Fără categorie

UE revizuieşte legislaţia pentru o mai bună protecţie a animalelor utilizate în cadrul experimentelor ştiinţifice

Parlamentul European a votat în favoarea revizuirii legislaţiei privind animalele utilizate în scopuri ştiinţifice. Legislaţia revizuită, propusă iniţial de Comisia Europeană în 2008, va întări protecţia animalelor de care este încă nevoie pentru cercetare şi teste de siguranţă. Noua directivă va juca de asemenea un rol semnificativ în reducerea numărului animalelor folosite în cadrul experimentelor, impunând utilizarea de alternative, atunci când acest lucru este posibil, asigurând în acelaşi timp condiţii egale de concurenţă pentru industria din UE şi sporind calitatea activităţilor de cercetare desfăşurate în UE.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Votul de astăzi încheie un lung proces de negociere, care a demonstrat cât de sensibile şi importante sunt aspectele aflate în joc. Cu toate acestea, s-a convenit în mod unanim că este vital să se îmbunătăţească situaţia animalelor de care este încă nevoie pentru cercetarea ştiinţifică şi pentru testele de s…

Parlamentul European a votat în favoarea revizuirii legislaţiei privind animalele utilizate în scopuri ştiinţifice. Legislaţia revizuită, propusă iniţial de Comisia Europeană în 2008, va întări protecţia animalelor de care este încă nevoie pentru cercetare şi teste de siguranţă. Noua directivă va juca de asemenea un rol semnificativ în reducerea numărului animalelor folosite în cadrul experimentelor, impunând utilizarea de alternative, atunci când acest lucru este posibil, asigurând în acelaşi timp condiţii egale de concurenţă pentru industria din UE şi sporind calitatea activităţilor de cercetare desfăşurate în UE.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Votul de astăzi încheie un lung proces de negociere, care a demonstrat cât de sensibile şi importante sunt aspectele aflate în joc. Cu toate acestea, s-a convenit în mod unanim că este vital să se îmbunătăţească situaţia animalelor de care este încă nevoie pentru cercetarea ştiinţifică şi pentru testele de siguranţă, menţinând în acelaşi timp un înalt standard de cercetare şi punând un mai mare accent pe găsirea de metode alternative testării pe animale. În curând, Uniunea Europeană va avea cele mai înalte standarde din lume în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor folosite la experimente.”

Standarde mai bune

Prin revizuirea Directivei 86/609/CEE, Comisia a avut ca scop consolidarea legislaţiei UE în domeniul protecţiei animalelor folosite în scopuri ştiinţifice. Printre schimbările cele mai semnificative care vor asigura acest lucru se numără obligaţia de a realiza evaluări etice înainte de autorizarea unor proiecte ce utilizează animale, precum şi de a moderniza standardele de adăpostire şi îngrijire.

Noua directivă are ca obiect animalele folosite în educaţie şi formare şi în cercetarea de bază, vizând toate vertebratele neumane vii, plus anumite alte specii susceptibile să simtă durere. Utilizarea de primate neumane este supusă unor restricţii, iar noua directivă introduce şi o interdicţie de utilizare a primatelor mari în proceduri ştiinţifice. Un stat membru poate primi în mod excepţional permisiunea de a le utiliza numai în cazul în care este ameninţată supravieţuirea speciei însăşi sau în cazul apariţiei neaşteptate la om a unei boli mortale sau invalidante.

O mai bună protecţie a animalelor utilizate în cadrul experimentelor

În prezent nu este posibil să se interzică complet utilizarea animalelor în cadrul testelor de siguranţă sau în cercetarea biomedicală. Prin urmare, revizuirea încearcă să asigure faptul că se utilizează animale doar atunci când nu sunt disponibile alte mijloace. Utilizarea lor trebuie să fie pe deplin motivată, iar beneficiile preconizate trebuie să depăşească suferinţa cauzată animalelor. De asemenea, noua directivă ar asigura faptul că animalele sunt îngrijite şi tratate în mod corespunzător – de exemplu, că acestea beneficiază de cuşti de dimensiuni adecvate şi de un mediu adaptat fiecărei specii. Respectarea acestor dispoziţii va fi monitorizată în permanenţă.

Pentru prima dată, legislaţia va impune obligativitatea autorizării tuturor proiectelor. Unităţile care doresc să crească, să furnizeze sau să utilizeze animale vor trebui să solicite o autorizaţie de desfăşurare a activităţilor lor. Pe lângă faptul că trebuie să fie educat și calificat în mod corespunzător, personalul care lucrează cu animale va trebui, de asemenea, să îşi demonstreze competenţele înainte de a putea lucra nesupravegheat cu animale.

Găsirea de alternative

Principiul celor 3 R (replace-reduce-refine), adică înlocuirea, reducerea şi rafinarea testelor pe animale este solid ancorat în noua legislaţie. Comisia sprijină cu fermitate eforturile de găsire a unor metode alternative la testarea pe animale. În cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie redus numărul animalelor utilizate sau trebuie rafinate metodele de testare, astfel încât animalele să sufere cât mai puţin. Pentru a impulsiona dezvoltarea de metode alternative, noua directivă va impune înfiinţarea unui laborator de referinţă la nivelul Uniunii Europene. Acest laborator va fi responsabil cu coordonarea şi promovarea dezvoltării şi utilizării de alternative la procedurile care implică animale şi va continua activitatea desfăşurată până acum de Centrul european pentru validarea metodelor alternative (ECVAM). Statele membre trebuie să contribuie la această activitate extrem de importantă prin identificarea şi desemnarea laboratoarelor specializate şi calificate adecvate, precum şi prin asigurarea promovării metodelor alternative la nivel naţional.

Aplicarea noii legislaţii

Statele membre vor avea la dispoziţie 24 de luni pentru a adopta şi publica actele naţionale care vor transpune dispoziţiile acestei directive. Noua directivă va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013.

Pentru informaţii suplimentare:

Site-ul web al Comisiei privind animalele de laborator – click aici

 Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top