Ancheta

Judecătoarea cu pensie de handicap locomotor, care merge la petreceri și în concedii în Cappadocia

„Sunt SĂNĂTOASĂ și mai hotărâtă ca oricând să facem din orașul Hârșova un oraș frumos în care locuitorii orașului să trăiască mai bine”, a scris recent pe Facebook fosta judecătoare Mariana Pelelungă, ce și-a anunțat candidatura la Primăria Hârșova.

Ceea ce nu știu hârșovenii, iar Pelelungă vrea să ascundă, este faptul că s-a pensionat pe caz de boală cu handicap de grad III, iar ulterior a obținut și pensie de magistrat, în valoare de 15.000 lei pe lună.

În februarie 2018, Mariana Pelelungă a apărut în fața unei comisii medicale a Casei de Pensii Constanța, care a emis decizia nr 383094/06.03.3018, de încadrare a judecătoarei în Gradul III handicap. Comisia a considerat că problemele medicale i-au afectat peste 50% din capacitatea de muncă. Prin urmare, Mariana Pelelungă a solicitat și i s-au aprobat pensionarea pe caz de boală și acordarea pensiei de handicap.

Comisia Casei de Pensii a considerat că afecțiunile de care suferă magistratul îi cauzeză acesteia deficit motor – fiindu-i afectată și capacitatea de a se deplasa sau de a face anumite mișcări, fără ajutorul unei alte persoane sau al unor dispozitive medicale (de genul cârjelor, bastonului, cadrului etc.)

Ciudat e că la doar o lună după acest diagnostic sever, pe 3 martie 2018, bolnava Pelelungă se distra de mama focului la petrecerea femeilor PSD, organizată la un hotel din stațiunea Mamaia (încălcând în acest fel și statutul magistratului, așa cum noi am scris aici

https://www.dezvaluiri.ro/presedintele-judecatoriei-harsova-la-petrecerea-femeilor-psd/).

De altfel, fotografiile postate pe Facebook ne arată că în cele 11 luni trecute de când a primit diagnosticul despre care am vorbit mai sus, Pelelungă a participat la petreceri, nunți și evenimente politice.

În urmă cu câteva zile, Mariana Pelelungă a fost în concediu în Turcia. Din fotografiile postate pe contul de Facebook al soțului, vedem că fosta judecătoare a vizitat regiunea stâncoasă Cappadocia, cu sumedenia de peșteri cocoțate pe stânci amețitoare și a zburat cu un balon cu aer cald, ceea ce pentru un om cu serioase probleme de locomoție, trebuie să recunoaștem că este o adevărată minune.

Ne întrebăm când nu a fost sinceră fosta judecătoare: Când a apărut în fața Comisiei care a diagnosticat-o cu grad de handicap, sau când spune, în încercarea de a atrage viitoare voturi, că este sănătoasă?

O pensie de 150 de milioane pe lună

Pe baza certificatului de handicap și a altor criterii, Casa de Pensii i-a calculat Marianei Pelelungă o pensie de 2.062 RON, aceasta fiindu-i virată lunar, începând cu luna februarie 2018. Fosta judecătoare a contestat decizia Casei de Pensii, cerând să i se dea – nu doar pensia de simplu muritor cu handicap – ci și cea de magistrat cu handicap. Casa de Pensii Constanța s-a executat, la jumatea lunii aprilie fiind emisă o nouă decizie de pensionare, cu același număr, dar cu o dată diferită, prin care se stabilea că fosta judecătoare trebuie să mai primească încă 12.832 RON pensie – ca fost magistrat. S-au calculat banii pe care pensionara trebuia să îi primească retroactiv, pentru perioada februarie – mai 2018.

În iunie 2018, poștașul i-a adus Marianei Pelelungă încă 41.157 RON – peste 411 milioane de lei vechi – cu titlul de plăți restante pentru această perioadă.

În momentul de față, fosta judecătoare este încadrată la o pensie lunară de 14.894 RON – valoarea cumulată a pensiei de handicap și a pensiei de serviciu.

Mariana Pelelungă vrea și mai mulți bani de la stat

Deși multora această pensie li se va părea astronomică, Mariana Pelelungă a considerat că i se cuveneau mai mulți bani. Drept care a contestat în justiție decizia de pensionare, cerând creșterea stagiului de cotizare și implicit – o pensie cu câteva mii de lei mai mare decât cea acordată. În plus, a mai solicitat și 100 de lei pe zi, pentru fiecare zi de întârziere de la emiterea primei decizii și până la data pronunțării instanței (circa 6.000 RON) – cu titlul de daune.

Printre motivele invocate de fosta judecătoare este și acela că în calcularea duratei în care ea a funcționat ca magistrat al statului român trebuie luată în considerare și perioada în care a îndeplinit funcția de secretar al orașului Hârșova, funcție pe care arată că ar fi fost încadrată cu titulatura de „consilier juridic.”

Înainte de pronunțare, instanța i-a adresat Marianei Pelelungă o cerere relativ neobișnuită: Luând cunoștință de deciziile Casei de Pensii și de faptul că fostei judecătoare din Hârșova i se aprobase deja pensia de serviciu și i se și făcuseră toate plățile restante înainte de începerea procesului, judecătorul a cerut Marianei Pelelungă să menționeze dacă mai insistă în cererea de majorare a sumelor primite cu titlu de pensie.

Procesul dintre Mariana Pelelungă și Casa de Pensii s-a terminat în decembrie 2018. Instanța a hotărât să respingă cererea fostei judecătoare – atât în ce privește majorarea pensiei, cât și cererea de daune – pe care le-a considerat neîntemeiate. Iar Pelelungă a rămas cu o pensie „amărâtă” de 150 milioane lei vechi pe lună.

Nu este pentru prima dată când Pelelungă dezinformează

Revenind la situația medicală a lui Pelelungă, care în acte e foarte bolnavă, iar pe Facebook spune că e sănătoasă, ba chiar participă la petreceri, reamintim că nu este prima dată când fosta judecătoare dezinformează opinia publică.

După ce ziarul nostru a publicat articolul despre participarea lui Pelelungă la petrecerea PSD de pe 3 martie 2018, lucru interzis de statutul magistratului, fosta judecătoare și soțul ei s-au grăbit să ne acuze pe Facebook că mințim și că distinsa doamnă s-a pensionat.

Un răspuns al Consiliului Superior al Magistraturii ne-a lămurit că cei care mințiseră erau soții Pelelungă:

„Prin Hotărârea 681/14.06.2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcție prin pensionare a doamnei judecător Pelelungă Mariana, președinte al Judecătoriei Hârșova.
Precizăm că hotărârea 681/14.06.2018, respectând procedurile legale, a fost înaintată Administrației prezidențiale la data de 17.07.2018.
Din acest context reiese că, la data de 10.07.2018, doamna Pelelungă Mariana avea calitatea de judecător la judecătoria Hârșova, decretul de eliberare din funcție nefiind încă publicat în Monitorul Oficial al României. Partea I”.

Răzvan PETRE

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top