Politic

„Romsilva preferă să trimită cabaline de rasă la abatoare” – acuză deputatul Antal István-János

Deputatul de Constanța Antal István-János a adresat o interpelare Ministerului Apelor și Pădurilor, vizând situația hergheliilor de stat adminsitrate de Romsilva. Acesta a deplâns situația pe alocuri dezastruoasă și managementul defectuos care afectează atât profitabilitatea RNP Romsilva, cât și viața animalelor pe care regia le are în grijă. Printre punctele centrale ale interpelării s-au aflat faptul că se de îngrijirea cailor se ocupă în continuare nespecialiști, că Romsilva practică tarife nejustificat de mari pentru caii privați avuți în grijă și că depozitul de armăsari Târgu Mureș a ajuns în pragul desființării.

În continuare, pe larg, textul interpelării adresate de Antal István-János:

Parlamentul României
Camera Deputaţilor
GRUPUL PARLAMENTAR U.D.M.R.

INTERPELARE
Către: Ministerul Apelor și Pădurilor
În atenția: domnului ministru Ioan DENEȘ
De la: Deputat ANTAL István-János, circumscripția electorală nr. 14 CONSTANȚA
Obiectul interpelării: Situația Hergheliilor Naționale

Stimate domnule ministru,
Hergheliile de Stat din România sunt administrate începând cu anul 2002 de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă.
Hergheliile sunt ferme de elită al căror rol este acela de a promova progresul genetic și de a menține variabilitatea genetică a nucleelor de rasă, iar depozitele de armăsari au rolul de a multiplica și de a transfera progresul genetic obținut în herghelii către populațiile de cai de rasă deținute de crescătorii privați sau către populațiile de animale din marea creștere.
Cu ocazia luării mele de cuvânt în plenul parlamentului din data de 23 octombrie 2018, dar și cu alte ocazii, v-am adus la cunoștință faptul că sectorul de herghelii de stat din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA este coordonat de personal silvic, ei nefiind specialiști, neavând specialiști nici la direcția de resort, și nici la cele mai multe din herghelii, sigur cu câteva excepții. Pentru acest motiv, două propuneri legislative inițiate de către alți colegi care ar dori sa schimbe această situație se află în prezent în proces legislativ. Problemele semnalate la precedenta luare de cuvânt continuă: la herghelii și depozite de armăsari un număr de peste 600 de armăsari de montă publică stau blocați în unități, nu au ajuns în stațiuni de montă de ani de zile, dar nici nu fac monte în incinta unităților în sezon deoarece, așa-zișii specialiștii din fruntea hergheliilor, nu amenajează stațiuni de montă, pe motiv de comoditate. Recent, Direcția de Creștere Exploatare și Ameliorarea Cabalinelor, a dublat chiria pentru cai privați aflați în pensiune, îndepărtând în acest fel un important sector de potențiali cumpărători

RNP preferă să trimită cabaline de rasă la abatoare în loc să faciliteze vânzarea acestora la privați. 
La herghelii nu se respectă tehnologia de creștere și dresaj. La fiecare herghelie sunt amenajate culoare speciale pentru mișcarea dirijată a iepelor-mamă precum și a generațiilor de tineret în creștere. Acestea nu sunt folosite de ani de zile la nicio herghelie, fără excepție. Nu se respectă tehnologia tot din comoditate! Perioada de pregătire pentru probele de calificare trebuie să fie de minimum 6 luni. Nici acest termen nu se respectă! Tineretul se prezintă la probe după o pregătire sumară de 6-8 săptămâni. Un caz tragic a avut loc în urmă cu câteva zile la Herghelia Mangalia: un armăsar tânăr Pur Sânge Arab cu mare valoare genetică, pregătit insuficient și încălecat fără deburaj conform tehnologiei, a scăpat de sub controlul călărețului, a intrat într-o bară montată necorespunzător (tot din lipsa ochiului de specialist) și a fost sfârtecat de fier, practic tras în țeapă. Aceste exemple ar putea continua la nesfârșit.
Domnule ministru! Creșterea cailor de rasă la hergheliile naționale este o activitate importantă, plină de tradiții istorice încă de pe vremea când creșterea cabalinelor avea important rol strategic, hergheliile însemnau motorul progresului genetic al efectivelor de cabaline utilizate în scop militar. Noi am moștenit aceste efective de la predecesori și avem o responsabilitate morală pentru acest fond genetic deosebit de valoros.
O altă problemă deosebit de arzătoare este cea de la Depozitul de Armăsari Târgu Mureș – unitate construită în anii 80, cu construcții elegante, adăposturi de animale, birouri, vestiare și manej acoperit de dimensiuni olimpice. După retrocedările din anii 90, unitatea a rămas cu un minim teren de 14 ha. Acesta include și un teren de concurs unde se organizează competiții sportive, dar nu la nivelul potențialului unui astfel de obiectiv sportiv unic pentru zona de centru a Ardealului. Din cauza neglijenței conducerii sectorului de herghelii, terenul nu a fost intabulat în ultimii 15 ani, iar primăria a acționat în instanță și a câștigat procesul, Romsilva pierzându-l. Dacă nu se va ajunge la o înțelegere cu primăria, unitatea va trebui desființată. 
Baze hipice moderne există peste tot în lume în zone locuite și în orașe mari. Echitația este un sport modern, elegant și se dezvoltă în orice parte civilizată a lumii. Lângă București apar peste noapte centre moderne și elegante de echitație, iar noi pierdem o unitate existentă, modernă și importantă, din cauza lipsei de interes.
Vă rog, domnule ministru, să îmi răspundeți la următoarele întrebări :
1. Conform situației prezentate pe pagina web a RNP ROMSILVA, în cadrul unităților există 610 armăsari de montă publică, autorizați. Câți dintre aceștia au fost în stațiuni de montă în ultimii trei ani și câți dintre aceștia au făcut monte? Întrebarea este retorică, vă dau eu răspunsul: Niciunul! În cazul în care se constată neglijență sau rea-voință din partea «specialiștilor» de la RNP ROMSILVA, ce măsuri veți lua ?
2. Ce măsuri va lua ROMSILVA ca acești armăsari de mare valoare genetică, întreținuți cu bani publici să iasă în stațiuni de montă și să fie utilizați?
3. De ce nu funcționează laboratorul de însămânțare artificială (dotat cu tehnica modernă prin finanțare UE) de la Depozitul de Armăsari Târgu Mureș?
4. S-a luat legătura cu primăria din Târgu-Mureș pentru ca baza hipică să existe și să funcționeze în continuare?

Solicit răspuns în scris.

Cu deosebită considerație, 
ANTAL István-János 
Deputat UDMR de Constanța

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top