Fără categorie

UE lansează o dezbatere publică privind viitorul pensiilor

Comisia Europeană a lansat astăzi o dezbatere publică la nivel european privind modul în care UE poate asigura pensii adecvate, viabile şi sigure şi în care poate sprijini cel mai bine eforturile la nivel naţional. Îmbătrânirea populaţiei în toate statele membre a pus la grea încercare sistemele de pensii, iar criza economică şi financiară nu a făcut decât să crească această presiune. Documentul consultativ, o carte verde, ridică o serie de întrebări, invitând toate părţile interesate să contribuie cu puncte de vedere, opinii şi idei cu privire la abordarea problemei pensiilor – una dintre cele mai grele cu care se confruntă Europa şi cea mai mare parte a lumii astăzi – şi cu privire la modul în care UE poate contribui la găsirea de soluţii.

În prezentarea documentului de consultare şi cu sprijinul deplin al comisarilor Olli Rehn (afaceri economice şi monetare) şi Michel Barnier (piaţa internă şi servicii), László Andor, comisar UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale …

Comisia Europeană a lansat astăzi o dezbatere publică la nivel european privind modul în care UE poate asigura pensii adecvate, viabile şi sigure şi în care poate sprijini cel mai bine eforturile la nivel naţional. Îmbătrânirea populaţiei în toate statele membre a pus la grea încercare sistemele de pensii, iar criza economică şi financiară nu a făcut decât să crească această presiune. Documentul consultativ, o carte verde, ridică o serie de întrebări, invitând toate părţile interesate să contribuie cu puncte de vedere, opinii şi idei cu privire la abordarea problemei pensiilor – una dintre cele mai grele cu care se confruntă Europa şi cea mai mare parte a lumii astăzi – şi cu privire la modul în care UE poate contribui la găsirea de soluţii.

În prezentarea documentului de consultare şi cu sprijinul deplin al comisarilor Olli Rehn (afaceri economice şi monetare) şi Michel Barnier (piaţa internă şi servicii), László Andor, comisar UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune a declarat:

„Numărul persoanelor ieşite la pensie în Europa în comparaţie cu cele care le finanţează pensiile este prevăzut să se dubleze până în 2060 – situaţia actuală pur şi simplu nu este viabilă. Pentru a răspunde acestei provocări, echilibrul între perioada de timp petrecută în activitate şi cea de pensie trebuie să fie examinat cu atenţie.”

Dl Andor a adăugat: „Avem de ales între pensionari mai săraci, contribuţii mai mari pentru pensie sau mai mulți oameni care lucrează mai mult şi mai mult timp. Unul dintre marile succese ale modelului social european este asigurarea că bătrâneţea nu este sinonimă cu sărăcia. Aceasta este o promisiune pe care trebuie să continuăm să o respectăm şi dialogul pe care îl lansăm astăzi ar trebui să ajute statele membre să ia deciziile corecte pentru a se asigura că sistemele de pensii sunt adecvate scopului pentru care sunt destinate”.

Cartea verde trece în revistă cadrul european de pensii într-o manieră holistică şi integrată, bazându-se pe sinergiile dintre politica economică şi cea socială şi pe reglementarea pieţei financiare, ceea ce explică de ce cuprinde atât de multe subiecte diferite, cum ar fi: perioade mai îndelungate de activitate, piaţa internă pentru pensii, mobilitatea pensiilor pe teritoriul UE, goluri în legislaţia UE, viitorul regim de solvenţă pentru fondurile de pensii, riscul insolvenţei angajatorului, adoptarea informată de decizii şi guvernanţă la nivelul UE.

În mod special, cartea verde are drept obiectiv abordarea următoarelor aspecte:

 

  • asigurarea unor venituri adecvate la pensie și asigurarea că sistemele de pensie sunt viabile pe termen lung

 

  • atingerea echilibrului corect între muncă și pensie și facilitarea unei vieţi active mai îndelungate

 

  • înlăturarea obstacolelor în calea persoanelor care muncesc în diferite ţări UE şi în calea pieţei interne pentru produse de pensie

 

  • în urma crizei economice recente, realizarea unor pensii mai sigure atât în prezent, cât şi pe termen lung

 

  • asigurarea unei mai mari transparenţe a pensiilor, pentru ca persoanele să poată lua decizii informate în legătură cu propriul venit la pensie

 

Consultarea reprezintă o iniţiativă comună a comisarilor Andor, Barnier (piaţa internă şi servicii) şi Rehn (afaceri economice și monetare) și cuprinde politici sociale și economice, precum și reglementarea pieţei financiare. Nu se fac propuneri politice specifice, dar se solicită puncte de vedere în legătură cu posibile acţiuni viitoare la nivel european.

Perioada de consultare va dura patru luni (se va încheia la 15 noiembrie 2010), timp în care oricine este interesat de subiect îşi poate exprima punctul de vedere prin intermediul unui site internet prevăzut în acest scop: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=pensions.

Comisia Europeană va analiza apoi toate răspunsurile şi va lua în considerare cel mai bun curs pentru acţiuni viitoare de abordare a acestor aspecte la nivel UE.

Context

Asigurarea unui venit la pensie adecvat şi posibil de susţinut pentru cetăţenii UE acum și pe viitor, reprezintă o prioritate pentru UE. Realizarea acestor obiective într-o Europă care îmbătrâneşte reprezintă o provocare majoră. Cele mai multe ţări din UE au încercat să se pregătească pentru aceasta prin reformarea propriilor sisteme de pensii.

În 2008 raportul dintre persoanele de vârstă activă (15-64 de ani) şi cetăţenii UE în vârstă de 65 de ani și peste era de patru la unu. Până în 2060, acest raport va scădea la doi la unu. Criza financiară și economică recentă a agravat și a amplificat impactul acestor tendinţe demografice. Regresele înregistrate în creşterea economică, în bugetele publice, în stabilitatea financiară și în ocuparea forţei de muncă au urgentat necesitatea de ajustare a practicilor de pensionare şi modul în care persoanele acumulează drepturile la pensie. Criza a revelat o necesitate sporită de îmbunătățire a eficienţei şi siguranţei sistemelor de pensii.

Un sondaj Eurobarometru recent a constatat că 73 % dintre cetăţenii UE fie anticipează explicit prestaţii de pensie reduse fie cred că vor trebui să îşi amâne ieşirea la pensie sau să economisească mai mulţi bani pentru bătrâneţe (a se vedea IP/10/773). În acelaşi timp, 54 % sunt îngrijoraţi că venitul lor la bătrâneţe va fi insuficient pentru a duce o viaţă decentă, de această părere fiind cei mai mulţi dintre respondenţii din 17 dintre cele 27 de ţări membre ale UE.

Informaţii suplimentare

MEMO/10/302

Cartea verde și documentul de lucru al serviciilor Comisiei poate fi găsită aici

UE și pensiile

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=752&langId=en

Sursa : CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top