Administrație Locală

Bogdan Bola îl acuză pe vicepreşedintele CJ Constanţa Claudiu Palaz că dezinformează în cazul Bisericuţelor rupestre Murfatlar

Consilierul judeţean Bogdan Bola îl contrează pe vicepreşedintele CJ Constanţa Claudiu Palaz în scandalul recent legat de igienizarea terenului din zona Complexului rupestru Murfatlar. Bola îl acuză pe Palaz de demagogie şi îi aminteşte că cea mai mare problemă a acestui sit este prezenţa unei mănăstiri construite ilegal chiar deasupra monumentului, subiect adus în atenţia opiniei publice de către ziarul Dezvăluiri. 

https://www.dezvaluiri.ro/video-manastirea-staretului-bataus-pune-in-pericol-bisericutele-rupestre-de-la-murfatlar

„Claudiu Palaz a solicitat ca CJC să preia de la Muzeul de Arheologie (care este o instituție subordonată CJC!!) acest complex pentru a face curat: „dacă vrem ca locul să fie vizitabil, el trebuie să arate decent”. Cam cu asta se ocupă un vicepreședinte de Consiliu Județean la noi în Constanța – să mai dea o mătură pe jos, să adune buruieni, să planteze pomișori și alte preocupări peisagistice. Dar pe lângă toată această gargară politică, specifică acestui „domn” politician, cred că multă lume scapă din vedere niște chestiuni esențiale privind monumentul unic de la Murfatlar:

 

Bogdan Bola îl acuză pe vicepreşedintele CJ Constanţa Claudiu Palaz că dezinformează în cazul Bisericuţelor rupestre Murfatlar

Consilierul Judeţean Bogdan Bola îl acuză pe Palaz de demagogie şi îi aminteşte că cea mai mare problemă a acestui sit este prezenţa unei mănăstiri construite ilegal chiar deasupra monumentului (subiect adus în atenţia opiniei publice de către ziarul Dezvăluiri.https://www.dezvaluiri.ro/bogdan-bola-il-acuza-pe-vicepresedintele-cj-constanta-claudiu-palaz-ca-dezinformeaza-in-cazul-bisericutelor-rupestre-murfatlar/

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Luni, 1 aprilie 2019


Monumentul nu este vizitabil, deci Palaz MINTE. El nu este vizitabil din cauza degradării constante din ultimii ani – în urmă cu aproximativ jumătate de veac, a fost construit un acoperiș din beton armat și fibră de sticlă, cu scopul de a proteja obiectivul istoric. De atunci, însă, nu a mai fost luată nicio măsură și în plus, spun specialiștii că din cauza acoperișului, în interior se creează un efect de seră, care accentuează deteriorarea construcției.
Monumentul nu este în patrimoniul UNESCO, deci Palaz MINTE. Din nefericire, nu avem în Constanța niciun monument înscris pe lista monumentelor protejate de UNESCO, asta din cauza nepăsării celor care au condus județul în toți acești ani.
Domnul Palaz se preface că nu știe, dar deasupra monumentului se află cocoțată o mănăstire nou construită, care încalcă orice normă legală în materie de construcții sau de protejare a siturilor arheologice.
Încă din 2007, pe când domnul Palaz era subprefect, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța recunoaștea, în urma demersurilor făcute de presă, că mănăstirea este amplasată ilegal: „incinta mănăstirii se află parțial în zona de protecție a monumentului”. De aceea, specialiștii Ministerului au respins solicitarea Primăriei Murfatlar pentru un Plan Urbanistic de Detaliu, cerând ca mănăstirea să se mute pe un alt amplasament!


Cu toate că domnul Palaz a fost mereu în funcții de conducere la nivelul județului, nu a făcut nimic practic să oprească distrugerea de acolo: în 2011, când Palaz era prefect, fără un aviz din partea Ministerului Culturii, se demarează construcția mănăstirii și mii de tone de materiale se folosesc deasupra pereților de cretă ai monumentului. Tone de construcții pe un sol din cretă, dedesubt fiind monumentul..realizați cât de mult „bine” a făcut asta, da?!
Mai mult, jurnaliștii de la Dezvăluiri.ro au demonstrat cum toate apele reziduale se scurgeau direct pe monument, „sistemul de canalizare” fiind practic reprezentat doar o țeavă îngropată în pământ, fără a exista vreo fosă septică!! Și pentru că pasiunea pentru grădinărit și peisagistică a domnului Palaz era împărtășită de călugări, aceștia au făcut și o grădină de zarzavaturi deasupra monumentului..și ghiciți ce se întâmplă atunci când se udă grădina?!

