Cu prilejul scandalului „Garsoniera”, Stelian Ion a oferit o serie de explicații nu foarte convingătoare. Una din ele însă era cât se poate de autentică: Actele medicale cu care își ridicase artificial punctajul pentru alocarea unui apartament erau obținute cu ani buni înainte de depunerea dosarului ANL. Dintre aceste acte, unul atrage atenția: Certificatul medical prin care Stelian Ion era declarat inapt pentru serviciul militar.
Cineva sus îl iubește pe Stelian
Hârtia cu pricina este datată mai 2002. Consultând CV-ul lui Stelian Ion, aflăm că ea a fost emisă la mai puțin de un an de la terminarea facultății. În 1996, Stelian Ion termina liceul. Un an mai târziu, el intra la facultatea de drept, pe care o termina in 2001.
Întrucât la acea vreme serviciul militar obligatoriu încă mai era în vigoare (acesta a fost eliminat începând cu anul 2007), în iarna sau cel târziu în vara anului 2002, Stelian Ion ar fi trebuit să fie convocat pentru a face serviciul militar. Ca și în alte dăți în cariera lui Stelian Ion, providența intervine la marele fix – în acest caz pentru a-i da un… astm bronșic.
Astmul trece, hârtiile rămân
Hârtia depusă de Stelian Ion pentru a obține un apartament ANL inclusiv pe criteriul că are handicap este un bilet de externare de la Spitalul Militar Constanța. Conform acestuia, Stelian Ion fusese primit de doctori pentru un astm bronșic. Ulterior, el a fost externat cu diagnosticul acesta, plus o afectare a capacității respiratorii care îl punea într-o clasă de handicap incompatibilă cu serviciul militar.
Frumusețea acestei povești ține și de faptul că – fiind consultat de o comisie de medici militari – aceștia puteau aprecia și aptitudinea lui pentru a fi luat în armată.
Astfel, în biletul de externare se menționează „Situație medico-militară la externare: Clasat inapt serviciu militar la pace/ANC la război.” (Sursa foto – AICI)
În ceea ce privește afecțiunile sale, Stelian Ion le pomenește totdeauna la trecut: „Am avut TBC când eram copil, am avut și un astm bronșic” etc. Deci cel mai probabil s-a vindecat…
În schimb, hârtiile rămân valabile – și așa cum s-a văzut în cazul apartamentului ANL obținut la 2-3 ani după vizita la Spitalul Militar – ele continuă să genereze efecte…
În caz de război, Stelian Ion vă așteaptă la popotă
Așa cum declara Stelian Ion acum patru ani, acea hârtie de la spitalul militar nu fusese scoasă de el special pentru obținerea apartamentului, ci cu mai mult timp în urmă și în alte scopuri – iar aici avea întrutotul dreptate.
Certificatul medical prin care Stelian Ion era declarat inapt pentru serviciul militar (înainte de a-i folosi la dosarul pentru apartamentul ANL) generase efecte miraculoase pentru el – în privința efectuării serviciului militar obligatoriu.
În continuare, certificatul indică și încadrarea lui Stelian Ion în caz de război, menționând „ANC la război”. Pentru a lămuri această încadrare, am căutat pe internet și am descoperit o postare pe un forum, unde un cetățean îngrijorat de evoluția situației din Ucraina, posesor al unei clasări identice cu cea a lui Stelian Ion (pe care mărturisea că o obținuse dând șpagă), încerca să se lămurească ce înseamnă acel „ANC” și ce se va întâmpla cu el în caz de război.
Ulterior, alți utilizatori îl lămureau că ANC înseamnă „apt – necombatant” și că cei care sunt clasați astfel pot fi recrutați în caz de război, însă doar pentru a fi distribuiți departe de linia de contact cu inamicul – la birouri, în funcții administrative, la cantină, la magazia cu izmene etc.
Desigur, unii vor argumenta că Stelian Ion – având în vedere că nu mai este la prima tinerețe – nu ar trebui oricum să-și facă griji că ar putea fi trimis la război. Ei bine, calculul acesta e contrazis de ce se întâmplă acum în Ucraina. În noiembrie anul trecut, conform Business Insider, vârsta medie a soldaților ucraineni era de 43 de ani. În cadrul brigăzilor de apărare teritorială (utilizate pe scară largă inclusiv în contraofensiva din vara lui 2023), media de vârstă e și mai ridicată, iar instructorii NATO s-au trezit și cu voluntari de 70 de ani, trimiși în Germania pentru a deveni tanchiști.
Suplimentar, având în vedere că armata profesionistă a României, cu tot cu rezerviști, abia ar putea asigura apărarea unui județ, în caz de război recrutarea populației civile ar fi nu o posibilitate, ci o necesitate.
Așadar, puteți conta pe două lucruri: 1) Acel certificat medical este una din hârtiile pe care Stelian Ion le păstrează cu cea mai mare grijă, respectiv 2) În caz de război, Stelian Ion va fi cu gândul alături de trupele din prima linie – și cu trupul la popota cazărmii!
Or fi soldații ruși periculoși, dar nici cartofii nu sunt mai puțin fioroși! Să sperăm măcar că Stelian Ion se descurcă cu cuțitul – în caz contrar el riscând să primească un alt certificat medical, care să îl scape și de fioroasele barabule…
Un articol de Răzvan PETRE