Politic

Deputat Anișoara Radu: Domnule ministru al transporturilor, un drum expres nu poate fi construit prin Dunăre

În cadrul ședinței camerei deputaților din data de 12 noiembrie, deputatul tulcean Anișoara Radu a avut o declarație politică în care a discutat despre programul de guvernare propus de noul prim-ministru, Ludovic Orban. Deputatul se declară surprins că Programul Investiţii Teritoriale Integrate – ITI Delta Dunării nici măcar nu este menţionat în Programul de guvernare al noului guvern. 

„În calitatea mea de deputat am înţeles că Programul de guvernare este un document extrem de important pentru liniile directoare ale acţiunilor politice ce vor fi implementate.

Având în vedere acest aspect am citit, cu atenţie şi îngrijorare, Programul de guvernare propus de Guvernul Iohannis/Orban.

Înainte de a trece la analiza acestuia vreau să subliniez doar câteva aspecte cu privire la miniştrii propuşi:

Propunerea PNL pentru postul de ministru al Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice este un domn care a declarat presei că are o casă de locuit de 910 m2, pentru că a greşit constructorul şi a trebuit să o facă mai mare;
Propunerea PNL pentru ministerul culturii este un domn care a absolvit Facultatea de Arte-Actorie la Universitatea Ecologică din Bucureşti şi a condus pentru mai mulţi ani OTV Suceava.
Nu spun că un guvern este perfect, aproape întotdeauna există un ministru care poate fi criticabil, dar am vrut să scot în evidenţă doar câteva aspecte referitoare la propunerile Iohannis/Orban, pentru că ei au menţionat că au un Guvern care se află în afara oricăror suspiciuni şi posibile critici.

Revenind la Programul de guvernare am vrut să văd cum sunt prezentate proiectele pentru Tulcea din perspectiva infrastructurii şi a fondurilor europene.

La capitolul fonduri europene, declarate prioritate 0 în programul de guvernare, menţiunile despre Tulcea/Delta Dunării sunt sublime, dar inexistente. Programul Investiţii Teritoriale Integrate – ITI Delta Dunării beneficiază de un buget dedicat alocat de Comisia Europeană în valoare de 1,114 miliarde de euro. Suma este semnificativă pentru dezvoltarea zonei, mai ales că deja au fost aprobate proiecte în valoare de peste 754 de milioane de euro, iar proiectele depuse depăşesc inclusiv suma alocată prin bugetul UE.

Este incredibil că un asemenea program vital pentru zona Deltei Dunării nici măcar nu este menţionat în Programul de guvernare.

Am început cu fondurile europene deoarece se legau şi de proiectele din domeniul infrastructurii. În Programul de guvernare, la proiecte noi de investiţii în domeniul rutier, subcapitolul „Drumuri expres”, în lista de rezervă este menţionat drumul expres Constanţa – Tulcea – Brăila. Este singurul proiect de infrastructură menţionat pentru Tulcea şi este trecut în lista de rezervă.

Domnule ministru al transporturilor propus, Lucian Bode, domnule prim-ministru desemnat, Ludovic Orban, vă informez că un drum expres nu poate fi construit prin Dunăre.

Anul trecut au început lucrările pentru construcţia proiectului de infrastructură care permite legarea Dobrogei de restul ţării, un proiect pe care tulcenii îl aşteaptă de 30 de ani, respectiv podul peste Dunăre dintre Tulcea şi Brăila. Fără construcţia acestui pod nu se poate construi nici drumul expres Constanţa – Tulcea – Brăila.

Mai mult, construcţia acestui pod este finanţată prin Programul ITI Delta Dunării, cel care este inexistent în Programul de guvernare, deşi fondurile europene ar fi prioritatea 0.

Pentru a concluziona, domnule prim-ministru desemnat, Ludovic Orban, în cazul puţin probabil în care Guvernul propus de dumneavoastră şi Programul de guvernare vor fi aprobate în Parlament, vă solicit să ţineţi cont de proiectele în derulare din judeţul Tulcea şi de programele desfăşurate cu fonduri europene dedicate zonei, respectiv prin Programul ITI Delta Dunării, atât de importante pentru dezvoltarea regiunii şi inexistente în Programul dumneavoastră de guvernare”, a declarat Anișoara Radu.

Actualitate

To Top