Publicația Sinteza, înființată de actualul Viceprim-ministru Vasile Dâncu, se autodefinește ca „Revistă de gândire și cultură strategică” și este poate singurul proiect de acest tip din România, într-o lume a mass media tot mai tabloidizată. Revista propune în fiecare ediție o temă principală, iar în ultimul număr subiectul este „România rurală-Salvați țara de țară!” Între articolele publicate în această ediție se regăsește și un foto-reportaj cu titlul „Republica Peștera”, un joc de cuvinte ce poate trimite alegoric la sintagma deja încetățenită „Republica Mazăre”, fiind de notorietate faptul că administrația din Peștera a luptat împotriva abuzurilor grupării Mazăre-Constantinescu.
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU
Articolul este o analiză a felului în care o comunitate prejudiciată la capitolul alocări bugetare (din 60 de comune din județ, Peștera se află pe locul 58) a devenit un model de dezvoltare la nivel național. Autorul insistă și asupra faptului că atât fosta cât și actuala administrație din Peștera este complet depolitizată, fapt ce a generat o adevărată revoluție de paradigmă. Cu această idee se deschide și articolul din „Sinteza”:
În 2008, când toată lumea intra în criză, la Peștera începea revoluția. Un primar independent și încă alți 12 consilieri independenți au preluat atunci conducerea comunei și-n câțiva ani au produs un miracol. Ei nu-l numesc așa, ci “ceva normal, care se poate întâmpla în orice sat”.
Reportajul „Republica Peștera” punctează principalele teme de dezvoltare comunitară, aplicate la cazul Peștera:
Educația este o componentă vitală, cu care a și început Revoluția de Peștera. „Când am venit profesor aici, am găsit aceeași școală și aceleași bănci în care învățaseră și bunicii și părinții și eu însumi. Iarna era atât de frig că elevilor le înțepeneau degetele pe creioane, cum să le ceri performanță? După 2008 s-au renovat școlile și s-au pus centrale termice, avem condiții mai bune decât la orașe, iar acum copiii noștri iau premii la olimpiade pe țară, avem și un concurs de matematică de noi organizat și facem activități extrașcolare pe tot parcursul anului”, spune Marius Petre, fostul director de școală, profesor de istorie, acum noul primar ales. În prezent, școlile sunt reabilitate, elevii beneficiază de internet și sisteme de supraveghere video, computere, videoproiector, aer condiționat în clase, precum și laboratoare specializate. Copiii din Peștera a primit gratuit de la Primărie tablete, biciclete și uniforme școlare. Tot Primăria plătește și transportul celor 200 de elevi la liceele din Medgidia.
Rezultatul: În 2008 abandonul școlar era de 80%, acum este zero, în același an nu era niciun student din comună, iar acum sunt 26 și fiecare primește bursă lunară de 100 de euro.
Social
La18 ani, tinerii primesc 300 de lei, cuplurile primesc la căsătorie un aparat de uz casnic în valoare de 1500 de lei, cei care ajung la nunta de argint și de aur primesc 500 și, respectiv, 1000 de lei. Peste 200 de persoane cu probleme grave de sănătate au primit ajutor financiar din partea administrației locale, li s-au decontat cheltuieli pentru proteze, medicamente sau transportul la spitale din țară.
Locuitorii din Peștera nu plătesc taxă de gunoi. Primăria a înființat o societate de gospodărire comunală care a achiziționat mașini de gunoi, vidanje, tractoare și excavatoare, cu care se fac lucrările din comună, pentru a nu plăti aceste servicii unor terți.
Rezultatul: În 2008, aveau 320 de asistați social și sute de șomeri, acum au doar 19 asistați cu boli grave și niciun șomer.
Dacă alte sate se luptă cu scăderea demografică, la Peștera sunt 1200 de cereri de stabilire de domiciliu, chiar și de la cetățeni din străinătate.
Infrastructură: În 2008, Peștera avea doar drumuri de pământ, acum are drumuri asfaltate și toate celelalte pietruite. Cele 50 de becuri pentru iluminat public au devenit 500 de lămpi economice în toate satele, fostul izvor colmatat alimentează acum 18 cișmele pentru adăparea animalelor.
Rețeaua de alimentare cu apă a fost implementată cu trei miliarde lei vechi, deși echipa Vrabie preluase un studiu de fezabilitate din care reieșea că ar trebui să plătească 22 de miliarde.
Rezultatul: La Peștera apa costă doar 1 leu metrul cub, cel mai mic preț din țară, tot aici este cel mai mare efectiv de animale din județ, iar cetățenii trăiesc într-o comună a cărei infrastructură rivalizează cu cea din orașe.
Recreere: În centrul comunei a fost amenajat un parc, pe zece mii de metri pătrați, cu fântâni arteziene, loc de joacă pentru copii și aparate pentru fitness în aer liber. La Peștera se organizează evenimente ce atrag zeci de mii de oameni din toată țara: Ziua Comunei, Crăciunul și Paștile, Ziua Copilului, Ziua Salcâmului. Localnicii au patru cămine culturale moderne, de curând amenajate, dotate cu bucătării și mobilier, unde pot organiza gratuit nunți, botezuri, aniversări, majorate etc.
Care este secretul pentru toate aceste lucruri: Investiții atrase, în valoare de 120 de milioane de euro, administrarea eficientă și corectă a fondurilor, prioritizare a cheltuielilor, fără inginerii financiare. O spun la unison Valentin Vrabie (fost primar), Marius Petre (actual primar) și Tudor Grosu (viceprimar în mandatele ambilor).