Politic

Senatorul Ștefan Mihu îl trage de mânecă pe Ministrul Culturii în problema Bibliotecii Naționale a României

În ședința Senatului din 29 octombrie a.c. senatorul PSD de Constanța Ștefan Mihu a adresat o interpelare Ministrul Culturii și Identității Naționale George Ivașcu. Obiectul interpelării îl reprezintă situația Bibliotecii Naționale a României. Senatorul Mihu sesizează existența unor probleme de natură administrativă cu care se confruntă instituția. Acesta îi solicită ministrului soluții pentru remedierea neajunsurilor.

„Biblioteca Națională a României, continuatoare, începând cu ianuarie 1990, a fostei Biblioteci Centrale de Stat, este menită să joace – în virtutea atribuțiilor ei specifice de bibliotecă națională – un rol relevant și să reprezinte o unitate etalon a culturii românești, conform standardelor UNESCO și internaționale în domeniu. Clădirea care găzduieste Biblioteca Națională a României a fost reabilitată și modernizată în anii de după evenimentele din 1989, servind, în acest moment, drept sediu principal al instituției.

Cu toate acestea, deși vorbim de o unitate emblematică a culturii românești, există încă nu puține « bile negre », atât de natură logistică, cât și din perspectiva dimensiunii numerice a personalului care deservește această instituție, care umbresc în mod nemeritat rolul și destinația ei.

În plan logistic, BNR este confruntată cu un număr relativ redus de calculatoare, oricum cu mult sub necesități, în unele spații de lectură, timpul rezervat accesului la INTERNET fiind drastic drămuit ! În același timp, ventilația generală a clădirii este complet deficitară, ceea ce este greu de acceptat pentru o clădire de asemenea importanță și care ar trebui să constituie un adevărat magnet pentru tânăra generație!

Și pentru că vorbim de tânăra generație, ne întrebăm de ce oare barurile, cafenelele și restaurantele pot fi deschise aproape non-stop, pe durata întregii săptămâni, în timp ce BNR funcționează după un orar extrem de limitat, de doar 8 ore pe zi, excluzând weekend-urile, când instituția este închisă ? Oare tinerii noștri, doritori de cultură, ar trebui să frecventeze mai degrabă baruri și discoteci, decât un lăcaș de cultură?

Departe de mine ideea că tinerii nu ar trebui să se și distreze, dar asta nu înseamnă, în niciun caz, să închidem bibliotecile, măcar pentru acei tineri și, de ce nu, și mai puțin tineri, care ar dori să intre într-o instituție de cultură și care poate nu au totdeauna posibilitatea să dispună de INTERNET la domiciliu! Oare era atât de greu să se identifice soluții logistice și de personal pentru a înlătura aceste deficiențe supărătoare?

Față de cele prezentate, vă rog să precizati măsurile pe care vă propuneți să le adoptați, în perioada următoare, pentru ca România să beneficieze, măcar în ajunul aniversării Centenarului Marii Uniri, de o Bibliotecă Națională, în adevăratul sens al cuvântului, care să-și merite pe deplin numele pe care îl poartă!”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top