Actualitate

Oameni care au marcat istoria stațiunii Eforie Sud

De cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc se leagă numele unor personalități marcante ale țării. O să amintim aici de trei dintre acestea care și-au pus amprenta asupra localității cuprinsă între mare și lacul Techirghiol.

Prima personalitate stațiunii este chiar boierul Ioan I. Movilă, cel care a întemeiat Eforie Sud în urmă cu mai bine de 120 de ani.

Ioan Movilă s-a născut în 1846 la București, a fost un boier moldovean, urmaș al marii familii boierești a Movileștilor. A fost doctor în drept în Italia, procuror și judecător la tribunalul Vlașca, mai apoi președinte al Tribunalului Galați, deputat și prefect al județului Brăila. La 20 septembrie 1899 a pus piatra de temelie a viitoarei stațiuni balneo-climaterice din zilele noastre ce-i va purta scurt timp numele: Movilă – Techirghiol, actuala Eforie Sud.

Localitatea a avut, pe rând, mai multe denumiri: Băile Movila, Carmen Sylva, Vasile Roaită și Eforie Sud. În cinstea întemeietorului, locuitorii din Eforie au ridicat o statuie în Parcul Central al orașului.

O altă personalitate de care se leagă denumirea localității și a liceului din Eforie Sud este Majestatea Sa Regina Elisabeta, supranumită Carmen Sylva. S-a născut la 29 decembrie 1843, la castelul Monrepos din Neuwied, căminul familiei sale. Elisabeta era fiica Principelui Wilhelm Hermann Carol de Wied – descendent al unei vechi familii renane, al cărei arbore genealogic cobora până în secolul al XI-lea – şi a Principesei Maria Wilhelmina Frederica Elisabeta de Nassau.

A fost botezată de Augusta, viitoarea Împărăteasă a Germaniei. S-a căsătorit în 1869 cu Domnitorul Carol I, cu care a avut o fetiţă, Principesa Maria (1870–1874). Regina Elisabeta, supranumită Carmen Sylva, s-a stins din viaţă la Bucureşti, la 18 februarie 1916.

A petrecut în ţara sa de adopţie 47 de ani şi s-a identificat cu poporul ei, contribuind la împlinirea culturală a acestuia. A fost inteligentă, cultivată, sensibilă, o scriitoare distinsă şi o bună vorbitoare a mai multor limbi străine. A scris cu aproape aceeaşi uşurinţă în germană, franceză, engleză şi română.

Celebrul actor Nicu Constantin s-a născut la data de 31 Iulie 1939, în localitatea Eforie Sud. A făcut parte dintr-o familie de cu origini străine, tatăl sau fiind de origine albaneză, iar mama sa fiind de origine elenă. De mic a practicat mai multe meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, vânzător de creveți la cornet, vânzător de ziare, sacagiu, bagajist la gara.

Primul spectacol a fost ținut în Școala de Marină din Constanța când Nicu Constantin, ce făcea pe atunci parte din grupul „Trio Scaramuta”, a prezentat momentul satiric „Mâine vom fi pe mare”.

In 2001, Nicu Constantin a devenit cetățean de onoare al orașului Eforie, fiind decorat cu Ordinul Cultural clasa I, pentru activitatea sa artistică.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top