Recent, deputatul George Șișcu a depus o interpelare la Ministerul Mediului, solicitând informații despre atacurile de șacali din zonă și măsurile luate pentru a controla această problemă. În urma interpelării, Ministerul Mediului a furnizat câteva precizări importante.
O veste bună este că în acest an va fi finalizat un studiu aprofundat realizat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării. Acest studiu va oferi date precise despre efectivul real de șacali din zonă, ceea ce va ajuta Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării să ia măsuri suplimentare pentru a controla populația lor.
„În urma unei interpelări pe care am depus-o la Camera Deputaților, adresată Ministrului Mediului, pe tema atacurilor șacalilor din Delta Dunării, am primit o serie de precizări care merită să fie cunoscute de noi toți.
O primă veste bună este că în acest an va fi finalizat un studiu aprofundat realizat de Institul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării. Odată recepționat studiul, Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) va putea lua măsuri suplimentare.
Același studiu ne va spune cu precizie care este efectivul real de șacali în zona Rezervației, în condițiile în care estimarea de 20.000 de exemplare vine în contradicție cu statisticile Ministerului. Conform acestora, efectivul la nivelul întregii țări ar fi de 23.000 de exemplare, cu totul. Fiind vorba despre o specie care poate fi vânată, și în Rezervație se aplică Legea 207/2006 a vânătorii, iar autorizația pe teritoriul acesteia a fost dată pentru recoltarea a 400 de exemplare.
La nivelul întregii țări, la un efectiv total estimat de 23.000 de șacali, autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare a aprobat o cotă de 16.700 de exemplare, cu 11.292 de exemplare realizate. Prin urmare, scriptic, fără datele actualizate care să arate realitatea din teren, autoritățile susțin că și-au făcut treaba și că, proporțional, recoltarea în Rezervația Deltei a celor 400 de exemplare ar fi suficientă pentru a nu permite înmulțirea necontrolată a șacalilor.
La nivel declarativ, Ministerul Mediului susține că va fi eficientizat în cel mai scurt timp procesul de obținere a datelor cu privire la atacurile produse de șacali asupra gospodăriilor cetățenilor și asupra animalelor avute în proprietate de aceștia”, a declarat George Șișcu.