Fără categorie

Reuniunea Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene din 3 octombrie 2011

Pe 3 octombrie 2011 a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Europene, o nouă şedinţă a Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene.

Principalele aspecte supuse atenţiei au vizat: evoluţia situaţiei economice a UE, pachetul legislativ privind guvernanţa economică, propunerile Parlamentului European în domeniul siguranţei rutiere.

În ceea ce priveşte evoluţia situaţiei economice a UE, MAEur a prezentat principalele elemente semnalate de preşedintele Comisiei Europene în discursul privind starea Uniunii în anul 2011. Mesajul principal constă în importanţa aprofundării integrării europene, în faptul că metoda interguvernamentală nu este suficientă pentru viitorul Europei şi pentru găsirea de soluţii la ieşirea din criză. Se subliniază, de asemenea, existenţa unui risc de renaţionalizare şi fragmentare, motiv pentru care este necesară implicarea tuturor statelor membre şi a instituţiilor europene în mai multe direcţii. O primă direcţie constă în  identificarea …

Pe 3 octombrie 2011 a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Europene, o nouă şedinţă a Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene.

Principalele aspecte supuse atenţiei au vizat: evoluţia situaţiei economice a UE, pachetul legislativ privind guvernanţa economică, propunerile Parlamentului European în domeniul siguranţei rutiere.

În ceea ce priveşte evoluţia situaţiei economice a UE, MAEur a prezentat principalele elemente semnalate de preşedintele Comisiei Europene în discursul privind starea Uniunii în anul 2011. Mesajul principal constă în importanţa aprofundării integrării europene, în faptul că metoda interguvernamentală nu este suficientă pentru viitorul Europei şi pentru găsirea de soluţii la ieşirea din criză. Se subliniază, de asemenea, existenţa unui risc de renaţionalizare şi fragmentare, motiv pentru care este necesară implicarea tuturor statelor membre şi a instituţiilor europene în mai multe direcţii. O primă direcţie constă în  identificarea de soluţii pentru stabilitatea zonei euro. Analizarea posibilităţii de emitere de euroobligaţiuni atunci când Uniunea va fi dotată cu instrumentele necesare pentru a asigura integrarea şi coordonarea economică, reprezintă o altă direcţie de implicare a statelor UE şi a instituţiilor europene.

O a treia direcţie urmărită vizează identificarea de soluţii pentru creşterea economică ţinându-se cont de potenţialul pieţei interne, iar a patra direcţie propune o acţiune a Uniunii pe plan global în dosare prioritare pentru UE, cum ar fi Doha, Durban, vecinătatea sudică, Parteneriatul Estic.

Se subliniază, de asemenea, că programul de lucru al Comisiei Europene pentru anul 2012 va avea la bază trei teme – construcţia unei Uniunii a stabilităţii şi responsabilităţii, creşterea economică şi solidaritatea şi necesitatea ca UE să aibă o voce eficientă la nivel global.

În acelaşi context, MAEur a menţionat faptul că, în urma aprobării de către Parlamentul European, în data de 28 septembrie a.c., a pachetului legislativ privind guvernanţa economică, în cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN din 4 octombrie a.c. va avea loc aprobarea formală a setului de şase acte normative europene menite a consolida guvernanţa economică la nivelul întregii Uniunii Europene.

În domeniul siguranţei rutiere, MAEur a prezentat pe scurt propunerile pe care Parlamentul European le-a formulat, respectiv solicitarea adresată Comisiei Europene de a elabora un plan de acţiune, ale cărui linii principale ar trebui să se axeze pe:

  • Reglementarea unitară la nivelul statelor membre a modului de sancţionare a conducerii sub influenţa alcoolului,
  • Introducerea unor dispozitive de blocare a autovehiculelor celor care au fost deja sancţionaţi pentru conducere sub influenţa alcoolului,
  • Introducerea unui test obligatoriu la 10 ani pentru vedere, iar pentru persoanele peste 65 ani din 5 in 5 ani,
  • Introducerea obligativităţii urmării de cursuri pentru prim ajutor.

 

În cadrul discuţiilor, a fost abordate, de asemenea, aspecte privind participarea României la grupurile de lucru din cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Totodată, membrii Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene au avut ca punct pe agenda discuţiilor şi desemnarea experţilor din partea României în cadrul grupului de lucru privind planificarea răspunsului la dezastre.

Grupul de lucru menţionat, creat cu acordul comitetului de protecţie civilă, va contribui la realizarea măsurilor de îmbunătăţire a planificării operaţiunilor de protecţie civilă ale UE.  Măsurile respective vizează dezvoltarea de scenarii de referinţă pentru principalele tipuri de dezastre, dar şi identificarea şi cartografierea capabilităţilor care ar putea fi puse la dispoziţie de statele membre pentru un eventual răspuns al UE în situaţii de urgenţă.

Pe ordinea de zi a Comitetului de coordonare s-au aflat şi acţiunile pe plan european la care România urmează să participe în perioada următoare. S-a discutat, astfel, despre participarea României la reuniunile grupului tehnic de lucru privind licitaţiile şi ale Comitetului Director pentru Achiziţii Publice Comune.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top