Actualitate

Istoria de un secol a bisericii unde își doarme somnul de veci întemeietorul stațiunii Eforie

Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Eforie Sud are o istorie de peste un secol, fiind monumentul spiritual care legă comunitatea de întemeietorul orașului, cel care acum își doarme somnul de veci în ea.

Piatra de temelie este pusă la data de 14 iunie 1913 la inițiativa Elenei, văduva lui Ioan Movilă, cel care a întemeiat în anul 1899 stațiunea Eforie Sud (cu vechea denumire de Techirghiol-Movila).

Elena a fost ajutată de fiul ei Sever Movilă, iar hramul bisericii ce se va ridica în Eforie Sud avea să fie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Lucrările au fost întrerupte din cauza Primului Război Mondial, fiind reluate abia în anul 1923. Construcția a fost proiectată de arhitectul Marin Mihăescu. După 12 ani, în 1935, biserica din Eforie Sud este finalizată. În același an, Sever Movilă solicită episcopului Gherontie binecuvântarea de a muta osemintele tatălui său, boierul Ioan Movilă, de la cimitirul Bellu din București la biserica din Carmen Sylva (Eforie Sud de azi).

Același episcop, Gherontie al Tomisului, sfințește biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul în data de 25 august 1935. În timpul slujbei, osemintele lui Ioan Movilă, purtate de doi preoți, au fost așezate în pronaosul bisericii. Pe piatra mormântului stă scris: „Aici se odihnesc osemintele lui Ioan I. Movilă, întemeietorul și ziditorul acestui oraș, născut în București la 6 august 1847 și decedat la 13 ianuarie 1904…”

Biserica a fost consolidată în anii 2000-2005, când a fost refăcută și pictura și au fost schimbate ferestrele.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top