Actualitate

Nu mergeți după fentă: NU se VÂND PĂDURILE către străini, ci se reorganizează ROMSILVA!

Un nou Fake News e la modă zilele acestea și el sună cam așa: Guvernul României vrea să vândă pădurile străinilor. Și, bineînțeles, asta se întâmplă la ordinului Uniunii Europene, care șantajează România cu banii din PNRR. Nu vă sună ca unul dintre mesajele pentru ”aurari”? Ca o coincidență, partidul AUR a anunțat deja organizarea de proteste, pe 15 ianuarie. Iar protestele, în mod ciudat, nu vor fi organizate în fața Guvernului, ci la sediile unor companii străine private de prelucrare a lemnului, din Sebeș și Rădăuți.

Că doar nu ne vindem noi codrul, mai ales străinilor, nu?

Într-adevăr, România s-a angajat prin PNRR, printre altele, să reorganizeze ROMSILVA. Asta înseamnă înfiinţarea Bursei lemnului şi reforma administrativă a instituției. Mai simplu spus, dacă tot se ocupă și cu vânzarea lemnului, atunci ar trebui să funcționeze ca o societate comercială.

Desigur, în teorie, asta ar da posibilitatea ca peste câțiva ani anumite entități private să intre în acționariatul firmelor ce vor fi create, dar asta nu înseamnă neapărat corupție. Astăzi nu există vânzări ilegale din pădurile Romsilva, pentru că ele sunt administrate de stat?

Împăduriri și măsuri de protecție a biodiversității

De fapt, documentul publicat în cadrul PNRR cuprinde un capitol intitulat „Împădurim România şi protejăm biodiversitatea”, unde sunt prevăzute limitări ale tăierilor ilegale, printr-un management forestier sustenabil şi transparent.

Măsurile concrete la acest capitol ar urma să fie:

  • ameliorarea practicilor de exploatare forestieră prin investiţii în tehnologii prietenoase cu mediul
  • mijloace digitale de supraveghere şi control a activităţilor ilegale din păduri, în special a tăierilor ilegale de arbori
  • investiţii în depozite şi facilităţi de sortare primară pentru valorificarea superioară a lemnului, inclusiv prin tranziţia de la sistemul de vânzare „pe picior” la vânzarea din depozite

Alte măsuri ar urma să fie:

  • organizarea Bursei lemnului,
  • digitalizarea Romsilva
  • lucrări de corectare a torenţilor, pentru apărarea localităţilor împotriva viiturilor
  • construcţia de noi drumuri forestiere şi reabilitarea şi modernizarea celor existente.

Un alt capitol important e legat de împădurirea României prin plantarea de păduri noi şi perdele forestiere şi agrosilvice, dezvoltarea de canale ecologice, reconstrucţii ecologice ale habitatelor şi conservarea speciilor, crearea Reţelei naţionale de arii naturale urbane şi reconstrucţia habitatelor de pajişti în ariile naturale protejate.

Federația Sindicatelor din Silvicultură „Silva” a organizat deja, pe 12 ianuarie, proteste în fața sediului Guvernului.

”Pentru un pumn de arginți de la Comisia Europeană, România este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, singura bogăție și resursă regenerabilă pe care această țară o mai are și a cărei valoare este una inestimabilă”, spune federația sindicală pe Facebook, într-un mesaj plin de populism.

Ce spune ministrul Mediului

„Nu am auzit niciodată aberație mai mare. Nu cred că cineva a spus așa ceva, ar fi cea mai mare aberație pe care am auzit-o de când sunt ministru. Nu cred că au spus așa sindicaliștii, ar însemna să nu cunoască legea. E normal ca Romsilva să fie guvernată de o lege a guvernanței corporative, nu se va schimba absolut nimic. Nu este în niciun pericol pădurea. Este o interpretare absolut greșită”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Antena 3.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top