Nimic nu s-a concretizat până acum din vorbele multe ale conducerii PSD-PMP, în afară de penibilul filmuleț postat de domnul Palaz. Iar în tot acest timp, specialiștii atrag atenția că, în lipsa unor lucrări urgente de conservare, ansamblul rupestru se află în pragul distrugerii, mai ales din cauza umezelii și a diferențelor de temperatură.
Supărat nevoie mare pentru că proiectul i-a fost respins, pe de o parte pentru penibilul său dar și pentru că i s-a reproșat faptul ca tot conducerea CJC NU A ACORDAT FONDURI în trecut pentru igienizarea complexului, Palaz a făcut plângere penală colegilor mei liberali și directorului Muzeului de Arheologie. Motivul… nici el nu îl știe, dar jmekeria dă bine la electorat și pentru o postare pe facebook.

Acum, lăsând elucubrațiile domnului Palaz deoparte, măsuri trebuie luate urgent pentru salvarea a ce a mai rămas din acest monument unic:
↗dacă dorește igienizarea spațiului, sugerez „profesionistului” Palaz să vină cu un proiect și un buget conform cu nevoile de acolo, iar lucrările să fie coordonate de Muzeul de Arheologie..adică chiar de profesioniști.
↗să ni se prezinte planul de care ne vorbea președintele Țuțuianu în iunie anul trecut și demersurile care s-au făcut până azi pentru protejarea/reabilitarea complexului. URGENT!
↗dacă tot vorbim despre un sit arheologic care conține prima reprezentare a Naşterii Domnului de pe teritoriul României, să prezinte o situație a mănăstirii construite în aria de protejare a monumentului istoric și ce măsuri se vor lua în privința ei. URGENT!
↗dacă tot vorbim de un monument care reprezintă piatra de temelie pentru creștinismul din România, de ce nu inițiați, alături de Biserica Ortodoxă Română și Muzeul de Arheologie, o secție de arheologie paleocreștină pentru județul/regiunea noastră? Astfel, am avea niște oameni chiar profesioniști care s-ar ocupa de acest complex.

Singurul motiv pentru care chiar regret faptul că am lipsit de la ședința ordinară a Consiliului Județean de vinerea trecută este faptul că nu v-am putut spune toate aceste lucruri în față, în acel moment, domnule Palaz. Dar eram la Oradea, unde reprezentanții Primăriei de acolo nu-și petrec timpul făcând circ, ci aducând sute de milioane de euro la bugetul local și reabilitând toate monumentele istorice și arheologice din municipiu. Sigur, nu se compară cu adunarea PET-urilor și plantatul de pomișori, dar parcă totuși….Dar nu îmi fac griji, sunt convins că veți apuca pe viitor să îmi faceți și mie o plângere penală, pe un motiv la fel de „serios”…nu că ar fi prima pe care mi-ați face-o.)

P.S. Pentru cei care nu cunosc, complexul rupestru de la Murfatlar este un monument unic, format din mai multe bisericuţe săpate în cretă, legate între ele prin culoare de acces, chilii şi morminte.

Pereţii monumentului sunt plini de inscripţii (greceşti, glagolitice, runice) şi desene de inspiraţie creştină şi nu numai. Aici se păstrează mai multe însemne ale creştinismului: de la simple cruci continuând cu o pereche de preoţi pelerini şi terminând cu prima reprezentare a Naşterii Domnului. Timp de sute de ani, bazilicele de aici au fost loc de pelerinaj pentru soldaţi, negustori şi preoţi.


Situl a fost descoperit în iunie 1957, odată cu extinderea zonei de exploatare a cretei din cariera din vecinătate. Deşi unic în România, datând dintr-o perioadă (secolele X-XI) pentru care există foarte puţine informaţii pentru spaţiul nostru, starea actuală a complexului este una de deteriorare grabnică. Inaccesibil vizitării, complexul este o pădure de schele din lemn cu un acoperiş din plastic, iar desenele şi inscripţiile vechi de peste 1.000 de ani sunt pline de mucegai. Din unele galerii au mai rămas doar pereţii coşcoviţi, iar în câteva dintre biserici pereţii se exfoliază. Construcţia de protecţie nu a fost nici ea încheiată și acoperă doar un sfert din complex şi nu permite aerisirea eficientă”, a scris pe pagina sa de Facebook consilierul Bogdan Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top