Politic

Deputatul Antal, interpelare în problema cailor din hergheliile de stat

Deputatul UDMR Istvan Antal a depus o interpelare la Ministerul apelor și pădurilor, referitor la situația hergheliilor de stat din România; o continuare a unei interpelări din 20 noiembrie 2018, la care a primit un răspuns pe care îl consideră „hilar”.
Deputatul constănțean consideră că din anul 2002, când hergheliile de stat au trecut din administrarea Ministerului Agriculturii în cea a Romsilva, situația cailor din herghelii s-a înrăutățit. Armăsarii pentru montă publică, ce ar trebui să fie puși la dispoziția populației cu titlu gratuit, pentru ameliorarea rasei, sunt ținuți închiși în herghelii, deși statul plătește pentru întreținerea lor sume considerabile; centrul național de recoltare, examinare, prelucrare, stocare, însămânțare artificială de la Târgu Mureș este folosit ca depozit de cereale; diverse rase de cai ce se creșteau în mod tradiționale în anumite zone al țării au fost mutate în alte herghelii; un program de creștere a poneilor la Herghelia de La Tulucești, în anul 2015, s-a finalizat cu poneii la abator!

„Am înaintat o interpelare cu referire la situația Hergheliilor de Stat din România care sunt administrate începând cu anul 2002 de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă.
Am semnalat o serie de nereguli referitoare la activitatea acestui sector cu importanță istorică și economică. Cele semnalate în interpelarea mea sunt în continuare actuale iar răspunsul primit cu semnătura domnului subsecretar de stat Constantin Ioan DELEANU este cu adevărat hilar. Un număr de 612 armăsari de montă publică întreținuți cu bani de la Bugetul de stat să facă un număr de 38, 30 și 26 de monte în anii 2016, 2017 și 2018 (date obținute din răspunsul la interpelarea mea) este de-a dreptul incredibil în condițiile în care, un singur armăsar în sezonul de montă trebuie să efectueze între 25 și 40 de monte pe an (!!!), în condițiile de montă naturală și câteva sute prin însămânțare artificială.

Centru se însămânțare artificială, transformat în depozit de cereale

Laboratorul amenajat pentru această activitate – Centrul național de recoltare, examinare, prelucrare, stocare, însămânțare artificială, biotehnologii de reproducție la specia cabalină realizat prin protocolul de colaborare dintre Agenția Națională de Zootehnie ”Prof.Dr.G.K Constantinescu” (nr.2985/2013) și RNP ROMSILVA (nr.21566/2013) de la Depozitul de Armăsari Târgu Mureș – RNP ROMSILVA, conform informațiilor obținute din răspunsul la interpelarea mea, de la înființare (2013)  ”se testează aparatura” (!) , adevărul este că din anul 2013 spațiul se utilizează ca și depozit de cereale – lângă aparatura modernă și sofisticată achiziționată din bani de la UE !
Revenind la numărul de 612 armăsari de montă publică – tot din răspunsul primit am aflat că : ”din rândul acestei categorii sunt selectați armăsarii pepinieri”. La hergheliile administrate de către RNP ROMSILVA sunt în număr de aproximativ 100 de armăsari pepinieri în funcție de rase și linii genetice. Prin tradiție istorică fiecare pepinier are în herghelie o rezervă în așteptare pentru a fi promovat ca pepinier (un singur armăsar și nu 6 !!!). Pentru a fi promovați ca și pepinieri, aceștia ar trebui să fie selectați și în funcție de calitatea descendenților (!). Cum se face selecția după acest criteriu atât de important dacă aceștia nu fac montă ? Nu aștept răspuns deoarece nu există răspuns!
Printr-un calcul aritmetic simplu se poate afla că prin încasarea de la stat a alocației de întreținere numai pentru armăsarii de montă publică neutilizați (peste 570 de armăsari neutilizați) și întreținuți ani de zile la depozit, s-ar putea cumpăra lunar un tractor nou performant, în condițiile în care unele herghelii realizează lucrările agricole cu firme din exterior!

Rase de cai, strămutate

Șirul de anomalii se poate continua (exemplu rasa Furioso North Star strămutată din anul 2002 (de când hergheliile sunt administrate de către RNP ROMSILVA), pe rând de la Herghelia Jegălia la Herghelia Beclean pe Someș, de acolo la Herghelia Slatina Olt iar de acolo la Herghelia Rușețu. Rasa Gidran strămutată de la Herghelia Tulucești jud. Galați (una din cele mai noi herghelii care dispune și de adăposturi și de terenuri agricole) la Herghelia Cislău, iar în aceste zile se transportă furajele de la Tulucești la Cislău- după cai (!!!???). La Tulucești în anul 2015 s-a hotărât creșterea unui nucleu de ponei pentru piață (țara este plină cu ponei din import), ulterior poneii de la Tulucești au fost livrați în totalitate la – ABATOR !
Între anii 2008 și 2012 Direcția de Creștere și Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor a fost condusă de către un specialist – inginer zootehnist. Singura perioadă din anul 2002 de când hergheliile sunt administrate de către RNP ROMSILVA se remarcă prin reducerea însemnată a cheltuielilor generale (verificabile din contabilitatea RNP ROMSILVA), scăderea efectivelor de cabaline întreținute prin eliminarea exemplarelor minusvariante, etc. Tot în acea perioadă s-a realizat un plan important de restructurare a hergheliilor, care în continuare reducea drastic cheltuielile. Acest plan a fost pus deoparte împreună cu specialistul amintit odată cu numirea unui nou director general la RNP ROMSILVA, care a considerat că are mai mare încredere în specialist silvic în fruntea hergheliilor.
Domnule Ministru! Nu doresc răspuns la cele prezentate deoarece nu ar avea niciun rost, dar doresc să vă semnalez că acest sector necesită la conducere un șef și o echipă de specialiști- adică SPECIALIȘTI! cu mare experiență în creșterea cabalinelor”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top