Fără categorie

Spectrul de frecvenţe radio: norme armonizate la nivelul UE pentru încurajarea serviciilor de internet wireless de mare viteză şi evitarea interferenţelor dăunătoare

Comisia Europeană a adoptat astăzi o decizie de stabilire a unor norme tehnice armonizate pentru statele membre cu privire la alocarea frecvenţelor radio în banda de 800 MHz care contribuie la implementarea serviciilor de internet wireless de mare viteză, evitând interferenţele dăunătoare.O serie de state membre eliberează frecvenţele în banda de 800 MHz în cadrul aşa-numitului „dividend digital” care rezultă din trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală.  Dacă hotărăsc să modifice actuala alocare a frecvenţelor (pentru radiodifuziune), statele membre trebuie să aplice imediat normele tehnice armonizate prevăzute în decizie, pentru ca aplicaţiile wireless în bandă largă să aibă acces la frecvenţele respective.Decizia de astăzi nu obligă propriu-zis statele membre să pună banda de 790-862 MHz la dispoziţia serviciilor de comunicaţii electronice.Cu toate acestea, Comisia are în vedere o propunere în acest sens în cadrul viitorului program de politici în domeniul spectrului de…

Comisia Europeană a adoptat astăzi o decizie de stabilire a unor norme tehnice armonizate pentru statele membre cu privire la alocarea frecvenţelor radio în banda de 800 MHz care contribuie la implementarea serviciilor de internet wireless de mare viteză, evitând interferenţele dăunătoare.O serie de state membre eliberează frecvenţele în banda de 800 MHz în cadrul aşa-numitului „dividend digital” care rezultă din trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală.  Dacă hotărăsc să modifice actuala alocare a frecvenţelor (pentru radiodifuziune), statele membre trebuie să aplice imediat normele tehnice armonizate prevăzute în decizie, pentru ca aplicaţiile wireless în bandă largă să aibă acces la frecvenţele respective.Decizia de astăzi nu obligă propriu-zis statele membre să pună banda de 790-862 MHz la dispoziţia serviciilor de comunicaţii electronice.Cu toate acestea, Comisia are în vedere o propunere în acest sens în cadrul viitorului program de politici în domeniul spectrului de frecvenţe radio, care va ţine seama de o consultare recentă pe această temă şi de întâlnirea la nivel înalt privind spectrul de frecvenţe radio organizată de Comisie şi de Parlamentul European în datele de 22 şi 23 martie. (a se vedea IP/10/232).

 

Neelie Kroes, comisarul pentru agenda digitală, a declarat: „Această decizie deschide calea spre implementarea tehnologiilor inovatoare de bandă largă şi spre satisfacerea cererii tot mai mari de servicii wireless. Încurajez statele membre să ia măsurile necesare în vederea implementării deciziei, astfel încât întreprinderile şi cetăţenii Europei să poată profita din plin de avantajele trecerii la televiziunea digitală.”

 

Comisia susţine energic utilizarea pentru serviciile de telecomunicaţii electronice a benzii de 790-862 MHz (actualmente folosită pentru radiodifuziune în majoritatea statelor membre) şi doreşte ca ţările UE să acţioneze rapid, întrucât gestionarea coordonată a acestui spectru de frecvenţe ar putea aduce economiei UE o contribuţie de până la 44 de miliarde EUR, ajutând la realizarea obiectivului strategiei Europa 2020 potrivit căruia toţi europenii vor avea acces la banda largă de mare viteză până la sfârşitul anului 2013 (vitezele urmând să crească treptat până la cel puţin 30 Mbts până în 2020 – a se vedea IP/10/225).

 

Noua decizie a Comisiei prevede că, toate statele membre care hotărăsc să pună banda de frecvenţe de 790-862 MHz (aşa-numita bandă de 800 MHz) la dispoziţia altor servicii decât a celor de radiodifuziune, trebuie să aplice aceleaşi norme tehnice armonizate. Aceste norme tehnice vor garanta că echipamentele de radiocomunicaţii, precum telefoanele sau staţiile de bază care utilizează banda de 800 MHz, pot fi folosite eficient în reţelele de bandă largă wireless, cum ar fi tehnologia mobilă de a 4-a generaţie (de exemplu, LTE sau Wimax). LTE şi Wimax permit procesarea şi transmiterea mai multor informaţii decât, de exemplu, în cazul redării video de mare calitate (la cerere) în flux neîntrerupt pe telefoane mobile/„inteligente” şi alte dispozitive.

 

Experţii din sectorul telecomunicaţiilor estimează că infrastructura pentru furnizarea acoperirii mobile în bandă largă utilizând banda de 800 MHz va fi cu aproximativ 70% mai ieftină decât infrastructura necesară pentru utilizarea frecvenţelor radio folosite în prezent de tehnologia mobilă de a 3-a generaţie (UMTS). Costurile mai reduse aferente introducerii acestor reţele vor face ca investiţiile respective să fie mai atractive pentru operatori, ceea ce ar trebui să amelioreze acoperirea geografică a serviciilor wireless în bandă largă. Aplicarea normelor tehnice de alocare a frecvenţelor, prevăzute în directiva menţionată, va determina creşterea substanţială a potenţialelor beneficii economice ale dividendului digital, dând un nou impuls serviciilor de internet wireless.

 

Până în prezent, banda de 800 MHz a fost utilizată în majoritatea statelor membre pentru transmisiile de televiziune terestre. Noile norme prevăzute în decizie stabilesc condiţiile de alocare a aproximativ 25% din frecvenţele care vor deveni disponibile atunci când statele membre vor trece de la radiodifuziunea analogică la cea digitală (până la sfârşitul anului 2012 – a se vedea IP/09/266). În prezent, Comisia lucrează la elaborarea unui program privind politica din domeniul spectrului de frecvenţe radio (a se vedea IP/10/232), care va ţine seama de alte elemente ale dividendului digital şi care ar putea include, de asemenea, o dată comună până la care statele membre trebuie să pună la dispoziţie banda de 800 MHz.

 

Context

 

Statele membre ale UE ar trebui să încheie trecerea de la televiziunea terestră analogică la cea digitală până la sfârşitul anului 2012 (a se vedea IP/09/266). Acest lucru va determina eliberarea unei părţi a spectrului de o amploare fără precedent, cunoscută sub denumirea de „dividend digital”.

 

Responsabilitatea pentru gestionarea spectrului de frecvenţe radio în Europa le revine în continuare statelor membre, însă se observă o necesitate tot mai mare de coordonare a spectrului la nivelul UE, deoarece majoritatea noilor aplicaţii wireless sunt servicii destinate comercializării pe scară largă care, pentru a fi viabile din punct de vedere comercial, depind de economii de scară şi de beneficiile pieţei unice (cu alte cuvinte, dispozitivele şi serviciile trebuie să funcţioneze în toate statele membre).

 

Un studiu realizat la solicitarea Comisiei a constatat că, în comparaţie cu planurile naţionale individuale, coordonarea adecvată la nivelul UE ar determina o creştere semnificativă a potenţialului impact economic al dividendului digital (între 17 şi 44 de miliarde de euro, în funcţie de scenariul ales) şi totodată un impact global pozitiv la nivel social.

 

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top