Actualitate

Ziua Dobrogei sărbătorită în municipiul Medgidia

Locuitorii ținutul dintre Dunăre și mare sărbătoresc 141 de ani de când Dobrogea a fost alipită la patria-mamă. De aceea, în fiecare an, luna noiembrie este presărată cu evenimente omagiale dedicate acestui mare eveniment istoric.

Primăria Municipiului Medgidia a organizat un spectacol evocator, cu scopul de a marca importanța acestei zile – 14 noiembrie. Evenimentul s-a desfășurat în sala de spectacole a Casei de Cultură ,,I. N. Roman”, în sală fiind prezenți elevi, cadre didactice și cetățeni.

„Programul a început cu intonarea imnului de stat și a inclus cântece, dansuri, momente teatrale. Profesorul Ecrem Gafar a vorbit despre semnificația istorică a acestei zile, prezentând pe scurt evenimentele desfășurate la 14 noiembrie 1878”, transmit reprezentanții administrației locale.

România a preluat administrația Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie.

Într-o proclamaţie emisă pe data de 14 noiembrie 1878, cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei: „Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea desbătută şi încuviinţată de naţiune hotăreşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirei: viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituţiuni pe care ne-o râvnesc multe naţiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legiuita pedeapsă“.

Ansamblul „Pandelașul”-50 de ani de existență

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost sărbătorită aniversarea a 50 de ani de la înființarea ansamblului „Pandelașul”. Pe scenă au evoluat atât juniorii de astăzi ai ansamblului, cât și dansatorii seniori. Aceștia din urmă au primit diplome de onoare și excelență din partea Primăriei Municipiului Medgidia. Diplomele au fost înmânate de către fondatorul ansamblului, maestrul Ion Cristian.

În primii 30 de ani de activitate, cât timp s-a aflat la conducerea ansamblului maestrul coregraf Ion Cristian, Ansamblul de amatori „Pandelașul” din Medgidia, acompaniat de Orchestra Brâulețul a avut 30 de turnee în 13 țări și sute de spectacole pe litoral și în întreaga țară, acumulând sute de premii. Austria, Franța, Elveția, Italia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, China și Japonia sunt câteva din țările pe unde au făcut cunoscute cântecele și dansurile românești membrii Ansamblului „Pandelașul”, mai ales înainte de Revoluția din Decembrie 1989.

În palmaresul ansamblului, se află „Discul de Aur” și „Colierul de Aur”, obținute la cel mai mare festival de folclor din Franța, de la Dijon(1969) și „Talerul de aur”, obținut de trei ori în Austria.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top