Politic

Guvernul Orban își va angaja răspunderea pentru alegerea primarilor din două tururi. „Este benefică democrației”

Documentul prin care Guvernul condus de Ludovic Orban dorește modificarea alegerilor locale, în sensul că primarul va fi ales în două tururi de scrutin (dacă la primul tur nimeni nu primește 50+1% din voturi), a fost trimis în Parlament. Premierul a anunțat că angajarea răspunderii este metoda ce mai bună pentru a face aceste modificări deoarece dă posibilitatea opoziției să depună o moțiune de cenzură.

Conform proiectului de lege, primarii vor fi aleși din două tururi de scrutin, dacă nu obține niciun candidat în primul tur 50%+1 din voturile exprimate. Al doilea tur de scrutin va fi organizat la două săptămâni de la data primului.

Același document mai aduce o modificare, în ceea ce privește comunele cu un număr mic de locuitori. „Prin excepție de la prevederile alin. (2), în cazul comunelor cu mai puțin de 500 de locuitori, pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi listă de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 10% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează”, se arată în proiectul de lege. 

De asemenea, tot ca o noutate, Guvernul vrea să împiedice și turismul electoral, astfel în proiectul de lege este cuprinsă o prevedere ca toți cei care își schimbă domiciliul sau reședința cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresă.

„Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”, scrie în proiect.

„Variantă democratică”

Premierul Orban a  detaliat motivele care au stat la baza deciziei de a-și angaja răspunderea în fața Parlamentului pe această modificare a legii electorale. „Nu cred că este normal să modifici prin ordonanță de urgență regimul electoral. Angajarea răspunderii este o variantă mult mai democratică”, a declarat săptămâna trecută premierul. Orban a spus că astfel se „dă posibilitatea celor care nu sunt de acord cu proiectul de act normativ să depună moțiune de cenzură și să împiedice adoptarea proiectului de lege”.

Ludovic Orban a reamintit faptul că PNL a avut un proiect de lege depus în Parlament pentru modificarea alegerilor locale și revenirea la alegerile primarilor din două tururi de scrutin. „Proiectul de lege a fost parcat neregulamentar la o defunctă Comisie de cod electoral pentru a împiedica dezbaterea şi adoptarea proiectului de plenul Camerei. Ca atare, evident în discuţiile cu domnul ministru şi alţi colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul privind primarii în două tururi”.

În schimb, opoziția, în special PSD a anunțat că intenționează să depună o moțiune de cenzură. Mai mult, au sesizat Comisia de monitorizare a statelor membre a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind alegerile locale în două tururi.

„Au dreptul să se ducă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În ceea ce priveşte poziţia noastră, noi am pregătit un punct de vedere, pe care îl vom prezenta în Comisia de monitorizare, astfel încât să argumentăm că angajarea răspunderii pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi nu numai că nu afectează democraţia, ci dimpotrivă, este benefică democraţiei şi duce la îmbunătăţirea administraţiei, a performanţei administraţie locale, dând posibilitatea cetăţenilor, alegând cu 50% plus unu, să ofere o legitimitate sporită primarului”, a replicat premierul Orban.

Acesta consideră că PSD se face „de râs” cu astfel de demersuri pe la instituții europene. „Noi considerăm că se fac de râs cu această plângere, această jalbă depusă, în timp ce noi, de fiecare dată am formulat puncte de vedere (…). Noi am reuşit sesizarea Comisiei de la Veneţia pe mizeriile pe care le-au introdus în Legile Justiţiei, pe mizeriile pe care le-au introdus în modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, care au fost declarate aproape în integralitate neconstituţionale de Curtea Constituţională iar Comisia de la Veneţia, în urma sesizării noastre, a recomandat reluarea de la început a procedurii de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, cu o consultare publică, astfel încât modificările să beneficieze de un suport public masiv. Ca atare, se fac de râs”.

Klaus Iohannis sprijină demersul Guvernului

Din punct de vedere procedural, Guvernul României îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe un proiect legislativ, iar Opoziția are dreptul să depună o moțiune prin care să încerce demiterea Executivului.

„Guvernul a decis să îşi asume răspunderea pe modificarea legii alegerii primarilor, în speţă se doreşte revenirea la alegerea în două tururi. Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul şi îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă pentru alegerea unui primar. (…) Îi încurajez să meargă mai departe”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a făcut referire și la criticile aduse de opoziție acestei inițiative, unele voci invocând neconstituționalitatea demersului.

„E un argument invocat în ultima vreme tocmai de cei care au vrut să reducă democrația din România. Nu e neconstituțional și nici nu contravine recomandărilor Consiliului Europei. Se revine la alegerea în două tururi, nu e o reducere a opțiunilor. E o chestiune cerută insistent de cetățeni. Nu contravine nici unei norme”, a susținut Iohannis. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top