Fără categorie

Dan Epure se întoarce: „Candidez la funcția de rector al Universității Ovidius!”

Fostul rector al Universității Ovidius Constanța candidează din nou! Dan Epure ne-a prezentat într-un interviu în exclusivitate motivele acestei decizii, precum și argumentele pentru care crede că va câștiga.

DEZVĂLUIRI: Aveți intenția de a candida din nou pentru funcția de rector a UOC?

Dan Epure: Iniţial am spus: Nu. Am considerat că acest capitol din viaţa mea – Universitatea “Ovidius” – este încheiat. Dar, ca urmare a mesajelor primite de la colegii mei din UOC, de la oameni importanţi din învăţământul superior din oraş, ţară şi nu numai, mesaje venite pe toate căile informaţionale… am considerat că este momentul să mă întorc. Deşi, uneori, am lăsat să se înţeleagă acest lucru, acum spun tranşant: DA.

DZV: Cadrul legal vă permite?

D.E.: Conform Legii Educaţiei Naţionale Nr. 1/2011 cu modificările ulterioare, la art. 210, al 4, se menţionează clar faptul că: „La concursul de ocupare a funcției de rector pot participa personalități științifice sau academice din țară și din străinătate” (…).
Orice alte comentarii sunt penibile. Carta UOC şi regulamentele sale nu pot fi mai presus de LEGE.
Pe de altă parte, traiectul meu ştiinţific este o realitate: În cariera mea am obținut toate titlurile didactice, începând cu cel de preparator universitar și până la cel de profesor universitar; am ocupat, totodată, majoritatea funcțiilor administrative posibile în universitate: Director de Departament, Prodecan, Decan, Președinte al Senatului, Rector al Universității „Ovidius” din Constanța dar şi conducător de doctorat (la acea vreme, cel mai tânăr din România). CV-ul meu este public. Dintre numeroasele premii obţinute îl amintesc pe cel din 2009 – titlul de ,,Profesorul anului” din partea Asociației Facultăților de Economie din România ce reunește 70 de facultăți de profil, de stat şi particulare, din toată țara. Sunt autor a peste 20 de lucrări de specialitate în domeniul economic, publicate la edituri recunoscute CNCSIS în România și edituri din străinătate. Am derulat 32 de proiecte și contracte de cercetare internaționale și naționale ca director și/sau membru în colectivul de cercetare. De asemenea, am efectuat peste 100 de studii de fezabilitate și rapoarte de evaluare aducând contribuții la dezvoltarea mediului economic, social și cultural regional. Din anul 2008 am fost conducator de doctorat la Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați și am colaborat cu Școala Doctorală a Universității Messina din Italia.
În ziua de 24 februarie 2012, acum 5 ani, la Universitatea „Ovidius” din Constanţa s-au desfăşurat primele alegeri în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale Nr. 1/2011. Votul a fost direct şi secret, iar eu am fost ales din primul tur cu 390 de voturi. Niciun alt candidat la funcţia de rector de atunci, nu a mai obţinut aceste voturi la UOC. La momentul respectiv, eram împreună cu Daniel Breaz, rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Gabriel Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, cei mai tineri rectori din România aleşi pe Legea 1/2011 a Educaţiei Naţionale. De asemenea, am fost vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, vicepreședintele Comisiei pentru Științe Economice și Administrarea Afacerilor din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Era, de altfel, pentru prima oară în istoria învăţământului superior dobrogean când acesta era reprezentat la nivelul conceperii strategiilor de specialitate. Nu fac din această menţine un act de mândrie. Doar invoc o realitate cunoscută.

DZV: Cum credeți că vor primi profesorii UOC vestea candidaturii dvs.?

D.E.: După cum ştiţi, din toamna anului trecut am deschis un blog personal unde interacţionez mult cu colegii mei şi nu numai. De asemenea, primesc foarte multe mesaje pe Facebook, pe WhatsApp, Telegram, mail sau sms. Am avut şi am foarte multe întâlniri cu colegii mei. Prin urmare, cunosc destul de bine cum stau lucrurile în UOC. Ştiţi… tot ce am realizat în timpul mandatului meu, nu am făcut singur. Nu am făcut decât să adun, să coordonez ideile colegilor mei. Aveam timp pentru toţi angajaţii Universităţii şi, de fiecare data, Legal, le rezolvam problemele, chiar şi pe cele personale. Am susţinut o politică de liberă exprimare, fundamentală în consolidarea unei instituţii puternice şi performante. În fapt, munca în echipă este esenţială. Iar colegii mei ştiu acest lucru. Dacă îşi doresc un rector care să îi adune nu să îi dezbine, un rector al construcţiei, nu al închiderii facultăţilor, nu al deficitului bugetar, nu al ameninţărilor şi al terorii… Atunci… mă vor alege. Doar împreună facem schimbarea!

DZV: S-a vehiculat ideea că în timpul mandatului dumneavoastră de rector, aţi fi marginalizat pe cei care nu v-au votat. Mai mult decât atât, că normele didactice ale acestora ar fi fost afectate, mulţi dintre ei fiind înlocuiţi cu persoane ce nu aveau loc în alte centre universitare din ţară. Cum comentaţi acest lucru?

