Ştiri

Săptămâna listelor

Apropierea datei de 29 octombrie, ultima la care pot fi acceptate listele de candidaţi, a făcut ca partidele să intre pe ultima sută de metri în alegerea numele celor care o să le reprezinte în alegerile de peste o lună.

Un articol de Răzvan PETRE

Definitivarea listelor de candidaţi s-a făcut şi sub presiunea Biroului Electoral, care a somat partidele să nu lase depunerea listelor pentru 29 octombrie, situaţie în care judecătorii din BEJ Constanţa ar fi fost foarte aglomeraţi. În condiţiile în care nominalizările PNL erau cunoscute încă de la sfârşitul verii, capetele de afiş ale săptămânii trecute au fost anunţarea candidaţilor PD-L şi PSD.

Nemulţumiţi de atmosfera de dormitor ce se coborâse asupra Biroului Electoral, membrii săi au ieşit în presă cu o declaraţie, săptămâna trecută, prin care invitau partidele să îşi depună listele de candidaţi din vreme. Motivele invocate au fost evitarea aglomerării Biroului în zilele de 28 şi 29 octombrie, dar şi lăsarea unei portiţe de scăpare pentru partidele care ar fi dorit să îşi modifice listele finale pe ultima sută de metri. Se pare că demersul Biroului Electoral nu a rămas fără ecou, majoritatea partidelor reuşind să finalizeze listele de candidaţi până la finele săptămânii trecute. Anunţarea numelor ce vor apărea pe buletinele de vot a fost, pentru partidele mari, un prilej de laudă. Pentru PRM, PNŢ şi PC, însă, „lansarea la apă” a candidaţilor a fost şi un prilej de manifestare a frustrărilor şi de recunoaştere a nereuşitelor.

PD-L ţine cu noi

După disputele aprige din sânul organizaţiei, liniştea pare să se fi aşternut în tabăra democrat-liberală, odată cu respingerea ultimelor contestaţii privind lista finală a candidaţilor pentru scrutinul din noiembrie. PD-L şi-a desemnat o echipă de campanie, având în frunte pe Mircea Banias, pe vicepreşedintele BPJ, Constantin Chirilă şi pe secretarul general Constantin Avatavului şi au depus lista finală de candidaţi la Biroul Electoral Judeţean. Persoanele propuse pentru colegiile de deputaţi sunt Ionel Manafu, Senol Zevri, Adrian Sponte, Constantin Chirilă, Zanfir Iorguş, Gigi Chiru, Laurenţiu Mironescu, Paloma Petrescu, Mircea Iustian şi Magda Stavrositu, pentru locurile de senatori urmând să candideze Tudorel Calapod, Dorel Onaca, Daniel Florea şi Mircea Banias.
Echipa de campanie a PD-L a reuşit să surprindă pe toată lumea, anunţând schimbarea, pe ultima sută de metri, a sloganului de campanie. Formula anterioară – „Gândim altfel” – a fost abandonată, locul ei fiind luat de sloganul – „PD-L ţine cu tine”. Această modificare a venit în urma dezbaterilor cu specialiştii în consultanţă politică angajaţi de PD-L, în care s-a hotărât ca democrat-liberalii să aleagă o abordare mai directă a alegătorului, în detrimentul unei campanii electorale clasice, derulată în special prin intermediul mass-mediei.

Tunurile grele ale PSD

După ce au reuşit performanţa de a ţine „la secret” până pe ultima sută de metri numele posibililor candidaţi, social-democraţii au anunţat lista finală tot săptămâna trecută. Rezultatul preselecţiei făcute departe de ochii presei şi ai publicului este următorul: La Camera Deputaţilor, pentru colegiul nr. 1 a rămas în cursă consilierul local din Năvodari, Liviu Stan. Pe colegiul nr. 2 va încerca să îşi reconfirme mandatul Lucian Băluţ, în timp ce colegiul nr. 3 este rezervat candidatei universale Cristina Dumitrache, prezentă şi anul trecut în cursa pentru euro parlamentare. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, va candida pentru un fotoliu de deputat pe colegiul nr. 4, iar Cristian Rizea, pe colegiul nr. 5. Deputatul Eduard Martin va intra în competiţie în colegiul nr. 6, în timp ce în colegiul nr. 7 a fost pus pe listă sindicalistul Matei Brătianu. Invitatul de gală – Manuela Mitrea (soţia fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea) candidează pentru un alt mandat de deputat pe colegiul nr. 8 din judeţul Constanţa, lista fiind completată de Antoanela Marinescu, respectiv Mariana Cojoc.
Lista de nume grele a PSD continuă cu nominalizările pentru Senat, unde vrea să promoveze actualul deputat Alexandru Mazăre, alături de doctorul Mircea Pătruţ. Tot pentru Senat sunt propuşi Liviu Brăiloiu – fratele controversatului primar din Eforie – şi Nicolae Moga – fostul subprefect al judeţului, cu o durabilă reputaţie de sex-simbol al politicii constănţene.

Săptămâna abandonurilor în PRM

Lista de posibili parlamentari a Partidului România Mare s-a subţiat serios săptămâna trecută, candidatul din colegiul numărul 4 pentru Camera Deputaţilor, Marin Hristoaie, si cel din colegiul senatorial numărul 3, Ion Cârciumaru, retrăgându-se din cursa electorală înainte de termen. Explicaţia oficială a retragerii a fost: „Din motive familiale, respectiv vârsta înaintată”. Locul celor doi a fost luat de Mihaela Darie şi de Mircea Stoian – preşedintele organizaţiei municipale Constanţa a PRM. În completare, lotul de candidaţi al Partidului România Mare este completat de persoane, în marea lor majoritate, anonime şi cu o experienţă politică redusă.

Un PC prea mic pentru un PSD aşa de mare

Anunţarea listei de candidaţi a PSD a îngropat toate speranţele conservatorilor, care solicitaseră intens, pe filiera Mincă-Ghervasiuc-Voiculescu, un loc eligibil pentru PC, garantat de social-democraţi. Minunea îndelung aşteptată nu s-a produs, în condiţiile în care filiala lui Mincă a înregistrat un scor slab în alegerile locale, în timp ce PSD Constanţa a devenit, anul acesta, una dintre cele mai influente organizaţii social-democrate. După intense speculaţii asupra desemnării unui candidat din partea PC pentru fieful lui Mincă – colegiul de la Mangalia – Cristian Rizea a fost confirmat de conducerea PSD ca titular incontestabil al locului pentru Camera Deputaţilor, conservatorii neavând altceva de făcut decât să se conformeze. În ciuda acestui semieşec, ei vor trebui, conform protocolului acceptat la nivel central, să le dea tot sprijinul social-democraţilor.

Penelopa ţărănistă

Mesajul ales de PNŢ Constanţa pentru alegerile de la 30 noiembrie este „Votaţi PNL pentru promovarea PNŢCD în parlament!” Dincolo de acest slogan generos, peneţiştii constănţeni mai că nu îi înjură pe colegii lor liberali. Această stare de fapt se datorează indolenţei cu care PNL Constanţa şi-a tratat partenerii din sublimul, dar inexistentul „pol de dreapta”. După ce liderii PNŢ i-au aşteptat cu flori pe Haşoti&Co., ei nu au rămas decât cu gustul amar al unei imense deziluzii. Frustraţi de atitudinea rece a liberalilor, şefii PNŢ Constanţa au dat glas frustrărilor, acuzându-şi colegii liberali (pe care, teoretic, îi susţin!) că nu şi-au respectat decât un sfert din promisiunea de a aloca ţărăniştilor 30 de candidaturi, la nivel naţional.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top