Actualitate

Edificiul-monument „Crucea Staroveră” va fi ridicat în Carcaliu

În comuna tulceană Carcaliu trăiește o importantă comunitate a rușilor lipoveni. Acesta este motivul pentru care aici se va ridica un monument-simbol al credinței acestora.

Prin adresa nr. 179/14.06.2021 Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România solicita primăriei comunei Carcaliu aprobarea dreptului de uz şi de servitute cu titlu gratuit către Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România (CRLR) pentru suprafaţa de 373 de mp în vederea efectuării lucrărilor de construire a edificiului-monument ,,Crucea Staroveră” din comuna Carcaliu.

În cea mai recentă ședință de Consiliu Local, consilieri locali din Carcaliu au aprobat dreptul de uz şi de servitute cu titlu gratuit a Comunității Ruşilor Lipoveni din România pentru suprafața de 373mp în vederea realizării edificiului-monument ,,Crucea Staroveră” situat in T51, P3076/1, din comuna Carcaliu.

„Drepturile de uz şi de servitute se acordă cu titlu gratuit pe toată perioada de existentă a acestui edificiu – monument. Predarea terenului se va face în condiţiile legii, pe baza de protocol de predare-primire între comuna Carcaliu şi CRLR , în termen de 30 de zile de la aducerea la cunoştinţă publică a prezentei hotărâri”, se arată în HCL.

Realizarea edificiului-monument ,,Crucea Staroveră” este prilejuită de aniversarea în anul 2020 a 400 de ani de la nașterea Sfântului Mucenic Protopop Avvakum, apologet al credinței ortodoxe strămoșești și militant pentru valorile spirituale și culturale ale staroverilor, care a trăit între anii 1620 și 1682. A fost cunoscut pentru opoziția manifestată împotriva “îndreptării cărților” și a textelor liturgice, precum și împotriva modificărilor ritualului. A primit Sfântul mucenicesc al vieții sale prin ardere pe rug. A fost un conducător și ideolog recunoscut al mișcării ortodoxe starovere, un scriitor-martir

De asemenea, evenimentul marchează și trecerea a 30 de ani de la înființarea CRLR, organizație care, cu sprijinul statului român, promovează valorile identitare ale rușilor lipoveni, având la bază valorile spirituale apărată și promovate de personalitatea scriitorului Sf. Mucenic Protopop Avvakum.

Decizia de a realiza un edificiu-monument, denumit “Crucea Staroveră” – simbol al credinței ortodoxe de rit vechi a fost luată în anul 2020 de Consiliului Director al Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Momentul istoric privind reformele religioase din secolul al XVII-lea a stat la originea migrării strămoșilor rușilor lipoveni pe meleagurile românești, în vederea păstrării valorilor spirituale, culturale și tradiționale.

Pe 8 iunie 2020 a avut loc sfințirea de către arhiepiscopul Slavei, ÎPS Flavian, a locului unde va fi amplasat acum edificiul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top