COMUNICATE

Vicepreşedintele Partidului Poporului l-a pârât pe ÎPS Teodosie la ministrul Tabără, pentru via Nazarcea

Vicepreşedintele Partidului Poporului Constanţa, Gabriel Mascas, l-a reclamat pe ÎPS Teodosie la Ministerul Agriculturii. Motivul: fostul IAS Nazarcea, subiect mult discutat în presă, legat de falimentarea unui complex agricol, cu 350 de hectare de vie şi pomi fructiferi.
Ministrul Valeriu Tabără a dispus o anchetă a Corpului de Control. Iată concluziile: „Emiterea HG 300/2002, privind transmiterea cu plată a unui imobil din proprietatea SC Nazarcea Ovidiu SA şi a unui teren agricol, în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor… a creat elemente favorizante intrării în faliment a societăţii, împiedicarea privatizării acesteia şi neîncasarea redevenţei cuvenită statului pentru o suprafaţă de 350 ha pe o perioadă de nouă ani”.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Doru COPOŢ

Conform aceluiaşi document, urmează „Demararea procedurilor legale în vederea supunerii spre aprobarea Guvernului României a emiterii unui act normativ prin care terenul agricol prevăzut în HG 300/2002 să fie preluat de către Agenţia Domeniilor Statului…”.

Istoria unei “privatizări” care, în loc să aducă, a luat bani de la buget

Să ne reamintim: Prin HG 299, din 28 martie 2002, cu privire la suplimentarea bugetului Ministerului Culturii şi Cultelor din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2002, s-a alocat pentru Arhiepiscopia Tomisului contravaloarea a 100.000 de euro, în lei. Destinaţia banilor era achiziţia unor active ale SC Nazarcea-Ovidiu SA. În aceeaşi zi, prin HG 300, s-a transmis cu plată un imobil din proprietatea Societăţii Comerciale „Nazarcea-Ovidiu” – S.A. şi spre folosinţă un teren agricol în cuantum de 350 de hectare către Ministerului Culturii şi Cultelor -Arhiepiscopia Tomisului. Ulterior, Arhiepiscopia a mai primit: dormitoare, şoproane, magazii, cantine, sedii de fermă, tractoare, diverse maşini agricole.
În schimbul acestei “milostenii” a statului, Arhiepiscopia Tomisului se angaja să pună pe picioare un centru social, în care să fie îngrijite persoane aflate în dificultate.
Iată că au trecut aproape 10 ani, centrul social nu există, iar via este într-o stare avansată de degradare. În schimb, scandalul s-a amplificat, o dată cu intrarea în joc a fostului primar din comuna Ciocârlia, Nicolae Marghiol. Acesta din urmă acuză Arhiepiscopia Tomisului că îi datorează 170.000 lei (salariul de director şi investiţii în fostul IAS Nazarcea).

Ca la Sodoma şi Gomora: struguri uscaţi, araci prăbuşiţi, sârme rupte, buruieni

Pe Marghiol l-am găsit la crama fermei (cumpărată la licitaţie de la lichidator), împreună cu angajatul său, inginerul Vasile Popa. Amândoi foşti angajaţi ai preoţilor, amândoi dezamăgiţi de fosta colaborare: “Preoţii nu au făcut altceva decât să distrugă acest complex. Singurul interes a fost să ia vinul care se afla în patrimoniul societăţii (63 de vagoane!) şi atât. De ani buni nu au mai făcut nicio lucrare la vie, totul e în paragină”.
Într-adevăr, via arată jalnic, desprinsă parcă din episodul biblic al ploii de foc de la Sodoma şi Gomora. Strugurii s-au uscat pe butuci, aracii sunt prăbuşiţi, sârmele rupte sau furate, buruienile au invadat totul în jur.
La îndemnul lui Marghiol, l-am vizitat pe Vasile Zelca, fost director al SC Nazarcea-Ovidiu SA. L-am găsit la o mică fermă, fostă parte a marii societăţii, pe care cumpărat-o de la lichidator. Era director în momentul în care Arhiepiscopia Tomisului s-a trezit stăpână peste întregul complex.

