Editorial

Vacanța, cu trenul din Franța. Omicronu – cu avionu!

624 de pasageri ai doua zboruri Africa de Sud – Olanda au fost prinși în aer de noile restricții de călătorie. Ulterior, ei au fost ținuți ca vitele, înghesuiți, fără toalete curate sau căldură, până le-a ieșit rezultatul testului. Din total, 10% (61 de persoane) aveau covid, 13 aveau Omicron. Specialiștii au declarat că e imposibil ca cei 61 să se fi infectat în avion. În plus, Olanda nu primește nevaccinați decât cu test în precedentele 48 de ore, deci e destul de ușor de dedus în ce categorie se aflau cele 61 de persoane. Concluzia acestei povești? – Trebuie să îi vaccinăm pe ăia din Africa, să impunem vaccinarea obligatorie și certificatele peste tot în Europa. Logic, nu-i așa?
Dacă vă închipuiați că doar autoritățile române sunt incompetente și indolente, vă înșelați. Puteți citi povestea zborurilor KLM 592 și 598, pe larg și cu detalii de la sursa, dând click AICI. Pe scurt, povestea este în felul următor:
Cele două zboruri au fost prinse în aer de instituirea restricțiilor de călătorie dinspre Africa de Sud, pe 26 noiembrie. Pentru că aterizaseră înainte de ora de intrare în vigoare a restricțiilor, piloții au fost obligați să îi țină ostatici pe pasageri. Compania de igienă a refuzat să vidanjeze avionul, pasagerii trebuind să se țină, sau să stea în mirosul ce venea de la toaletele în care nici apa nu mai era. Dacă vidanjorii se temeau de fecale infectate, cei cu cateringul nici nu voiau să se apropie de avion. Pasagerii au stat ore în șir, încuiați înghesuiți în avion, fără veceu, fără mâncare sau apă, unii fără acces la medicamente (care, conform regulilor imbecile făcute „pentru a preveni atacurile teroriste”, trebuie puse în bagajul de cală). Ulterior, pasagerii au fost duși într-un terminal nefolosit al aeroportului Schiphol, înghesuiți ca vitele, testați claie peste grămadă. Cum rezultatele întârziau, au fost lăsați să zacă ca exilații din Siberia – într-o clădire neîncălzită, fără să li se dea mâncare, cu toalete mizerabile. După zeci de apeluri disperate, funcționarii companiei au adus un coș cu pâine, lăsat în mijlocul terminalului fără ca pasagerii să aibă voie să se apropie. După ce personalul s-a retras, pasagerii s-au repezit cu disperare să apuce un colț de pâine – pentru unii singura formă de mâncare primită în precedentele 15 ore.
Apelurile persoanelor cu copii mici și cele ale pacienților în vârstă, cu boli cronice, au fost ignorate. Pentru 624 de persoane lăsate în frig, compania KLM a livrat 30 de pături. Nu știm dacă pasagerii au trebuit să se bată și pe alea. O bătrână de 84 de ani în scaun cu rotile a fost abandonată, angajatul care trebuia să o escorteze plecând acasă, pentru că i se terminase tura și se temea de Omicron. O mamă cu doi copii mici a încercat să scape, dar a fost prinsă de poliție și adusă înapoi, în lagărul de exterminare din Terminalul G. La 3 dimineața, pasagerii au fost treziți de poliție și îngrămădiți la ghișeu, să li se spună dacă au ieșit pozitivi sau negativi. Cei pozitivi au fost reținuți în continuare, ca să se facă secvențierea, să vadă dacă au Omicron sau altceva. Ceilalți au fost lăsați să plece în cele 4 zări – asta după ce stătuseră nas-în-nas peste 24 de ore, în condiții insalubre, fără igienă minimă, cu persoane infectate cert cu diferite tulpini de covid, inclusiv Omicron. Cei depistați pozitiv au fost carantinați la domiciliu, sau în hotelul aeroportului. Două persoane au fugit din carantină, fiind prinse de poliție într-un avion cu destinația Spania. Dar asta e nimica toată, dacă luăm în considerare că alți 560 de inși care stătuseră în condiții de contact direct și prelungit cu persoane pozitive fuseseră deja puși în alte avioane sau trenuri – cu permisiunea și la indicația autorităților.
