Actualitate

De ce să mergeți în Creta pentru a admira așa ceva? – Plajele roz ale Constanței

Plaja Elafonissi din Creta este constant evaluată ca fiind una din cele mai frumoase plaje din lume, în multe clasamente fiind pusă pe primul loc. Principala atracție la Elafonissi este nisipul roz – dar acesta există mai mult în propaganda turistică a grecilor, decât efectiv, pe plajă. În schimb, după lărgirea plajelor, mai multe secțiuni din zona Constanței au fost acoperite de nisip roz – în cantități mai mari decât în Creta și distribuit pe toată lărgimea plajei. Practic, nisip avem, dar ce a lipsit până acum este marketingul care să ridice plajele Constanței la nivelul mitic al celei din Elafonissi…

Cum se construiește un mit

Elafonissi este una din cele mai faimoase plaje ale Greciei și cea mai faimoasă din Creta, fiind adesea trecută pe lista celor mai frumoase plaje din lume. Ca orice destinație turistică, Elafonissi are bune și rele – de exemplu e situată într-o locație greu accesibilă, la ore distanță de marile stațiuni ale Cretei, iar infrastructura (de la cea turistică, la cea rutieră) e dezastruoasă. Principalele aspecte pozitive (peisajul, caracterul parțial de plajă sălbatică etc.) sunt relativ banale, așa că grecii au jucat totul pe o singură carte – nisipul roz.
Elafonissi a fost branduită într-un amplu efort de marketing, ca „plaja cu nisip roz” – fenomen prezentat ca unic și special. În realitate, doar o parte infimă a plajei – și aceea situată sub nivelul apei – este punctată de fragmente de nisip roz. Practic, cantitatea de nisip roz e atât de mică, încât autoritățile locale au interzis prin lege vânzarea de suveniruri cu nisip de această culoare, sau colectarea de către turiști a puținului nisip roz care asigură alibiul politicii de marketing.

Dar avem plaje roz și în România!

Deocamdată, poziția specială a plajei Elafonissi – aceea de „singura plajă cu nisip roz din lume” – are o singură amenințare serioasă: În mod ironic, e vorba de o altă plajă din insula Creta, care are la fel mult (sau, mai corect spus, la fel de puțin) nisip roz.
În timp ce proprietarii celor 2-3 dughene de pe plaja Elafonissi se duelează cu proprietarii celor 2-3 dughene de pe plaja Balos, iar biroul de turism al Insulei Creta se chinuie să decidă dacă promovează una sau două plaje – într-un alt colț al lumii plaja a devenit roz – pe alocuri mult mai roz decât la Elafonissi.
Este vorba de Constanța, unde, după lărgirea plajelor, culoarea plajei s-a schimbat uimitor. Anterior, plajele din Constanța și mai ales cele din Mamaia erau acoperite cu nisip auriu, de Dunăre. Întrucât constructorii mega-proiectului au renunțat la varianta aducerii nisipului de la Dunăre, în favoarea excavării nisipului depus în largul Mării Negre, pe plajă au fost aruncate fragmentele a miliarde și miliarde de scoici, combinațiile date de culorile cochiliilor lor definind nuanța principală a plajei. Astfel, acolo unde în largul mării predominau scoicile albe și negre, plaja a ieșit gri.
În același timp, în special în dreptul unor plaje din Constanța, unele scoici (probabil din genul Corbula) sunt de culoare roșu închis – grena. Combinația fragmentelor de scoici din acestea cu cele de culoare albă a dat o nuanță roz, care este destul de accentuată, mai ales pe plaja Reyna – Trei Papuci din Constanța. Și în alte zone din Mamaia sau Constanța nisipul a căpătat o nuanță rozalie, dar momentan porțiunea cu cea mai mare suprafață acoperită de nisip roz este în zona Trei Papuci.

Spre deosebire de Elafonissi – unde s-a petrecut un proces similar, culoarea roz fiind dată tot de fragmente minuscule de cochilii – plajele din Constanța și Mamaia sunt acum preponderent acoperite de nisip cochilier. Din acest motiv, la Constanța putem vorbi de o adevărată plajă roz. În timp ce la Elafonissi – unde 99% din nisip este rezultat în urma erodării stâncilor – doar o mică parte din plajă, în zona de spargere a valurilor, capătă această nuanță.

Elafonissi – nu doar marketing, ci și minciun-ing…

Așa cum știu majoritatea celor care au ajuns în Creta, nisipul roz e subiect de bășcălie, la Elafonissi. Fiind vorbăreți și spirituali ca românii, localnicii le dau prompt replica turiștilor care întreabă unde e faimosul nisip, cu glume de genul: „Ați ajuns prea târziu! De dimineață era aici, dar acum l-am dat tipilor din partea cealaltă, să-l pună în față la taverna lor!”.
Realitatea e că la Elafonissi nisipul roz e mai mult în posterele de promovare, decât pe plajă. Pentru fotografia ideală care sa facă dușmanii să moară de ciudă pe Facebook trebuie să apelezi la filtre foto, sau să ai noroc să găsești ceva mai mult nisip roz într-un golfuleț adăpostit. De cele mai multe ori, nisipul roz e distribuit într-o bandă de 20-30 de centimetri lățime, în lungul țărmului. Iar la vârful sezonului trebuie să îți întrebuințezi serios imaginația pentru a-l vedea cu ochii tăi, localnicii recomandând, de asemenea, să vii la plajă dimineața devreme (când nisipul nu e deranjat și lumina slabă face ca plaja să pară mai roz decât în realitate).
Până și fotografiile de promovare a plajei sunt stranii – în cele mai multe nu apare niciun om – semn clar că fotografiile sunt făcute iarna (când furtunile stimulează acumularea unei cantități de nisip roz mai de Doamne-Ajută) și că au fost obținute prin folosirea unor filtre, care să amplifice nuanța rozalie. (foto jos – nisip roz, pe plaja Elafonissi)

Un articol de Răzvan PETRE

Articol scris ca urmare a colaborării ziarului Dezvăluiri.ro cu Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top