Primarul Orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a semnat zilele acestea contractul de finanțare a proiectului „Dotarea Infrastructurii ambulatoriului Spitalului Orășenesc”. Astfel, investițiile în domeniul sănătății continuă la Hârșova.
„Este un pas foarte important pentru strategia de atragere a medicilor în Hârșova. Degeaba vin medici buni aici dacă nu au aparatură performantă cu care să lucreze. De aceea am depus acest proiect pe fonduri europene. Medicii care au venit și care vor mai veni trebuie să beneficieze de aparatură nouă, performantă”, spune Viorel Ionescu, primarul orașului.
Obiectivul general al proiectului constă în creșterea calității serviciilor medicale şi a gradului de accesibilitate a populației deservite la standardele impuse de normele europene.
Obiectivele specifice ale proiectului:
-
Consolidarea calității şi eficacității serviciilor furnizate prin dotarea cu echipamente performante a Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Hârșova. Vor fi dotate 10 cabinete specifice şi necesare pentru funcționarea Ambulatoriului şi pentru asigurarea unor servicii medicale eficiente şi îmbunătățite.
-
Scurtarea duratei de spitalizare a pacienților internați care nu necesită îngrijire medicală permanentă prin dotarea Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Hârșova cu aparatură performantă;
-
Scăderea timpului de diagnosticare şi tratament, precum şi prevenție/depistare precoce a bolilor prin dotarea ambulatoriului Spitalului Orășenesc Hârșova; procesele de diagnosticare şi tratament vor fi mai rapide, şi mai eficiente, prevenind şi putând depista precoce bolile pacienților.
-
Obținerea şi implementarea sistemului de management al calității ISO 14001.
De aceste servicii medicale moderne vor beneficia atât locuitorii orașului, cât și cei ai comunelor din jur, cu o populație de aproximativ 40.000 de locuitori.
Nu doar pacienții se vor bucura de aceste condiții noi, ci și personalul medical, tehnic şi auxiliar care deservesc cabinetele din Ambulatoriu, persoane care vor avea un mediu de lucru performant şi aparatura medicală corespunzătoare.
„Am încercat să luăm echipamente pentru specializările importante, de care se lovesc cel mai des medicii din spitalul nostru. Dacă se va mai deschide o axă de finanțare, anul viitor vom depune un nou proiect. Este o primă etapă de dotare, dar putem suplimenta oricând echipamentele. Eu îmi doresc ca în acest spital să existe numai aparatură de ultimă generație. Nu se pot face toate odată. Avem acum 7 proiecte europene și contribuția de la bugetul local este importantă”, spune Viorel Ionescu.
Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune achiziția a 164 bucăți dotări-echipamente medicale în vederea echipării cabinetelor de Chirurgie Generală ( electrocauter cu coagulare în plasmă de argon, negatoscop), Ortopedie-Traumatologie ( instrumentar, ciocan reflexe, stetoscop), Medicină internă (electrocardiograf, oscilometru, tensiometru, lampă examinare), Cardiologie (electrocardiograf, Holter TA, Holter ECG, sistem de testare la efort), Obstetrică–Ginecologie (Ecograf doppler color cu 4 sonde, videocolposcop, doppler fetal portabil, electrocauter radiofrecvenţă, pelvimetru, etuvă, lampă UV), Pediatrie (Ecograf doppler color cu 3 sonde, aparat aerosoli, pediometru, cântar pentru sugari, pulsoximetru pediatrie, masă de consultaţii sugari, lampă examinare), ORL (laser cu CO2, videonistagmograf, audiometru, timpanometru, diapazon), Urologie (Ecograf doppler color cu 3 sonde, masă ginecologică cu 3 secțiuni), Neurologie (electrocardiograf, electroencefalograf, otoscop, oftalmoscop), Oftalmologie (tonometru non-contact, biomicroscop, retinoscop, trusă de lentile).
Valoarea totală a proiectului este de 5.922.587,76 de lei, din care cheltuielile nerambursabile sunt de 5.804.136,01 lei, iar contribuția UAT Hârșova de 118.451,75 de lei. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni.
Proiectul „Dotarea Infrastructurii ambulatoriului Spitalului Orășenesc” este finanțat prin axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale”.
În același timp, în orașul Hârșova se derulează nu mai puțin de 7 proiecte cu finanțare europeană. Trei dintre acestea sunt proiecte transfrontaliere, realizate împreună cu administrații din Bulgaria, proiecte având o valoare de aproximativ 20 de milioane de lei. Un alt proiect european este cel care privește creșterea eficienței energetice a Spitalului Hârșova (8,3 milioane de lei), altul privește măsuri integrate pentru zone defavorizate (4 milioane de lei), iar altul, în valoare de peste 5 milioane de lei se referă la amenajarea unor spații verzi în oraș. Desigur, la cele 6 proiecte se adaugă și cel privind dotarea ambulatoriului Spitalului Orășenesc Hârșova, cu o valoare de 5,9 milioane de lei.