Banca Mondială a revizuit în creştere la 3,6% estimările privind avansul economiei româneşti în 2019, cu 0,1 puncte procentuale mai mult faţă de prognoza din ianuarie 2019, se arată în raportul băncii, „Global Economic Prospects”, publicat miercuri 12 iunie.
De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2020 şi 2021 o creştere a Produsului Intern Brut de 3,3% şi, respectiv 3,1%, în creştere cu 0,2 şi, respectiv, 0,3 puncte procentuale faţă de previziunea precedentă. În Europa şi Asia Centrală, regiune care include România, creşterea s-a moderat la 3,1% anul trecut, în timp ce în 2019 economia a avut un start lent, în urma atenuării investiţiilor şi a comerţului.
Deputatul George Vişan, secretar al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor semnalează că în Europa Centrală în schimb, activitatea economică a încetinit mai accentuat spre sfârşitul anului trecut, reflectând scăderea cererii pe plan intern şi dificultăţile provocate de factorii externi. Prin urmare, îngrijorările formulate la Bruxelles ar trebui îndreptate în primul rând spre această zonă, şi abia apoi spre România. Şi în 2019, inclusiv la recomandarea Comisiei Europene, România a întreprins acţiuni, astfel încât să asigure aplicarea integrală a cadrului fiscal-bugetar şi să consolideze respectarea obligaţiilor fiscale şi colectarea impozitelor.
În altă ordine de idei, Banca Mondială este interesată şi de subiectul inovării pe guvernanţă şi transformare digitală, iar în acest sens derulează o serie de programe atât la nivel internaţional, cât şi regional. Sectorul digital din România poate contribui la transformarea Europei în întregime şi mai ales a regiunii, aşa cum a declarat chiar joi la Bucureşti Juan Navas-Sabater, manager în cadrul Digital Development Global Practice al Băncii Mondiale.
Aceste aspecte creează o perspectivă stabilă și pentru investitorii care urmăresc să dezvolte afaceri în România, fapt ce poziționează țara noastră în sfera statelor stabile și predictibile.