Actualitate

2019 – un an plin de proiecte pentru comuna Ceamurlia de Jos

Anul care s-a încheiat a fost unul plin de proiecte implementate sau demarate în comuna Ceamurlia de Jos. A fost, de asemenea, anul în care a avut loc schimbarea la vârful administrației publice locale, prin demisia fostului edil, Mihai Cârciumaru, și preluarea atribuțiilor de către Dumitru Stan. Majoritatea proiectelor au vizat satul Lunca, și ne referim aici la lucrări de infrastructură rutieră, de realizare a unor rețele de canalizare, dar și cele care privesc educația, cultura sau bunăstarea generală a locuitorilor.

În primul rând trebuie amintit proiectul de introducere a unei rețele de canalizare în Lunca. Proiectul principal, cel finanțat de Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL 2) a presupus extinderea rețelei de canalizare. Valoarea contractului a fost de 4.910.973,00 de lei.

Proiectul principal de realizare a canalizării în Lunca s-a realizat până în toamna anului trecut, iar administrația locală a venit cu un proiect suplimentar „astfel încât, în cel mai scurt timp, canalizarea să nu mai reprezinte o problemă în această localitate pentru nici un locuitor”, spunea Dumitru Stan.

Conform Studiului de fezabilitate (SF) al proiectului principal de canalizare în satul Lunca, pe lângă rețeaua propriu-zisă de canalizare menajeră (cu o lungime de 8,64 kilometri), s-au amenajat și două stații pompare a apelor uzate și s-au efectuat lucrările de racord până la limita proprietății consumatorilor.

Tot în 2019, administrația locală a depus o cerere de finanțare pentru reabilitarea căminului cultural din localitatea Lunca. „Finanțarea se va realiza prin ITI (Investiții teritoriale Integrate) Delta Dunării”, spune edilul.

De asemenea, primăria Ceamurlia de Jos a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea școlii din Lunca. „Pentru că a intervenit schimbarea de reprezentant legal al comunei în documentele proiectelor mai trebuie să așteptăm până se fac aceste modificări în actele oficiale. De exemplu, proiectul de reabilitare a Școlii din Luca este tergiversat de 3 luni din această cauză birocratică. Ne apucăm și de reabilitarea acestei școli imediat ce terminăm cu toate hârtiile”, adaugă Dumitru Stan.

Și pe stadionul din localitate s-a lucrat pentru finalizarea vestiarelor și toaletelor pentru sportivi. ”Mai trebuie echipa care să reprezinte comuna și spor la pregătiri! O creștere sănătoasă trebuie susținută prin sport”, conchide Dumitru Stan.

Ultima lună din 2019 a prins satul Lunca în plin șantier. Vremea propice a permis administrației locale să lucreze la asfaltarea și reabilitarea unor străzi, după ce a fost introdusă rețeaua de canalizare pe aceste artere. „Am efectuat lucrările de reabilitare/pietruire a străzilor Tâmplarului, Mieilor, Umbreluței, Maidanului, Baltagului, Păcii. Totul s-a executat cu bani de la bugetul local”, spune primarul comunei Ceamurlia de Jos, Dumitru Stan. Pietruirea și compactarea acestor artere este un prim pas, iar atunci când comuna va dispune de alte resurse financiare, primarul dă asigurarea că și aici se va așterne covor asfaltic.

Alte două proiecte au fost pe agenda 2019 a primăriei Ceamurlia de Jos: achiziționarea unui buldoexcavator și instalarea unor camere de supraveghere video pe străzile principale din Lunca și Ceamurlia (proiectul a ajuns în ultima fază, cea a achiziției).

Ceamurlia de Jos este situată pe drumul judeţean DJ222, la o distanță de 4 kilometri de drumul naţional Tulcea – Constanţa, respectiv 60 de kilometri faţă de municipiul Tulcea şi 21 de kilometri de Babadag, cel mai apropiat oraş. Comuna, cu un număr de peste 2.300 de locuitori, are în componenţă satele Ceamurlia de Jos – reşedinţa comunei şi Lunca, situat la 4 km faţă de reşedinţa de comună.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top