Actualitate

La Cernavodă va începe Festivalul Internaţional de Muzică Corală “I.D.Chirescu”

Capitala muzicii corale româneşti se va muta în acest week-end la Cernavodă! În perioada 16-17 noiembrie 2019, 12 ansambluri corale, din ţară şi din străinătate, dar şi alţi invitaţi de seamă, se vor reuni la Casa de Cultură “I.D.Chirescu” Cernavodă, pentru a participa la “Festivalul Internaţional de Muzică Corală “I.D.Chirescu”. Deşi deţine o tradiţie locală, luând naştere în urmă cu 38 de ani, în memoria marelui dirijor şi compozitor  Ioan Dumitru Chirescu, manifestarea artistică reuşeşte, odată cu  fiecare ediţie, să aducă bucurie în sufletele cernavodenilor, dar şi un mare aport în creşterea şi valorificarea culturii locale. În acest an, evenimentul va căpăta o mai mare strălucire, fiind o ediţie aniversară, dedicată celor 130 de la naşterea marelui maestru I.D.Chirescu (1889-1980).

Un om care cântă este un om bun. Un om care cântă bine este un om fericit şi care îi face fericiţi pe ceilalţi. Corul, cântând, este o stare de graţie şi fericire a celor care cântă şi a celor care îi ascultă şi cu care intră într-o sublimă rezonanţă.  În noiembrie, la noi în Cernavodă, timp de două zile, suntem împreună corişti, juriu şi spectatori, adică cei care mai iubesc încă acest minunat gen muzică .…este mesajul Administraţiei Publice Locale, menit să îi invite toţi iubitorii de muzică să petreacă două zile de armonie alături artişti de pretutindeni.

Ca şi în celelalte ediţii, festivalul se va desfăşura pe parcursul a două secţiuni:

LAICĂ – va reuni ansamblurile participante pe scena Casei de Cultură

RELIGIOASĂ – găzduită de Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, edificiu istoric, ctitorit chiar de tatăl marelui compozitor, părintele Dimitrie D. Chirescu, fondatorul primei şcoli în limba română din Dobrogea, dar şi al corului “I.D.Chirescu”.

Sâmbătă, 16 Noiembrie, orele 16.00,  Secţiunea laică (Casa de Cultură) 

Corul “I.D.CHIRESCU”- Cernavodă – Dirijor: Manuel Bălănică

Grupul coral “ARPEGGIO &ROUA”-Roma, Italia-Dirijor- Simona Vasile

Corul “PREOT ION IONESCU”- Topoloveni – Dirijor: Prof. Preot Ion Isăroiu

Corul“MISTYKA”- Dobrich, Bulgaria – Dirijor: Rositza Bojidarova

Corala bărbătească ortodoxă “ARMONIA”-  Arhiepiscopia Tomisului- Dirijor: Arhidiacon Drd. Iulian Dumitru

Corala Camerală “MUZICOR”- Ploieşti- Dirijor:Cornel Mutu

Corala bărbătească “D.G.Kiriac”- Piteşti, Dirijor: Silviu Deaconescu

Corul mixt “TRISON” – Brăila – Dirijori: Prof. Marcica Lupu şi Prof. Ştefan Lupu

Corul de Cameră “SONG”- Bucureşti – Dirijor: Prof. Emanuel Pecingina

 

Duminică, 17 Noiembrie, orele 16.00, Secţiunea religioasă (Biserica Sf. Împăraţi “Constantin şi Elena”)

Corul de Copii “DANUBIUS” Cernavodă- coordonatori: Iuliana Ţăranu şi Lucreţia Marinescu

Corul “I.D.CHIRESCU”- Cernavodă – Dirijor: Manuel Bălănică 

Grupul coral “ARPEGGIO &ROUA”-Roma, Italia-Dirijor- Simona Vasile

Corul Mixt “VILLANELLA” Universitatea Ovidius Constanţa- Dirijor Lect.Univ. Dr. Ruxandra Mirea

Corala bărbătească ortodoxă “ARMONIA” –  Arhiepiscopia Tomisului – Dirijor: Arhidiacon Asist. Univ. Drd. Iulian Dumitru

Corul “CAMERATA DANUBII” Călăraşi- Dirijor: Diana Vieru- Burlescu

Corul“MISTYKA”- Dobrich, Bulgaria – Dirijor: Rositza Bojidarova

Corala Camerală “MUZICOR”- Ploieşti- Dirijor:Cornel Mutu

 Alături de ansamblurile corale participante, sunt invitate personalităţi marcante ale muzicii corale româneşti, reunite pentru a forma  juriul de onoare al festivalului: dirijorul Voicu Enăchescu – Preşedintele Asociaţiei Naţionale Corale din România, Constantin Arvinte – compozitor, I.P.S. Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, prof. univ. dr. Mariana Popescu –  compozitor, muzicolog, dirijor, membru în Consiliul Director al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Liliana Pispiris – membru fondator, secretar general al Fundaţiei Madrigal – Marin Constantin, prof. Alina Pârvulescu – secretar general al   Asociaţiei Naţionale Corale din România,  prof. Valeria Rădulescu – preşedintele Corului N. Oancea al Casei Corpului Didactic Bucureşti,  Teodor Rădulescu – prof. la  Centrul Cultural Judeţean Constanţa, membru fondator al Festivalului I.D. Chirescu, Ioan Pelearcă- profesor de muzică, dirijor şi compozitor.

Atracţia ediţiei va fi ansamblul coral cernavodean “I.D.Chirescu”, care se bucură de 120 de ani de existenţă, înfiinţat de către preotul şi învăţătorul Dimitrie Chirescu, slujitor în oraşul Cernavodă, ctitor al primei şcoli româneşti din localitate, patriot înflăcărat şi ambasador al românismului în vechea provincie dintre Dunăre şi Marea Neagră, aflată sub stăpânire otomană. Prima prestaţie artistică a ansamblului a avut loc în cadrul inaugurării Podului de peste Dunăre “Carol I”, la care a fost prezent chiar şi majestatea sa Regele Carol I.

Actualitate

To Top