Fără categorie

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene a discutat la Bratislava despre Strategia UE 2020 şi politica de coeziune a Uniunii Europene

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Bogdan Mănoiu, a efectuat în perioada 8 – 9 martie o vizită de lucru în Slovacia, ocazie cu care a abordat cu oficialii slovaci o serie de teme precum Strategia 2020 şi politica de coeziune economică, socială şi teritorială a Uniunii Europene, faţă de care cele două state membre au poziţii foarte apropiate.

În privinţa comunicării Comisiei Europene privind viitoarea Strategie UE2020, România şi Slovacia au apreciat oportunitatea dezvoltării unui cadru strategic de coordonare în materie de politici economice pentru asigurarea unei creşteri inteligente, sustenabile şi incluzive a fiecărui stat membru şi a Uniunii în ansamblu. Convorbirile de la Bratislava au pus în evidenţă acordul de vederi asupra necesităţii convenirii liniilor directoare la nivel european care să asigure competitivitatea sectoarelor productive din UE şi bunăstarea cetăţenilor europeni prin stimularea cercetării-dezvoltării, transformarea constrângerilor de medi…

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Bogdan Mănoiu, a efectuat în perioada 8 – 9 martie o vizită de lucru în Slovacia, ocazie cu care a abordat cu oficialii slovaci o serie de teme precum Strategia 2020 şi politica de coeziune economică, socială şi teritorială a Uniunii Europene, faţă de care cele două state membre au poziţii foarte apropiate.

În privinţa comunicării Comisiei Europene privind viitoarea Strategie UE2020, România şi Slovacia au apreciat oportunitatea dezvoltării unui cadru strategic de coordonare în materie de politici economice pentru asigurarea unei creşteri inteligente, sustenabile şi incluzive a fiecărui stat membru şi a Uniunii în ansamblu. Convorbirile de la Bratislava au pus în evidenţă acordul de vederi asupra necesităţii convenirii liniilor directoare la nivel european care să asigure competitivitatea sectoarelor productive din UE şi bunăstarea cetăţenilor europeni prin stimularea cercetării-dezvoltării, transformarea constrângerilor de mediu în oportunităţi de creştere, dezvoltarea capitalului uman şi promovarea ocupării depline a forţei de muncă. În acest context, de interes în cadrul discuţiilor bilaterale au fost modul de stabilire la nivel naţional a ţintelor strategice, raportul Strategiei faţă de Pactul de Stabilitate şi Creştere şi, nu în ultimul rând, finanţarea procesului de punere în aplicare a viitoarei Strategii UE 2020.

            Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene a insistat asupra importanţei pe care România o acordă menţinerii unei politici de coeziune puternic finanţate din bugetul UE, accentul punctelor sale de vedere fiind axat pe dezvoltarea infrastructurilor din România, de transport şi energetice, şi realizarea interconectărilor cu reţelele transeuropene, precum şi pe asigurarea securităţii energetice. În acest sens, şeful DAE a exprimat încrederea ca viitoarea Strategie să aibă în vedere necesităţile de dezvoltare şi punctele de plecare diferite ale statelor membre.

            Având în vedere obiectivele României de aderare la spaţiul Schengen şi adoptare a monedei euro, discuţiile cu oficialii slovaci s-au concentrat şi pe experienţa acestei ţări în pregătirea condiţiilor pentru aderarea Slovaciei la cele două zone ale UE şi pe beneficiile generate, mai ales în contextul actualei crize economice globale, de introducerea monedei unice.

            Pe agenda de convorbiri bilaterale, s-a mai aflat subiectul rolului sporit în procesele decizionale de la nivelul UE, atribuit parlamentelor naţionale de Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009.

            Delegaţia condusă de ministrul Bogdan Mănoiu a avut întâlniri cu fostul vice-guvernator al Băncii Naţionale a Slovaciei, responsabil cu pregătirea şi introducerea monedei euro, Elena Kohutikova, cu şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bratislava, Andrea Elschekova-Matisova, cu secretarul de stat în Ministerul slovac al Afacerilor Externe, Olga Algayerová, precum şi cu înalţi funcţionari ai Oficiului Vicepremierului slovac pentru o societate bazată pe cunoaştere, afaceri europene, drepturile omului şi minorităţi.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top