Concluziile acestui caz sunt simplu de tras, de orice persoană care are creier. Așa cum ni s-a spus de nenumărate ori în precedenții doi ani, o persoană nu va testa pozitiv imediat după infectare, cel mai probabil nici în următoarele două zile după infectare. De asemenea, persoana în cauză nici nu va putea infecta pe altcineva, în această perioadă de „incubație”. Din aceste motive, Olanda – la fel ca multe alte țări – cere efectuarea unui test covid, cu maxim 48 de ore înainte de a ajunge în țară și, evident, înainte de a te urca într-un avion cu destinația Olanda. Daaar… așa cum știm cu toții, până acum testul covid era cerut doar nevaccinaților. Înainte de Omicron, persoanelor vaccinate nu li se cerea să prezinte niciun test.
Experții și logica ne spun că e practic imposibil ca toți cei 61 de infectați din cele două avioane de la Amsterdam să se fi infectat în avion. În același timp, e extrem de probabil că majoritatea (dacă nu chiar toți) din cei testați pozitiv la aterizarea în Olanda se urcaseră în avion cu covidul la purtător. Și că majoritatea (dacă nu chiar toți) erau dublu sau triplu vaccinați, mândri purtători de pașaport de vaccinare… Așa cum notează reporterul Kim Iversen de la publicația americană The Hill, doar 13 din cei 61 aveau Omicron, restul erau cu Delta sau alte tulpini, ceea ce te face să te gândești câte milioane de călători vaccinați au cărat aceste tulpini dintr-o țară într-alta, în timp ce nevaccinații nu aveau voie nici să intre în magazin să își cumpere încălțări…
Problema nr. 1 scoasă la vederea publicului general de toată tărășenia cu Omicron este aceea că diferența de tratament între vaccinați și nevaccinați nu are sens (ceea ce deja știa aproape toată lumea) și că de multe ori cei de care trebuie să te ferești cel mai tare sunt tocmai ăia care de care ți se spune că ar fi cei mai în siguranță. Profitând de Omicron, autoritățile din mai multe țări au purces să abolească această diferențiere pe traficul aerian internațional, cerând teste pentru toată lumea.
La nivelul comunicării oficiale, însă, a existat un singur mesaj: Vaccinați, vaccinați, vaccinați!
Ursula Von der Leyen – care cel puțin la nivel discursiv e pe aceeași treaptă cu politicienii reșapați de pe Dâmbovița – a declarat că, în răspuns la Omicron, „UE ar trebui… să încurajeze vaccinarea obligatorie”. Ursula a mai declarat că va cere ca vaccinurile să fie adaptate pentru varianta Omicron, dar că până iese noul vaccin, să ni-l facem pe ăla vechi, de care chiar ea zice că nu se prea potrivește. Israelul a anunțat doza a patra de vaccin. Premierul britanic s-a folosit de prilej pentru a da de înțeles că pe englezi îi paște un nou lockdown dacă nu își iau doza a treia. Fără nicio probă că noua variantă ar fi mai altfel decât cele precedente, comitetul consultativ pentru vaccinare – același care se pronunțase anterior împotriva vaccinării adolescenților – s-a răsucit la 180 de grade și a recomandat-o. Tot Marea Britanie a fost lider în corul țărilor care au transformat Africa de Sud în țap ispășitor, fiind prima care a interzis traficul aerian dinspre țările sud-africane. Asta deși, așa cum observa un cunoscut epidemiolog britanic, în Marea Britanie sunt deja 500 de cazuri confirmate cu Omicron și cel mai probabil alte 1.000-2.000 care au scăpat testării actuale (adesea incapabile să detecteze Omicron), deci practic Marea Britanie are mai multe cazuri de tulpină nouă decât unele din țările în fața cărora și-a închis porțile.
