Exclusiv

Dispariția misterioasă a unui stareț în război total cu BOR. „Sunt filat, amenințat, intimidat!”

Stareț de mănăstire, scriitor, psiholog ce activa la un centru de recuperare a persoanelor cu handicap, doctorand în Neuroștiințe la Universitatea de Medicină din București și unul dintre puținii comunicatori informali de succes, deschiși spre social media, din Biserica Ortodoxă Română, Hrisostom Filipescu a dispărut, pe 1 noiembrie, de la Schitul „Sfânta Maria Magdalena” Țibucani, județul Neamț și se pare că a părăsit România.

„Jumătate din Sinodul BOR e plin de homosexuali și pedofili!”

Imediat, pe pagina sa de Facebook au început să apară postări, distribuiri și comentarii ostile la adresa conducerii BOR:
„Jumătate din Sinodul BOR e plin de homosexuali și pedofili! Corneliu Bârlădeanu (fostul episcop de Huși, filmat în timp ce întreținea relații sexuale cu un bărbat, posibil minor-n. red.) a câștigat zilele trecute procesul! Amenință că dacă el va pica îi toarnă pe toți!!! Afară din Sinod pedofilule! Are statut de episcop retras la Văratic și în primăvară va fi uns episcop pentru românii din Serbia! Restul e can-can!
Catedrala Neamului este COLECTIV #Boicotsfințire 2018. Propun transformarea acesteia în spital de arși ca o aducere aminte peste sute de ani de tragedia de la colectiv!!! Avem catedrală Patriarhală, nu ne mai trebuie alta!!! <Dumnezeu iubește lemnul și spațiile mici>”.

„Ori fac curat în Sinod, ori se rupe BOR”

Pe aceeasi pagină de Facebook au apărut print screenuri de la discuții purtate pe whatsapp cu doi epicoscopi (P.S. Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și P.S. Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor) și câțiva preoți, printre care un consilier patriarhal. În discuții, fostul stareț reproșează homosexualitatea și trecutul securist al unora dintre conducătorii Bisericii. Hrisostom îl roagă pe Episcopul Calinic să îi transmită lui Timotei (cunoscut ca mâna dreaptă a Patriarhului Daniel) să nu mai facă presiuni asupra lui: „Spuneți la vlădica Timotei să nu mai facă presiuni! <Îi știu băieții veseli> toate combinațiile! Lumea nu mai e proastă!”

 

Într-o altă discuție, cu un preot, Hrisostom amenință că dacă nu se face curat în Sinod, rupe BOR și se „lipește” de Biserica Ucrainei (recent recunoscută de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol-n.red.). „Oamenii sunt de partea mea. Am peste 110.000 de oameni pe ambele pagini de Facebook. Dacă vor circ mă lipesc de Ucraina și rup BOR. Ori fac curat în Sinod, ori se rupe BOR. Sunt sinodali de parte mea”. Interlocutorul îi răspunde: „Dar cu telefonul te localizează oricum dacă vrea. Cu serviciile. așa că nu trebuie să te temi că e ascultat. Măcar să văd dacă mă sună pe urmă pe mine să mă întrebe ceva (se referă probabil la Mitropolitul Moldovei Teofan, despre care întrebase mai devreme dacă l-a contactat-n.red.). Și n-au voie să te asculte fără mandat. Crede-mă că știu. Dar ce te-a apucat așa să te iei de ei? Toți s-au potolit și începi tu de unul singur un război inegal.”

Mitropolia Moldovei spune că starețul are probleme psihice

Mitropolia Moldovei, de care aparține mănăstirea starețului fugar s-a grăbit să declare că Hrisostom suferă de tulburări psihice. Iată declarația Părintelui Constantin Sturzu, Purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei:
„Având în vedere că primesc multe interpelări cu privire la situația Părintelui Hrisostom Filipescu, că s-au ridicat extrem de multe nedumeriri și s-au stârnit sminteli pornind de la unele postări de pe contul său de Facebook și de pe cel al Schitului „Sfânta Maria Magdalena” Țibucani – unde a fost egumen în ultimii ani -, sunt în măsură să vă comunic faptul că Părintele Hrisostom trece printr-o grea suferință de ordin psihic și că a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat).

 

În 2011 a mai avut o cădere psihică gravă, în urma căreia și-a revenit însă, având de atunci o frumoasă activitate ca egumen de schit. De altfel, acum o săptămână a primit chiar rangul de protosinghel (și) pentru activitatea de la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din localitatea Păstrăveni, unde activa ca psiholog clinician.
Unele antecedente din familie, poate și prea multa expunere mediatică, cu siguranță și din pizma și din lucrarea diavolului – toate acestea sau unele dintre ele au contribuit la aducerea Părintelui Hrisostom în această suferință psihică. Spun asta pentru cei ce se tot întreabă cum de este posibilă o astfel de situație pentru un monah. Ideea este să nu-l judecați ci, pe cât de mult puteți, să-l pomeniți la rugăciune, iar dacă-l întâlniți pe undeva, să-l sprijiniți și să-l sfătuiți să accepte ajutor de specialitate și asistență duhovnicească.

 

Noi ne dorim din tot sufletul ca Părintele Hrisostom Filipescu să revină și să-și revină, având încredere în purtarea de grijă a Domnului. Ca și până acum, în continuare îi va fi oferit tot sprijinul și toată dragostea, nădăjduind că Dumnezeu va tămădui sufletul său.
P.S.: Nu putem spune cu siguranță dacă este sau nu spart contul de Facebook al Părintelui Hrisostom Filipescu, dar avem alte mesaje ale sfinției sale, de pe alte canale, și alte mărturii ale unor persoane cu care a vorbit în ultimele zile care întăresc fără tăgadă faptul că trece printr-o acută suferință de ordin psihic”.

Starețul Hrisostom: Vor spune că sunt nebun!

Doar că starețul dispărut a anticipat această mișcare. Iată ce a postat pe Facebook înainte de comunicatul Mitropoliei:
„Pentru că sunt vreo câțiva <oameni de bine> (mireni și clerici cu reverendă, rasă, cruci la gât și alte „distincții” care la unison își doresc să mă compromită în spațiul public în perioada următoare, zicând ca sunt <maniacal, psihotic ori într-o depresie atipică>, am venit special la renumita clinică AKH din VIENA (fără sa fiu snob) deoarece sunt mii de oameni care mă iubesc și îmi vor binele și mi-au explicat că unii medici psihiatri din #România mai pun diagnostic la comandă, aidoma ca în perioada comunistă pentru a compromite munca și personalitatea unui om. Am vrut să știți din gura mea Adevarul și să nu primiți cu polonicul tot ce va veni în <Episodul 2> din <Tânăr și neliniștit>! Totodată vor verifica nu doar calitatea sângelui meu, ci și <cantitatea de metale> de acum și de peste 6 luni, 12 luni… știți voi de ce! Sunt filat, amenințat, intimidat!!!”. Vom reveni.

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top