru ori mai multă muzică decât în UE, unde lipsesc ofertele legale, iar piețele sunt fragmentate. Comisia intenționează să deschidă accesul la conținutul online legal, prin simplificarea procedurilor de acordare și gestionare a drepturilor de autor și a procedurilor transfrontaliere de acordare a licențelor. Alte acțiuni includ facilitarea operațiunilor de facturare și plata electronică, precum și simplificarea soluționării litigiilor online.

Îmbunătățirea standardizării și interoperabilității TIC

Pentru a le permite cetățenilor să creeze, să combine și să inoveze, avem nevoie de produse TIC deschise și interoperabile.

Sporirea încrederii și a siguranței

Europenii nu vor adopta o tehnologie în care nu au încredere – ei trebuie să se simtă în siguranță și în largul lor atunci când accesează conținutul online. Un răspuns european mai bine coordonat în fața atacurilor cibernetice și norme mai ferme în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal sunt parte a soluției. De asemenea, se pot întreprinde acțiuni prin care operatorii de site-uri web ar putea fi potențial obligați să-și informeze utilizatorii în legătură cu eventualele violări ale securității datelor lor personale.

Îmbunătățirea accesului europenilor la internetul rapid și ultrarapid

Obiectivul pentru 2020 este de a pune la dispoziția tuturor cetățenilor europeni internet la viteze de minimum 30 Mbps, cu 50% din familiile europene abonate la conexiuni de minimum 100 Mbps. În momentul de față, doar 1% din europeni dispune de o conexiune internet de mare viteză prin fibră optică, față de 12% din japonezi și 15%, în cazul sud-coreenilor (a se vedea tabelul de mai jos). Internetul ultrarapid este esențial pentru o creștere economică puternică, pentru crearea de locuri de muncă, pentru prosperitate și pentru a garanta cetățenilor accesul la conținutul și serviciile dorite. Comisia va explora inter alia posibilitățile de atragere a investițiilor în rețelele de bandă largă, prin intermediul mecanismelor de ameliorare a condițiilor de creditare și va furniza orientări privind încurajarea investițiilor în rețelele de fibră optică.

Impulsionarea cercetării de vârf și a inovației în TIC

Europa trebuie să investească mai mult în domeniul cercetării și dezvoltării și să se asigure că cele mai bune idei europene se concretizează pe piață. Agenda are ca scop inter alia stimularea investițiilor private prin finanțare europeană la nivel regional și finanțarea sporită a cercetării în UE, pentru a putea garanta că Europa ține pasul cu concurența și chiar o depășește. Investițiile UE în cercetarea din domeniul TIC se ridică la mai puțin de jumătate din nivelul investițiilor SUA (37 de miliarde EUR, față de 88 de miliarde EUR, în 2007).

Furnizarea de servicii accesibile online și de competențe digitale pentru toți cetățenii Europei

Mai mult de jumătate din cetățenii Europei (250 de milioane) folosesc internetul în fiecare zi, dar alți 30% nu l-au folosit niciodată. Toată lumea, tineri și bătrâni, indiferent de mediul social din care provin, are dreptul la cunoștințele și competențele necesare pentru a putea participa la era digitală, ținând cont că serviciile publice, sociale și de sănătate, comerțul, învățământul și viața politică migrează tot mai mult online.

Valorificarea potențialului TIC în beneficiul societății

Trebuie să investim în utilizarea inteligentă a tehnologiei și în exploatarea informației în scopul căutării de soluții pentru reducerea consumului de energie, sprijinirea persoanelor în vârstă, conferirea de puteri pacienților și îmbunătățirea accesului online pentru persoanele cu handicap. Unul dintre scopuri ar fi acela ca până în 2015, pacienții să își poată accesa online fișele medicale, în orice punct al UE s-ar afla. Agenda va impulsiona totodată și tehnologiile TIC de economisire a energiei, cum ar fi tehnologia iluminării cu semiconductori (Solid State Lighting-SSL) care utilizează cu 70% mai puțină energie față de sistemele de iluminare standard.

Aplicarea Strategiei digitale pentru Europa

Provocarea cea mai mare este asigurarea adoptării și a implementării rapide a măsurilor necesare pentru atingerea obiectivelor menționate mai sus. Comisari responsabili ai mai multor domenii vor colabora cu instituțiile UE și cu părțile interesate pentru a transforma Agenda digitală în realitate.

Context

Dosarul de presă al Agendei digitale este disponibil la adresa – click aici .

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top