OMS și alții au opinat – din nou, fără nicio probă – că Omicron a apărut în Africa și că totul se datorează nivelului scăzut de vaccinare în Africa. Ipoteza acestora este că, fiind nevaccinați, africanii transmit virusul mai ușor de la unul la altul, ceea ce duce la șanse mai mari de apariție a mutațiilor. În realitate, așa cum am văzut astă-vară în Israel și vedem acum în cam toate țările din Europa, și vaccinații transmit la fel de bine, deci teoria OMS nu prea are fundament. De altfel, de la începutul pandemiei și până azi, Africa a fost una din cele mai puțin afectate teritorii, cu infectări și decese de 10-20-100 de ori mai puține decât în Europa. OMS are în monitorizare actualmente 14 tulpini de coronavirus nou. Majoritatea au apărut după introducerea pe scară largă a vaccinării, fiind semnalate prima oară în țări ca Africa de Sud, India, SUA, Marea Britanie, Peru – cam peste tot – indiferent de nivelul de vaccinare.
Contrar basmelor vândute de OMS, africanii au o rată scăzută de vaccinare nu numai pentru că nu le-am dat – noi și companiile – suficiente vaccinuri. Ci și pentru că nu vor să se vaccineze. Ce-i drept, așa cum arătam mai sus, Africa per ansamblu nu prea a fost afectată de covid. Africanii nu simt nevoia să se vaccineze, iar restricțiile care i-au forțat să se vaccineze pe mulți europeni și americani – de a deschide școlile, de a merge la teatru, la mall, sau la bar – nu prea au sens în Africa. Pe 24 noiembrie, Reuters anunța că Africa de sud a cerut public Pfizer și Johnson&Johnson să nu le mai trimită vaccinuri, pentru că nu și le face nimeni, li se strică în depozit și plătesc pe ele degeaba. Două zile mai târziu – ce noroc! – a fost descoperită tulpina Omicron în Africa de sud. Iar OMS a zis că e din cauza vaccinării insuficiente și că iată dovada că trebuie trimise mai multe vaccinuri în Africa de sud. Vaccinați, băieți, vaccinați!
Revenind la oaia noastră – România – trebuie notat că ne-am pliat și noi rapid pe același discurs. Reunit de urgență în urma confirmării primelor cazuri de Omicron în România, CNSU a decis niște frecții la piciorul de lemn. Deși cazurile noastre de Omicron sunt toate la persoane vaccinate, vinovați și pedepsiți au fost – bineînțeles – tot nevaccinații: Principala măsură nouă, pe lângă interzicerea zborurilor din țările sud-africane (dinspre care România nu are zboruri directe, oricum, deci măsura e complet de decor), este aceea că nevaccinații intră în carantină, indiferent dacă au sau nu test. 10 zile cei cu test PCR valabil, 14 zile cei fără test sau cu test expirat.
Ca o notă de originalitate, trebuie notat că, spre deosebire de europenii neglijenți care se trezesc acum cu noi cazuri la tot pasul, noi ne-am adus singuri Omicronii, ca să știm exact cine sunt și unde se află. Pentru că ar fost ciudat să se impună măsuri noi împotriva unei tulpini care nu exista în România, mai întâi ne-am repatriat românii, bulgarii, polonezii și ungarii din Africa de Sud – unii din ei cu Omicron – apoi având Omicron am avut motiv să impunem noile restricții. În buna tradiție, această repatriere a fost făcută ilegal, guvernul fiind primul care a încălcat restricțiile impuse tot de guvern: Încă din 28 noiembrie, se interzisese intrarea în țară a cetățenilor străini veniți din țările sud-africane. În 30 noiembrie, la Otopeni a aterizat aeronava buclucașă, din Africa de Sud. La bord se aflau 46 de români și… 24 de cetățeni străini.

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top