Fără categorie

Plecaţi în concediu? Cetăţenii UE pot primi sprijin în caz de necesitate

Bruxelles, 27 iulie 2011 – În acest an, unul din şase europeni a planificat să îşi petreacă concediul în afara UE (a se vedea anexa). În ansamblu, europenii efectuează în fiecare an aproximativ 90 milioane de călătorii în afara UE, fie din motive profesionale, fie pentru agrement. Ce se întâmplă însă dacă aveţi nevoie de ajutor în străinătate şi ţara dumneavoastră nu are ambasadă sau consulat acolo unde vă petreceţi sejurul? Toți cetățenii UE au anumite drepturi care derivă din cetățenia europeană. De exemplu, în cazul în care țara dumneavoastră nu este reprezentată, puteți solicita asistență ambasadei sau consulatului unei alte țări UE. Acest drept se aplică în situații întâlnite în mod curent, cum ar fi furtul unui pașaport, un accident grav sau o boală gravă, precum și în situații de criză – cum ar fi evenimentele recente din Libia. Pentru a face acest drept mai cunoscut, toate pașapoartele noi eliberate în Uniunea Europeană vor include informații tipărite privind protecția consular…

Bruxelles, 27 iulie 2011 – În acest an, unul din şase europeni a planificat să îşi petreacă concediul în afara UE (a se vedea anexa). În ansamblu, europenii efectuează în fiecare an aproximativ 90 milioane de călătorii în afara UE, fie din motive profesionale, fie pentru agrement. Ce se întâmplă însă dacă aveţi nevoie de ajutor în străinătate şi ţara dumneavoastră nu are ambasadă sau consulat acolo unde vă petreceţi sejurul? Toți cetățenii UE au anumite drepturi care derivă din cetățenia europeană. De exemplu, în cazul în care țara dumneavoastră nu este reprezentată, puteți solicita asistență ambasadei sau consulatului unei alte țări UE. Acest drept se aplică în situații întâlnite în mod curent, cum ar fi furtul unui pașaport, un accident grav sau o boală gravă, precum și în situații de criză – cum ar fi evenimentele recente din Libia. Pentru a face acest drept mai cunoscut, toate pașapoartele noi eliberate în Uniunea Europeană vor include informații tipărite privind protecția consulară, împreună cu adresa site-ului UE care oferă detalii despre locurile de unde puteți obține ajutor pe durata concediului dumneavoastră în afara UE: www.consularprotection.eu. 20 de state membre ale UE fac deja sau au confirmat că vor face acest lucru pentru toate pașapoartele nou eliberate1. Se așteaptă ca și celelalte să le urmeze exemplul cât mai curând.

 

„Este important ca, atunci când călătoresc în străinătate în această vară, cetățenii europeni să își cunoască drepturile”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. „ Dacă statul lor membru nu este reprezentat într-o țară din afara UE, ei au dreptul de a solicita asistență din partea oricărui consulat sau ambasadă UE și au dreptul la protecție în aceleași condiții ca și resortisanții statului membru către a cărui ambasadă se îndreaptă. În scopul consolidării acestor drepturi și al facilitării protecției consulare cotidiene a cetățenilor, în următoarele șase luni, Comisia Europeană va propune măsuri legislative în materie de coordonare și de compensație financiară. Protecția consulară ține de solidaritatea europeană. Cetățenii ar trebui să știe unde să găsească ajutor în caz de necesitate și nu ar trebui să își facă griji cu privire la procedurile administrative.”

 

Singurele țări în care au reprezentanțe diplomatice toate cele 27 de state membre ale UE sunt Statele Unite, China și Rusia. Crizele din Libia, Egipt și Yemen au pus în evidență importanța sprijinului consular pentru cetățenii ajunși în străinătate în voia sorții. De exemplu, în momentul izbucnirii crizei din Libia, în această țară se aflau aproximativ 6 000 de cetățeni UE, dar numai opt state membre aveau reprezentanțe acolo. De asemenea, protecția consulară este importantă în situații curente, cum ar fi pierderea sau furtul unui pașaport, un accident grav sau o boală gravă, arestare sau detenție.

 

Context

 

Tratatele UE garantează tuturor cetățenilor UE dreptul la tratament egal în materie de protecție din partea autorităților diplomatice și consulare ale oricărui stat membru, atunci când călătoresc sau locuiesc pe teritoriul unei țări terțe în care propria țară nu este reprezentată [a se vedea articolul 20 alineatul (2) litera (c) și articolul 23 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și articolul 46 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene]. În aproape toate țările lumii, cel puțin un stat al UE nu este reprezentat.

 

Cu toate că 62 % dintre europeni se așteaptă să primească de la ambasada unei alte țări UE un ajutor similar celui pe care l-ar primi de la ambasada propriei țări, nu toți europenii și funcționarii consulari sunt la curent cu dimensiunea UE a protecției consulare.

 

În raportul privind cetățenia din octombrie 2010 (a se vedea IP/10/1390 și MEMO/10/525), Comisia s-a angajat să consolideze, prin măsuri legislative și o mai bună informare, eficiența aplicării dreptului la asistență în țări terțe al cetățenilor UE.

 

La 23 martie 2011, Comisia a lansat un site web specializat – www.consularprotection.eu – pe care cetățenii UE care călătoresc în țări din afara UE pot găsi sfaturi de călătorie, precum și detaliile persoanelor de contact din cea mai apropiată ambasadă (IP/11/355). De asemenea, înainte de sfârșitul acestui an, Comisia va înainta propuneri legislative care vizează:

 

consolidarea gradului de securitate juridică în ceea ce privește domeniul de aplicare, condițiile și procedurile legate de protecția consulară și optimizarea utilizării resurselor, inclusiv în situații de criză;

 

instituirea măsurilor de coordonare și cooperare necesare pentru a facilita protecția consulară curentă pentru cetățenii UE nereprezentați și pentru a rezolva problema compensațiilor financiare în materie de protecție consulară în situații de criză.

 

Pentru informații suplimentare

 

Site-ul UE dedicat protecției consulare: www.consularprotection.eu.

 

Drepturilor cetățenilor UE: http://ec.europa.eu/justice/citizen

 

Pagina de întâmpinare a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

 

Sursa:CE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top