Actualitate

Senatorul Chițac cheamă cetățenii să se implice în lupta împotriva dezastrului urbanistic din Constanța

Vergil Chițac a susținut o conferință de presă, alături de alți membri ai asociației Constanța Altfel. Tema abordată a fost urbanismul Municipiului Constanța, fiind atinse subiecte ca prelungirea cu încă cinci ani a Planului Urbanistic Local, sau demersurile îm justiție ale asociației pentru anularea unor HCL-uri care vizează distrugerea spațiilor verzi. După discursul senatorului Chițac, susținut în fața unei săli arhipline, conferința de presă a luat aspectul unei dezbateri, senatorul, ceilalți membri ai asociației, dar și reprezentanți ai mass media și simpli cetățeni schimbând idei pe temele în discuție.

PUG-ul trebuie să fie un act strategic

Un prim punct de discuție a vizat prelungirea cu încă cinci ani a valabilității Planului de Urbanism General (PUG) al Municipiului Constanța, într-o recentă ședință a Cosiliului Local. Așa cum a arătat senatorul Vergil Chițac, acestă decizie este contrară prevederilor legale (PUG se poate prelungi doar o singură dată, sau până la adoptarea unui nou PUG, cu condiția ca demersurile să fie inițiate în perioada de valabilitate, iar în Constanța PUG-ul este la a treia prelungire, fiind expirat încă din secolul trecut). De asemenea, Planul de urbanism, trebuie să fie, așa cum consideră senatorul, ”un act strategic, care trebuie să includă strategia de dezvoltare durabilă și să aibă în vedere dezvoltarea ulterioară a orașului. Pentru toate acestea, însă, e nevoie de seriozitate, și, nu în ultimul rând, de viziune asupra direcțiilor de dezvoltare”.

Chițac: Cei care bagă bani, s-ar putea să îi bage degeaba!

Senatorul constănțean s-a referit la dezvoltarea haotică a orașului și la PUZ-urile de multe ori aberante adoptate în Consiliul Local, dar a și lansat un avertisment celor care intenționează să promoveze în viitor proiecte imobiliare ce încalcă dreptul cetățenilor la un trai normal și sănătos: ”Primim la Asociație foarte multe reclamații din partea constănțenilor care îi acuză pe primar și pe urbaniștii orașului că aprobă construcții haotice, pe spații verzi, fără locuri de parcare. În locul unor proiecte imobiliare viabile care să genereze spații verzi și locuri de parcare, la Constanța se întâmplă exact pe dos. Singurul reper al urbaniștilor este maximizarea profitului investitorilor. Conform legii, pentru a fi justificate, PUZ-urile trebuie să probeze oportunitatea și necesitatea – pentru oraș și locuitorii lui. Ori, la Constanța, edilii care aprobă astfel de PUZ-uri se gândesc la oportunitatea și necesitățile investitorilor”.
Totodată, Vergil Chițac a apreciat pozitiv implicarea cetățenilor și a socității civile în dezbaterea proiectelor de noi planuri urbanistice și a lansat un avertisment rechinilor imobiliari care intenționează să construiască pe spațiile verzi ale orașului. În ultimul an, asociația Constanța Altfel a promovat în instanță circa 15-20 de acțiuni împotriva planurilor de urbanism aberante, acestea alăturându-se unui număr din ce în ce mai mare al unor acțiuni similare promovate de alte asociații civice, de mediu, sau de proprietari. Referindu-se la proiectele imbiliare ce au ca obiect desființarea spațiilor verzi și înlocuirea lor cu blocuri de locuințe, senatorul a avertizat: ”Cei care bagă bani în aceste proiecte să se gândească de două ori, pentru că s-ar putea să bage banii degeaba!”

Chițac: Lipsa de atitudine ne va îngropa

Un alt punct asupra căruia senatorul a insistat a fost necesitatea unei mai mari implicări a cetățenilor. El a arătat că lipsa de implicare și resemnarea în fața abuzurilor comise de rechinii imobiliari și de urbaniștii orașului nu este calea de urmat. Chițac a chemat pe cetățenii orașului să se alăture demersurilor presei și societății civile, să sesizeze abuzurile și să se asocieze în scopul contestării planurilor de urbanism anapoda: ”Dacă rămânem indiferenți, sperând că nu vom fi afectați personal, nu vom rezolva nimic. Resemnarea și indiferența nu folosesc nimănui, iar lipsa de atitudine ne va îngropa”.

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top