Politic

Senatorul Vergil Chițac: Generalii Armatei Române au picat între scaunele politicienilor!

Senatorul constănțean atrage atenția, într-o postare pe Facebook, că scandalul desemnării Șefului Statului Major al Apărării arată încă o dată că în România coabitarea între un președinte și un prim ministru provenind din zone politice adverse este imposibil. Fostul amiral Chițac consideră că este timpul ca românii să alegă între: „republică prezidențială cu președinte ales de popor, în care președintele să fie și prim ministru, să poată dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate” și „republică parlamentară cu președinte ales de Parlament și prin urmare, puteri mult mai mici”.

Puteți citi mai jos textul integral postat de senatorul constănțean:

“Astăzi a avut loc o ședință CSAT în care trebuia să se decidă cine va conduce armata de la 01 ianuarie. Ședința s-a încheiat cu un scandal imens prin refuzul președintelui Iohannis de a-l numi pe generalul Dumitru Scarlat propus de Guvern, ca să fie succesorul generalului Nicolae Ciucă în funcția de Șef al Statului Major al Apărării. Președintele spune că propunerea nu a fost aprobată de CSAT, fiind nelegală. Cum Armata Română nu poate rămâne fără conducere și au rămas doar 3 zile până la expirarea mandatului, a pus mâna pe stilou și a decretat prelungirea cu un an a mandatului generalului Ciucă.
În războiul dintre palate o pletoră de ziariști și politicieni iau apărarea celor doi combatanți. Citesc că lucrurile o iau razna și decretul președintelui nu e admis la publicare la Monitorul Oficial. Nu cred în această inconștiență, care atrage în mod evident răspunderea juridică a celor vinovați.
Dar, să privim faptele. 
Ministrul Apărării Gabriel Leș, a prezentat în ședință propunerea ca generalul Dumitru Scarlat, care funcționează la Bruxelles în calitate de șef al Reprezentanței Militare a României la NATO și UE, să preia conducerea Armatei Române. 
Legea 346/2006 cu modificările ulterioare, la art.39, al.(5) precizează: ”Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării naționale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcția de șef al Statului Major al Apărării poate fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei.”
În atare situație, e clar ca lumina zilei că domnul Scarlat nu era eligibil pentru funcția în discuție.
Doamna prim-ministru Dăncilă a afirmat la începutul ședinței de guvern ce a urmat, că decizia președintelui este nelegală și se va adresa Curții Constituționale. Domnul ministru Leș ne-a spus de asemenea că acțiunea șefului statului este nelegală iar la expirarea mandatului generalului Ciucă, adică peste 3 zile, funcția va fi preluată de locțiitorul acestuia. Erori elementare și veți vedea în continuare de ce.
Simple observații, reflecții, concluzii:
– Să te duci la președinte cu o propunere nelegală iar ulterior să invoci tu ilegalități în decizia acestuia… e fabulos!
– Un act administrativ emis de instituțiile statului (Decret prezidențial, OUG, HG, Ordin de ministru) trebuie să fie legal, oportun, și constituțional. Legalitatea o stabilește Instanța de Contencios Administrativ, oportunitatea o stabilește emitentul (Președintele sau Guvernul) iar constituționalitatea Curtea Constituțională. Doamna Dăncilă, e absurd să spuneți că decizia președintelui este nelegală și să vă adresați Curții Constituționale. Bateți la altă poartă! La fel și pentru domnul Leș. 
– Studiul acesta de caz este ultimul dintr-o listă lungă de exemple care ne confirmă că în Republica semi-prezidențială România, coabitarea dintre președinte și primul ministru aparținând unor zone politice diferite nu funcționează. Nici unul din cuplurile: Băsescu-Tăriceanu, Băsescu-Ponta, Iohannis-Ponta, Iohannis-Grindeanu, Iohannis-Tudose sau Iohannis-Dăncilă nu au experimentat o coabitare onestă și fructuoasă. Ce mai, nu merge! De ce? Pentru că datul la gioale e mai simplu decât cultura colaborării și deschiderea canalelor de comunicare. Decidenții politici români nu au învățat că puterea trebuie folosită în colaborare cu ceilalți, că a fi ministru sau președinte nu e o meserie pentru un singur om ci trebuie puse mai multe capete la contribuție. Singura soluție pe care o avem este… întoarcerea la popor. Trebuie să decidem ce vrem. Ori republică prezidențială cu președinte ales de popor în care președintele să fie și prim ministru, să poată dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate, de exemplu. Ori republică parlamentară cu președinte ales de Parlament și prin urmare, puteri mult mai mici.
– Dincolo de toate pe care le-am spus, cel mai grav mi se pare că în opinia publică se va spune că generalul Ciucă este omul lui Iohannis iar generalul Scarlat este omul lui Dragnea. Fără să aibă vreo vină, doi dintre cei mai valoroși generali ai Armatei Române au picat între scaunele politicienilor. Începe să se erodeze și credibilitatea armatei. O fi “meritul” altora sau prostia noastră?”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top