Actualitate

Primăria Hârşova mai face un pas pentru obţinerea licenţei de exploatare a apelor termale

Dacă la începutul lunii martie, Consiliului Local Hârșova a aprobat transferul a 30.500 mp din extravilan în intravilanul orașului, acesta fiind primul pas către dezvoltarea zonei „Gurii Văii” ca zonă turistică și de agrement, la sfârșitul aceleiași luni a fost făcut următorul pas: au fost aprobate două proiecte de hotărâre ce vizează același scop. Mai exact, primarul Orașului Hârșova a fost împuternicit să reprezinte Unitatea Administrativ Teritorială în vederea negocierii, semnării și ridicării Licenței de explorare a apelor minerale terapeutice și totodată Consiliul Local al Orașului și-a exprimat acordul pentru obținerea Licenței de dare în administrare pentru lucrări de explorare hidrogeologică pentru apele minerale terapeutice din perimetrul unității administrativ teritoriale.

Primarul Orașului, Viorel Ionescu declară că apele vor putea fi folosite în scop experimental peste aproximativ un an de la demararea procedurilor de obținere a licenței. Concret, procedura prevede monitorizarea și testarea apei săptămânal, timp de doi ani, dar există drept de folosire a apelor după doar un an. Tot de la edilul orașului am aflat că sistemul electric și infrastructura rutieră sunt deja gata pentru acest proiect, urmând ca restul investițiilor să fie făcute de un investitor, căci proiectul se dorește a fi unul în parteneriat public – privat.

Așa cum reiese din Strategia de dezvoltare locală a orașului, „apele termale de la Hârşova fac parte dintr-un zăcământ mineral lung de cca 30 km, de-a lungul unei falii care începe în stânga Dunării (Piua Petrei) şi merge până la Capidava. Conform Buletinului de analiză din data de 25 mai 1990, emis de Institutul de Medicină Fizică, Balneoclimatologie şi Recuperare medicală Bucureşti, aceste ape termominerale sulfuroase, iodurate, bromurate, radioactive au proprietăţi terapeutice conferind posibilitatea tratării unor afecţiuni ale aparatului locomotor – reumatism degenerativ şi inflamatoriu, disfuncţii neurologice periferice – afecţiuni ginecologice etc.

La vest de oraş s-au făcut mai multe foraje în anii 1960-1966 şi 1976. Apa acestor puţuri poate fi folosită pentru a alimenta bazinele construite de autoritatea publică locală. Zăcământul de apă termominerală este pus în evidenţă de forajele situate între malul Dunării şi drumul dintre Vadu Oii şi DN 2A, la 2 km de oraş. Apa are o concentraţie superioară de sulf şi H2S şi are curgere liberă într-un bazin de beton – ca amenajare minimă pentru utilizarea la băi terapeutice. Temperatura acestor ape are cca. 42-52 grade Celsius şi un debit de 8 l/s. Apele termominerale de aici sunt omologate asemănător celor de la Băile Herculane, putând fi utilizate pentru cură balneară în bazele termale. Cercetătoarea Simona Bişboacă, din Bihor, descrie pe scurt principalele caracteristici chimice ale apelor termale care se regăsesc şi în compoziţia apelor de la băile Puturoasa: Apa are o termalitate naturală ce ajunge până la 400 -500 C. Este o apă oligominerală mezotermală. În compoziţia apei intră susbstanţe precum calciul, sulful şi magneziul. Este foarte bună pentru problemele reumatice, ginecologice, pulmonare, disfuncții tiroidiene .”

Concret, prin toate aceste demersuri „Hârşova va deveni un oras staţiune activ şi plin de viaţă indiferent de sezon. Va fi destinaţia atât a turiştilor care doresc să beneficieze de serviciile curative ale apelor termale, dar şi a celor care caută un loc de linişte spirituală, odihnă sau de relaxare activă în natură, departe de grijile cotidiene.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top