Actualitate

Un nou proiect pentru comunitatea din Cataloi, comuna Frecăței

Administrația publică locală a comunei tulcene Frecăței anunță că luna aceasta a solicitat de la A.N. „Apele Române” Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea – Aviz de gospodărire a apelor la faza DTAC + PROIECT TEHNIC pentru realizarea lucrărilor: ,,Repararea și modernizarea rețelei publice de apă potabilă pe strada italiană din satul Cataloi, comuna Frecăței”.

Solicitarea este făcută în conformitate cu prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare. Titularul proiectului este Comuna Frecăței.

„Această investiție este existentă și se realizează extinderea ei pe strada Italiană”, spun reprezentanții Primăriei Frecăței.

Așa cum reiese din planul anual de investiții al comunei, adoptat prin Hotărâre de Consiliu Local, proiectul are o valoare de 450 de mii de lei, iar finanțarea lui se face cu bani de la bugetul local.

Realizata forarea unui puț de apă + bazin + uluc de adăpare în capătul străzii Italiene – Cataloi

Conform dr. Paula Popoiu, care notează în lucrarea „Monografia așezării și arhitecturii din satul Cataloi, județul Tulcea”, la începutul secolului XX satul Cataloi era înregistrat ca sat de reședință al comunei Cataloi , din care mai făcea parte satul Enichioci (Satul Nou) așezat la 4 km sud de Cataloi. Pe harta cpt. M. D. Ionescu, întocmită în 1900, satul Cataloi este notat ca reşedinţă de plasă.

„Această situație durează până la 1931 când are loc o reorganizare administrativă a Dobrogei; din 1939 până în 1943 statutul administrativ de reședință de plasă este reluat; după acea dată începe o perioadă de stagnare în dezvoltarea satului Cataloi, urmată apoi de o dezvoltare fluctuantă, până în prezent”, arată sursa citată.

Satul Cataloi este situat în partea centrală a județului Tulcea, la 4 kilometri distanță de satul de reședință al comunei Frecăţei şi la circa 12 kilometri SV de oraşul Tulcea. Satul Cataloi este reținut de memoria colectivității ca fiind fondat înainte de anul 1800 de către ciobanii veniți din Transilvania care s-au așezat alături de populația musulmană.

Formarea satului este legată de populația românească şi de altfel găsim de multe ori menționarea satului Cataloi (înainte şi după 1878) ca sat românesc.

„Prima dată certă, care poate fi considerată ca o atestare oficială a satului Cataloi este harta statistică rusă de la 1828 (Hatov) în care satul Cataloi, cu ortografierea „Catalui” sau „Calichioi” (numele turcesc), apare consemnat ca sat de români, având 40 de case. Tot ca sat de români îl notează şi K. F. Peters în 1864, alături de Nalbant, Cîsla, Somova, Parches.

Satul Cataloi, ca multe alte sate din Dobrogea, se formează la începutul secolului XIX prin adăugarea la nucleul aşezării format din turci şi români a unor straturi succesive de populaţii care se aflau în mişcare pe teritoriul Dobrogei”, arată dr. Paula Popoiu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top