Politic

Bogdan Huțucă: Suprataxarea marilor companii ar fi un dezastru pentru economia națională

Deputatul Bogdan Huțucă critică propunerea lansată de PSD și UDMR de supraimpozitare a companiilor cu cifra de afaceri peste 100 milioane de euro cu o taxă de 1% din cifra de afaceri. Huțucă declară că suprataxarea marilor companii ar fi un dezastru pentru economia națională, pentru mediul de afaceri și pentru zeci de mii de angajați și familiile lor. Nu în ultimul rând, deputatul amintește că aceste companii au dus greul în ultimii doi ani și au ajutat practic România să treacă prin criză.

“Niciun liberal nu va putea accepta vreodată suprataxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri, deoarece acest lucru ar fi dăunător pentru economia naţională, pentru mediul de afaceri, pentru zeci de mii de angajaţi şi familiile lor, iar pe termen lung această măsură ar produce o scădere a veniturilor la bugetul de stat. Cei care gândesc matematic, pot argumenta că pe termen foarte scurt vor veni poate mai mulţi bani la buget. Pe termen mediu şi lung însă, această soluţie este nocivă pentru economia românească. Doar soluţiile liberale pot duce la reducerea deficitului şi la o creştere economică sustenabilă.
Marile companii pe care unii dintre colegii noştri de guvernare vor să le suprataxeze, reprezintă aproximativ 20% din sectorul privat şi ele plătesc aproximativ 40% din taxele totale încasate de ANAF. Acest lucru ne arată că aceste companii sunt fundamentale pentru economia românească. În plus, aceste companii furnizează cele mai mari sume către bugetul de stat, către bugetul asigurărilor sociale şi către bugetul de sănătate.
O taxă suplimentară pe companiile din zona alimentară, retail şi alte domenii cu o marjă a profitului mică ar face ca taxa reală pe profit să depăşească în unele cazuri chiar şi 50%. Am ajunge astfel să confiscăm cea mai mare parte a profitului, ceea ce ar genera instabilitate în economie şi pe piaţa muncii. Pe termen mediu şi lung, această taxă ar face ca veniturile la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale şi de sănătate să scadă, deoarece companiile ar fi obligate să-şi scadă costurile inclusiv prin programe de reducere a personalului.
Guvernul Ponta a implementat taxa pe construcţii speciale, iar această suprataxă a afectat cel mai mult companiile din domeniul energiei şi din domeniul telecom, iar implementarea ei a afectat negativ economia pentru mai mulţi ani, pentru că a suspendat programele de investiţii ce urmau a fi derulate în România. Nu trebuie să uităm că orice companie mare, în special multinaţionalele, atunci când li se aprobă bugetul anual, se aprobă şi programul de investiţii. O astfel de taxă va forţa marile companii să renunţe la investiţii şi în timp să analizeze chiar mutarea pe o piaţă mai prietenoasă cu mediul de afaceri”, transmite Bogdan Huțucă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top