Actualitate

Dezbatere între reprezentanții minorităților naționale, la Constanța

Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit o întâlnire de lucru pe tema înființării unui masterat regional de sprijinire a limbilor minoritare și regionale în zona Mării Negre. La această dezbatere au mai participat: Kelemen Hunor-președinte UDMR, prof. univ. dr. Sorin Rugină-rector al Universității Ovidius, Szende Szafta-șef cabinet președinte UDMR, Eniko Lacziko-Secretar de Stat, Departamentul pentru relații Interetnice, George Fărăoanu-Biroul parlamentarului Istvan Antal, conf. univ. dr. Neriman Hasan-predare limba turcă, Facultatea de Litere, Universitatea Ovidius, lector dr. Enache Tușa-Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea Ovidius, Iebal Anefi-Inspector școlar pentru minoritatea turcă și rromă și prof. univ. dr. Eden Mamut-Secretar general, rețeaua Universităților de la Marea Neagră.

După prezentarea stadiului actual al Cooperării Inter universitare în zonă Mării Negre s-a trecut la dezbateri despre situația limbilor minoritare și regionale în zona Mării Negre, cu studiu de caz limba tătară. În acest context, cei prezenți au discutat și despre posibilitatea înființării unui master regional de specializare în limbile minoritare și regionale sub egida RUMN (Rețeaua Universităților de la Marea Neagră).

Acest master ar ajuta, în primul rând, la rezolvarea unei probleme spinoase a tătarilor, ai căror copii nu pot studia limba maternă în școli din cauza lipsei unor profesori acreditați. În prezent, acești profesori lipsesc aproape cu desăvârșire, pentru că nu au unde să se școlarizeze.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top