Fără categorie

Fondurile Suverane de investitii – o noua provocare pentru pietele financiare europene si mondiale

Fondurile Suverane de Investitii (FSI) reprezinta, in prezent, un important vehicul investitional la nivel global.

Problematica fondurilor suverane de investitii reprezinta o tema importanta de dezbatere la nivel comunitar, motiv pentru care Comisia Europeana a lansat, la data de 27 februarie 2008, Comunicarea „O abordare comuna in domeniul fondurilor suverane de investitii” (COM(2008)115 final).

Ce sunt fondurile suverane de investitii?

Fondurile Suverane de Investitii (FSI) sunt definite, in general, ca vehicule investitionale cu un portofoliu diversificat de active atat pe piata nationala cat si internationala. Au aparut prima data in anii `50 cand cateva state mari exportatoare de bunuri, in special tari bogate in petrol, cautau modalitati de investire a lichiditatilor de care dispuneau. Caracteristica fundamentala a acestor fonduri de investitii consta in aceea ca sunt finantate de stat. In general, ele sunt finantate din rezervele valutare ale statelor in care sunt…

Fondurile Suverane de Investitii (FSI) reprezinta, in prezent, un important vehicul investitional la nivel global.

Problematica fondurilor suverane de investitii reprezinta o tema importanta de dezbatere la nivel comunitar, motiv pentru care Comisia Europeana a lansat, la data de 27 februarie 2008, Comunicarea „O abordare comuna in domeniul fondurilor suverane de investitii” (COM(2008)115 final).

Ce sunt fondurile suverane de investitii?

Fondurile Suverane de Investitii (FSI) sunt definite, in general, ca vehicule investitionale cu un portofoliu diversificat de active atat pe piata nationala cat si internationala. Au aparut prima data in anii `50 cand cateva state mari exportatoare de bunuri, in special tari bogate in petrol, cautau modalitati de investire a lichiditatilor de care dispuneau. Caracteristica fundamentala a acestor fonduri de investitii consta in aceea ca sunt finantate de stat. In general, ele sunt finantate din rezervele valutare ale statelor in care sunt constituite, fiind gestionate separat de rezervele oficiale.
In mod obisnuit, FSI adopta o strategie diversificata de investitii, cu un nivel ridicat al riscului acceptat si urmarind niveluri ridicate ale castigurilor. Portofoliul FSI este constituit din o mare varietate de active financiare, inclusiv valori mobiliare cu venit fix sau active imobiliare.
In ultimul deceniu, FSI au inregistrat o expansiune deosebita, oferind o sursa importanta de finantare si de lichiditate. Cu toate acestea, avind in vedere faptul ca reprezinta fonduri de investitii detinute de stat, exista riscul ca acestea sa afecteze functionarea economiilor de piata.

Fondurile Suverane de Investitii in UE

Angajamentul in favoarea deschiderii pietelor fata de investitii si a liberei circulatii a capitalurilor a fost un principiu de lunga durata al UE si reprezinta cheia succesului intr-un sistem international din ce in ce mai globalizat. In calitate sa de prima putere comerciala a lumii, de cea mai importanta sursa si, totodata, destinatie a investitiilor straine directe, UE este unul dintre principalii beneficiari ai unui sistem economic mondial deschis. Aceasta este hotarata sa mentina in continuare pietele sale deschise pentru investitii.
Avand in vedere rolul in crestere pe care fondurile suverane de investitii in au pe pietele financiare mondiale, si implicit, europene, Comisia Europeana a supus atentiei un set de principii si de masuri – la nivelul statelor membre si la nivel comunitar – pentru a maximiza beneficiile si minimiza riscurile pe care FSI le implica.

Documentul Comisiei prezinta activitatile specifice desfasurate de FSI, impactul lor asupra economiilor care beneficiaza de asemenea investitii, cadrul legal european si international si creaza baza pe care statele membre pot lua o decizie privind o abordare comuna la nivel european in privinta FSI.

„In calitatea sa de actor mondial de prim plan, UE are, deopotriva, capacitatea si initiativa de a incuraja adoptarea unui raspuns comun la provocarile lansate de fondurile suverane si de a participa pe deplin la dezbaterea care se desfasoara in prezent in forurile economice mondiale. Aceasta abordare comuna trebuie vazuta ca avand un caracter complementar in raport cu prerogativele de care se bucura statele membre privind utilizarea legislatiei lor interne, in conformitate cu tratatul”.

Se propune, deci, o abordare comuna la nivelul Uniunii Europene cu privire la aceste noi vehicule investitionale, care sa aiba la baza principii precum respectarea liberei circulatii a capitalurilor, transparenta si proportionalitate, respectarea prevederilor Tratatului si a angajamentelor internationale. De asemenea, se incurajeaza utilizarea de catre statele membre a instrumentelor existente, acestea avand deja mijloacele necesare sa faca fata riscurilor legate de investitiile transfrontaliere.

Aceasta abordare comuna propusa de Comisie se doreste a fi o contributie la eforturile FMI pentru stabilirea unui Cod de Conduita pentru FSI si pentru OECD care lucreaza in vederea stabilirii unor principii aplicabile statelor recipiente de FSI.

Pentru mai multe detalii privind continutul Comunicarii Comisiei Europene, a se vedea documentul atasat.
 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top