Comisia Europeană

RUȘINOS! ARACIS a retrogradat Universitatea „Ovidius” la calificativul ÎNCREDERE!

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a efectuat la începutul acestui an un control privind evaluarea calității academice din Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC). Rezultatul acestui control este rușinos pentru UOC, deoarece s-a finalizat cu scăderea calificativului acordat la nivelul de „încredere”. Vă reamintim, în anul 2010, când Agenția a mai efectuat un astfel de control, instituția constănțeană a primit calificativul „grad de încredere ridicat”.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Oricât ar încerca noul management al Universității „Ovidius” să dea vina pe greaua moștenire lăsată de fostul rector Dănuț Epure (condamnat pentru luare de mită), se pare că nici noua conducere, în frunte cu rectorul Sorin Rugină, nu reușesc să pună pe picioare instituția. Mai mult, așa cum „Dezvăluiri” a arătat în mai multe rânduri, Rugină a preferat să conserve în jurul său oameni de calitate îndoielnică, personaje care apar în Raportul Corpului de Control al Ministerului Educației din 2014, împotriva cărora nu s-a luat nicio măsură. Tot același Raport este des invocat în evaluarea ARACIS care sugerează că măsurile adecvate și necesare nu s-au luat nici de către noua conducere UOC.

Cifră de școlarizare în scădere la UOC

Experții ARACIS au constatat o scădere continuă a numărului de studenți înscriși la diferite categorii de studii, începând cu anul 2009 și până în 2016. De exemplu, la studiile masterale, în anul 2009 erau înscriși la nivelul Universității 3454 de studenți, pentru ca în anul 2016, în luna ianuarie, „Ovidius” să asigure studii de master doar pentru 2143. Deci, o scădere de 37,96% a numărului de masteranzi.
Nici la cifra de școlarizare a studenților, UOC nu stă mai bine. Dacă în anul 2009 erau în Universitate 19489 studenți, în anul 2016 mai sunt doar 14118. O scădere de 27,55%. Conform Raportului Directorului de Misiune, prof. univ. Dorian Cojocaru și a Coordonatorului echipei de experți, prof. univ. Marius Bulgaru, „la programele de licență cifra de școlarizare este acoperită în proporție de 59,33%. Există Facultăți care sunt sub 50% Facultatea de Litere – 46,41%, Facultatea de Științele Naturii și Științe Agricole – 46,45%, Facultatea de Inginerie Mecanică – 48,25% și Facultatea de Construcții – 46,84%.”

6 profesori nu îndeplinesc condițiile de ocupare a posturilor

Și, dacă mai era o surpriză pentru cineva, ARACIS a constatat că 6 cadre didactice nu îndeplinesc condițiile de ocupare a posturilor universitare. Trebuie precizat că suspiciuni au existat asupra a 42 de dosare, dintre care 6 s-au concretizat.
Astfel, conf. univ. Paris Stelian, conf. univ. Fulea Mihaela, conf. Univ. Dina Constantin sau conf. univ. Mirea Ruxandra nu îndeplinesc condițiile pentru ocuparea acestor posturi. Rămâne de văzut ce decizie va lua rectorul Rugină cu acești profesori care printr-o fraudă au susținut un examen de ocupare a unui post. Va sesiza organele penale pentru fals în declarații sau va avea aceeași soluție, cea a struțului ca în cazul Raportului Corpului de Control?
Și la numărul de posturi universitare UOC este deficitar. Din cele 1386 de posturi doar 697 sunt ocupate, deci o proporție de 50,29%. De ce aceste posturi neocupate nu sunt scoase la concurs și de ce e preferată în continuare metoda plății cu ora, poate o să ne răspundă cândva rectorul Sorin Rugină…

Teologia constănțeană, încredere limitată

În Raportul Directorului de Misiune ARACIS, mai multe programe de licență a Universității „Ovidius” din Constanța sunt propuse cu calificativul „încredere limitată”. Teologia este prima dintre ele, experții Agenției constatând aici, printre altele, suspiciune în privința îndeplinirii condițiilor minimale de înscriere la concursurile didactice cât și asupra corectitudinii desfășurării examenelor de titularizare.
Doar dacă privim la ultimele examene pentru ocuparea posturilor la Teologie, vom vedea că acestea sunt ocupate numai de persoane apropiate de IPS Teodosie, cel care conduce în fapt această facultate. De exemplu, au ocupat funcțiile de conferențiari Chiriluță Bogdan, consilierul cultural al lui Teodosie, omul care apare în scandalul „șpăgii – Romania Libera” din anul 2009, fiind anchetat de către DNA alături de Arhiepiscop; Roman Valeriu – consilierul de patrimoniu al IPS Teodosie, implicat într-un accident rutier, fost coordonator al coralei Armonia; Vasile Adrian – șeful consistoriului eparhial, organul de judecată al Arhiepiscopiei Tomisului prin care se iau măsuri disciplinare împotriva preoților, o unealtă canonică în mâna lui Teodosie, cazul preotului Ciulei fiind elocvent cu privire la probitatea acestui consistoriu.
Și “Farmacia” a primit din partea ARACIS același calificativ – „încredere limitată”. În plus, experții vor verifica peste un an evoluția acestui program de studiu. Concret, aici s-au observat mai multe nereguli, printre care ar fi cele referitoare la numărul minim de credite necesare pentru promovarea în noul an, depășirea cifrei de școlarizare sau lipsa conducătorilor de doctorat.
Tot “încredere limitată” și revizuire la doi ani a primit și Energetica Industrială. Acestui program de studiu, ARACIS i-a imputat, printre altele, că nu există decât un singur profesor titular și nici un conferențiar titular care să predea o disciplină de specialitate.

Universitatea „Ovidius”, liber la plagiate

O notă deosebit de importantă ce apare în Raportul Directorului de Misiune ARACIS este aceea referitoare la „probleme de legalitate și etică”. Astfel, aflăm că Universitatea „Ovidius” din Constanța, condusă de rectorul Rugină NU dispune de un soft antiplagiat care să asigure un control al drepturilor de autor. Nu dispune sau nu vrea să dispună, asta rămâne de văzut… Poate așa se explică și ușurința cu care anumite doctorate se susțin, ilegal, în biroul Arhiepiscopului Teodosie, încălcându-se caracterul public al susținerii.
Tot la același capitol, evaluatorii au sesizat că Rapoartele Comisiei de Etică a UOC pe anii 2014 și 2015 nu sunt afișate pe site. Din lecturarea celorlalte rapoarte, mai vechi, îi putem asigura că această comisie e ineficientă respingând aproape orice plângere sau sesizare ca nefondată.

Acestea sunt doar câteva din problemele pe care experții ARACIS le-au găsit la Universitatea “Ovidius”. Raportul este cu mult mai vast, cuprinzând mult mai multe probleme asupra cărora vom reveni. Deosebit de interesant este raportul experților studenți ARACIS, care au întâmpinat multe probleme în procedura de evaluare.
În final, trebuie să mai notăm o mare dilemă: în Raportul Directorului de Misiune se propune calificativul „grad de încredere limitat” pentru UOC, dar în ședința finală a Consiliului ARACIS acest calificativ este schimbat și se ajunge la soluția finală de „încredere”. Ne întrebăm, în câte cazuri de evaluare instituțională, Consiliul ARACIS a schimbat calificativul dat de Directorul de Misiune și de Coordonatorul Echipei de Experți?
Vom reveni.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top