D.E.: Din păcate, am auzit şi eu despre aceste probleme, dar am auzit foarte târziu. Pentru mine, acum, este foarte clar: în numele meu, au fost realizate anumite… acţiuni menite să mă compromită atât pe mine dar, în special, Universitatea „Ovidius” ca întreg.

DZV: Credeţi că acum aceste probleme au fost depăşite? Credeţi că s-a înţeles adevărata situaţie de atunci?

D.E.: Sunt convins că da. Afirm acest lucru deoarece, în acest moment, am o comunicare foarte bună cu mulţi dintre cei care… culmea!, nu m-au votat în 2012. Prin urmare, s-a înţeles că nu eu am fost la „celălalt capăt al firului” ci aceiaşi „păpuşari” ca şi acum.

DZV: Explicați puțin ce s-a întâmplat în anul 2013, episod pe care dvs. îl numiți ”făcătură”?

D.E.: Deşi am folosit destul de des cuvântul „făcătură”, în realitate a fost o înscenare. Am fost acuzat de lucruri pe care nu le-am făcut. Şi asta pentru că am lezat interese personale și de grup. Mai mult decât atât, prin mine s-a lovit în Universitatea „Ovidius” care, într-un timp foarte scurt, ajunsese în top 10 al universităţilor din ţară. Spun acest lucru din cauza faptului că acel moment al înscenării a fost conturat ca un… spectacol, derulat pe multe canale de televiziune, zile întregi. Chiar rectorul Rugină la anumite conferinţe de presă, încercând să justifice calificativul ARACIS a reluat acele imagini. De fapt, vizată a fost Universitatea „Ovidius”, iar conducerea actuală împreună cu rectorul Rugină nu fac altceva decât să continue această stare: aceea de compromitere continuă a UOC.

DZV: Ce șanse credeți că veți avea pentru a ocupa din nou această funcție?

D.E.: Aşa cum am mai spus, realizările mele ca Director de Departament, Prodecan, Decan, Președinte al Senatului, Rector al Universității „Ovidius” din Constanța au fost vizibile. De exemplu, Facultatea de Ştiinţe Economice, în perioada în care am deţinut funcţii de conducere în cadrul acesteia, a jucat un rol important în obţinerea calificativului Grad Ridicat de Încredere acordat de ARACIS Universităţii Ovidius. Două din programele de licenţă de atunci: Afaceri Internaţionale – cursuri cu frecvenţă la zi şi Contabilitate şi Informatică de Gestiune – zi – au fost incluse în cadrul procesului de evaluare efectuat atunci de ARACIS. Mai mult decât atât, la nivelul conducerii facultăţii exista o permanentă preocupare pentru perfecţionarea cadrelor didactice, atragerea tinerilor în activităţile de cercetare ştiinţifică de vârf, sprijinirea acestora în obţinerea titlului de doctor, precum şi susţinerea şi consilierea lor în scopul avansării profesionale. La toate acestea aş adăuga şi implicarea mea directă, aşa cum am subliniat în diversele materiale publicate pe blog, în obţinerea de spaţii necesare desfăşurării activităţilor de predare/cercetare pentru FSE sau dotarea cu echipamentul tehnic necesar activităţilor menţionate. Atunci când am preluat funcția de Rector al Universității „Ovidius”, situația nu era deloc bună. Financiar, din cele 16 facultăți, 12 erau pe minus și doar 4 pe plus, acestea din urmă susținându-le pe celelalte, fapt de neacceptat. Problema nu era însă legată de incapacitatea facultăților de a încasa, ci de o ineficientă gestionare a fondurilor, dublată de o mare risipă. Împreună cu decanii de atunci, cei mai mulți dintre ei fiind și acum în funcție, iar unii dintre decani noi, puţini de altfel, au fost prodecanii din mandatul meu, m-am ocupat personal de managementul fiecărei facultăţi în parte și, într-un timp destul de scurt, am reușit inversarea situației: 12 facultăți pe plus și doar 4 pe minus. Nu s-a pus niciodată problema întârzierii plății salariilor sau, mai rău, a diminuării lor, a măririi normelor sau a supradimensionării grupelor de studii! Din contră! Mai mult decât atât, în condiții de investiții masive în modernizări și fără a afecta salariile sau alte achiziții specifice, Universitatea capitalizase în depozite bancare, în perioada mea, un fond ce se apropia de 2 milioane de euro. Aflu că în prezent 15 facultăți sunt pe minus și doar una pe plus, susţinându-se o reformare a UOC prin comasarea unor facultăţi. Eu le susţin aşa cum sunt acum. Au fost şi vor rămâne 16 pentru că am dovedit că se poate.

DZV: Care ar fi primele trei măsuri pe care le-ați lua în calitate de rector?

D.E.: Împreună cu colegii mei, vom analiza adevărata „moştenire” a conducerii actuale a rectorului Rugină sau ce a mai rămas din UOC după distrugerea ei şi, împreună… doar ÎMPREUNĂ, putem lua aceste decizii. Doar în acest mod, Universitatea „Ovidius” va putea fi redată comunităţii, va putea redeveni un pol de competitivitate local, regional, naţional şi, de ce nu, european.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top