Actualitate

Topolog, comuna care se întinde peste patru arii protejate

Comuna tulceană Topolog este compusă din localitățile Topolog (reședință), Calfa, Cerbu, Făgărașu Nou, Luminița, Măgurele și Sâmbăta Nouă fiind situată în partea centrală a Podișului Babadag, pe cursurile superioare ale râurilor Topolog și Valea Rostilor, la o distanță de 56 de kilometri față de municipiul Tulcea.

Conform Administrației Podișului Nord Dobrogean (APND) „numele localității se încadrează în categoria toponimicelor care evocă natura terenului aparținând localității respective sau aflat în apropierea ei. Denumirea este de origine slavă, topol(a) fiind denumirea populară a speciei Populus alba.”

Populus alba este denumirea plopului alb care crește în România în zona Mării Negre, zonele de câmpie, în special în luncile râurilor și Lunca Dunării.

Comuna Topolog se întinde peste patru arii naturale protejate: Podișul Nord Dobrogean, Pădurea Babadag, Stepa Casimcea, Dunărea Veche – Brațul Măcin și rezervația naturală Măgurele.

Teritoriul comunei reprezintă partea cea mai înaltă a unui podiș care coboară în trepte spre Dunăre, de la nord-est spre sud-vest, circumscris de Valea Roștilor la nord, râul Topolog la est și Valea Saraiu la sud.

„Topolog a fost mereu un pol de dezvoltare regională, având rolul unui târgușor care, în perioada anilor 1960-1980, avea şanse să fie declarat oraş, proiect care a fost însă abandonat. La 1961, se înființează Liceul Topolog, astăzi Liceul Tehnologic Topolog. Principalele activităţi în comună sunt legate de agricultură”, spun cei de la APND.

Peisajul comunei prezintă diverse tipuri de gospodării ce provin din diferite zone geografice, pentru că aici au găsit adăpost de-a lungul veacului mai multe grupuri etnice (turci, români etc.) care și-au adus aportul la constituirea spațialității satelor.

Săpăturile arheologice efectuate pe raza comunei au scos la iveală urme de locuire din neolitic şi epoca bronzului, iar în perimetrul satului Topolog, din perioada romană şi romano-bizantină.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top