“Mi-au spus că nu au bani de substanţe şi vor stropi via cu aghiasmă”

“Fostul deputat PSD Liana Naum l-a adus aici pe Teodosie. Mi-a spus că ÎPS-ul are relaţii mari la Adrian Năstase şi că va lua complexul pentru a investi în el. Eu m-am bucurat, pentru că societatea avea datorii mari şi am sperat că asta ne va fi salvarea. După ce au pus mâna pe SC Nazarcea-Ovidiu, au început să se întâmple lucruri ciudate. Preotul Cocoş, numit director de către ADS, a luat tractoarele şi le-a dus, chipurile la reparat, dar de atunci nu le-am mai văzut. Apoi a început să dispară vinul. Când le-am spus că trebuie să investim în substanţe pentru stropit via contra dăunătorilor, mi-au răspuns că nu au bani şi că o vor stropi cu aghiasmă!”
A urmat prăpădul. Recoltele au fost foarte slabe. Ca o comparaţie, în 2002 s-au produs 600.000 de litri de vin, iar în 2010, 15.000 de litri, nu s-au făcut lucrări de întreţinere, iar datoriile societăţii au crescut foarte mult. Apoi a venit falimentul, iar lichidatorul a vândut o parte dintre active, către diverse firme sau persoane fizice. Diferenţa se poate vedea cu ochiul liber, la o simplă plimbare prin via de la Nazarcea: noii proprietari au schimbat aracii, au pus viţă nouă, au îndepărtat buruienile.

Actualul “stăpân” al fostului IAS: o mănăstire. Stareţul este director!

Ultimul popas l-am făcut la Aşezământul Monahal Sfântul Andrei, creat parcă special pentru a administra ce a mai rămas din SC Nazarcea-Ovidiu SA.
Ne aşteptam să găsim o mănăstire în toată regula, cu mulţi călugări care să lucreze via şi pomii fructiferi, cu maşini agricole şi spaţii de depozitare. N-a fost să fie. Un drum de piatră ne-a trecut peste calea ferată, într-o râpă, unde am găsit două construcţii improvizate, ca nişte barăci. Ne-a întâmpinat un călugăr şmecheros şi curtenitor, care a încercat să ne explice situaţia: “Suntem trei vieţuitori aici şi ne ocupăm de vie şi de pomi. Am cules deja livada şi acum se culege via (În vie nu era nimeni la cules şi nici nu ar fi avut ce să culeagă, n.red.). Totul este în regulă, nu este nicio problemă, directorul fermei este stareţul nostru, Ieromonahul Irodion. Aici, la noi, la mănăstire se vor construi aşezăminte sociale”.
Nu ştim câţi ani vor mai trece până să se construiască acest centru social, dar putem spune că, oricum este prea târziu, iar statul a fost păgubit în “Afacerea Nazarcea”, aşa cum se arată în raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii.

Cine este Gabriel Mascas

Autorul reclamaţiei la Ministerul Agriculturii, Gabriel Mascas, se află într-un conflict mai vechi cu Arhiepiscopia Tomisului şi cu ÎPS Teodosie. Fost preot la Cernavodă, Mascas a demisionat în 2001 şi a plecat în Canada, unde a slujit, timp de patru ani, într-o “parohie independentă” din Toronto. Întors în ţară, a reactivat un sindicat preoţesc numit “Solidaritatea”, înfiinţat de el în 1990, la Medgidia. Gabriel Mascas consideră că este încă preot (deşi în acest moment nu mai slujeşte) pentru că, spune el, harul pe care ţi l-a dat Dumnezeu nu ţi-l poate lua nimeni.
Mascas a intrat recent în politică. El s-a înscris în partidul omului de televiziune Dan Diaconescu, unde îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte la nivelul judeţului Constanţa.

Ce spune Arhiepiscopia

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului consideră că nu ei sunt de vină pentru situaţia în care a ajuns fostul IAS Nazarcea. Într-o discuţie cu jurnaliştii, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, preotul Alin Boc, dădea vina pe “hotărâri nedrepte ale justiţiei”, care i-ar fi împiedicat până în anul 2008 să îşi exercite drepturile prevăzute de H.G. 300/ 2002.
În ceea ce priveşte solicitările lui Nicolae Marghiol, oficialii Arhiepiscopiei spun că fostul primar nu are acte doveditoare pentru banii pe care îi cere şi că lucrările pe care spune că le-ar fi plătit ar fi fost achitate, în mare parte, de către Arhiepiscopie.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top